Punkty w Corelu


Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Punkty w Corelu

#1

Post napisał: dasza77 » 04 cze 2020, 09:37

Jak w Corelu wstawić w rysunku punkt ? Czyżby nie było takiej opcji, bo jakoś nie mogę tego wykonać.




Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 501
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Punkty w Corelu

#2

Post napisał: Daniu » 04 cze 2020, 09:38

Musisz zmienić obiekt w Krzywe czy jakoś tak...


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Punkty w Corelu

#3

Post napisał: rdarek » 04 cze 2020, 09:38

dasza77 pisze:
04 cze 2020, 09:37
Jak w Corelu wstawić w rysunku punkt ? Czyżby nie było takiej opcji, bo jakoś nie mogę tego wykonać.
Możesz sprecyzować pytanie?
Dodać punkt do lini?
Jak chcesz to możesz mi wysłać plik (do wersji x7) to obejrzę i wyjaśnię na pacjencie :mrgreen:

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Punkty w Corelu

#4

Post napisał: TOP67 » 04 cze 2020, 09:45

Zapewne chodzi o punkt, jako punkt na powierzchni. Takie zaznaczenie do późniejszego wiercenia itp.
Nie da się, bo punkt ma zerowy wymiar. Chyba, że wymyślili coś w nowszych wersjach. Przerzuciłem się na Illustratora, a używałem Corela od wersji 2.15

Polecam Fusion 360. Zupełnie inna jakość projektowania.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2020, 09:47 przez TOP67, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Punkty w Corelu

#5

Post napisał: dasza77 » 04 cze 2020, 09:46

Chciałbym wstawić punkty w których miałyby być wiercenia.


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1550
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Punkty w Corelu

#6

Post napisał: qqaz » 04 cze 2020, 10:19

to wstaw okrąg o średnicy 0,01. I frezuj po obwodzie.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Punkty w Corelu

#7

Post napisał: TOP67 » 04 cze 2020, 10:22

A nie wystarczy wstawić okręgu o docelowej średnicy? W programach CAM można wtedy wskazać środek okręgu jako punkt. Zarówno do wiercenia wiertłem, jak i frezem.


Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Punkty w Corelu

#8

Post napisał: dasza77 » 04 cze 2020, 10:52

Przy większych średnicach otworów, tak właśnie robię - frezuję po okręgu. Ale teraz mam do wywiercenia ok. 100 otworów jak najmniejszym wiertłem np. fi 2 lub 3 mm w sklejce o grub. 20 mm. Dlatego muszę znaleźć sposób na "narysowanie" punktu w Corelu, bo jedynie ten program umiem w miarę dobrze obsługiwać.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Punkty w Corelu

#9

Post napisał: TOP67 » 04 cze 2020, 11:11

W jakim programie CAM generujesz potem kod?
Nie można w nim wskazać środka okręgu?
Powinno się dać wskazać nawet środek fragmentu okręgu, wskazując trzy punkty


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Punkty w Corelu

#10

Post napisał: rdarek » 04 cze 2020, 11:15

dasza77 pisze:
04 cze 2020, 09:46
Chciałbym wstawić punkty w których miałyby być wiercenia.
Corel jest programem wektorowym i pracuje na obiektach więc punkt jako punkt sam w sobie nie jest wykorzystywany (tylko do budowy krzywych beziera) na pewno jest tak do wersji X7 wersji 2019 jeszcze nie chciało mi się instalować ;) więc nie sprawdzałem. Tak jak koledzy piszą można wstawić obiekt i wykorzystać np. jego środek.
Ilustrator (nie wiem jak w najnowszych wersjach) pozwalał na wstawienie punktu jednak nie można było mu nadać żadnych właściwości (wypełnienie czy kontur) i taki punkt był nie widoczny dopóki się go nie zaznaczyło. Był nawet kiedyś mechanizm na usuwania "pustych" punktów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CorelDraw”