Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

Prędkość LAN w kontrolerze E

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
konrad14
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 94
Rejestracja: 17 cze 2008, 14:47
Lokalizacja: EU

Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#1

Post napisał: konrad14 » 19 kwie 2019, 18:55

Czy możecie podzielić się informacją z jaką prędkością przesyła u Was LAN w kontrolerze E ?
Mam kartę gigabitową pracującą normalnie z prędkością 1Gb ale po podłączeniu Pikocnc nie mogę dostać więcej niż 100Mb , a konfiguracja jak instrukcji podłączenia.
A może tak po prostu jest.




rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1342
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#2

Post napisał: rdarek » 19 kwie 2019, 19:15

konrad14 pisze:
19 kwie 2019, 18:55
Czy możecie podzielić się informacją z jaką prędkością przesyła u Was LAN w kontrolerze E ?
Mam kartę gigabitową pracującą normalnie z prędkością 1Gb ale po podłączeniu Pikocnc nie mogę dostać więcej niż 100Mb , a konfiguracja jak instrukcji podłączenia.
A może tak po prostu jest.
Nie wiem czy coś pomogę ale w sieci LAN jest taka drobna zasada, jeśli w kompie masz kartę 1Gb a po drodze będziesz miał swith 100Mb lub karta "na drugim końcu" będzie miała 100Mb to karta z twojego kompa będzie pracowała z niższą prędkością. Tu pytanie jaką prędkość transmisji ma twój "kontroler E"


Autor tematu
konrad14
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 94
Rejestracja: 17 cze 2008, 14:47
Lokalizacja: EU

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#3

Post napisał: konrad14 » 23 kwie 2019, 10:18

rdarek napisał
Tu pytanie jaką prędkość transmisji ma twój "kontroler E"
Tego właśnie nie wiem , dlatego pytam , nigdzie nie znalazłem takich danych.
Kontroler kupiłem z drugiej reki i być może ma np. nieaktualny firmware , ale zanim coś będę zmieniał chciałbym poznać opinie innych Kolegów.
Pikocnc jest w wersji 4.4.1, kontroler "E" i niezależnie od systemu, rodzaju komputera i jego procesora, prędkość LAN jest 100Mb .
A może stwórca coś podpowie.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 566
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#4

Post napisał: cosimo » 23 kwie 2019, 11:40

Kontroler nie obsługuje większych prędkości niż 100Mb - nie ma takiej potrzeby.
Wyznacznikiem czy połączenie dobrze działa jest parametr frame/s w oknie monitora. Powinien być w zakresie 150-200.


Autor tematu
konrad14
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 94
Rejestracja: 17 cze 2008, 14:47
Lokalizacja: EU

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#5

Post napisał: konrad14 » 23 kwie 2019, 14:48

Dzięki za informacje , rzeczywiście mam 202 ramki/s
Moje pytania wynikły z problemów ze skanowaniem tzn. zawieszania się programu przy skanowaniu - myślałem, że przyczyną może być kiepska transmisja, tym bardziej że bufor jest cały czas na full.

Skanować bez problemów można tylko przy ustawieniu mikrokroku < 400 i prędkości < 1200mm/min .
Wskażnikiem jest płynne odświeżanie położenia i wierszy z kodem. Jeżeli odświeżanie jest opóżniane , program zawiesza się.
Dziwnie, że zastopowanie następuje po upływie kilku - kilkunastu min pracy.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 566
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#6

Post napisał: cosimo » 09 maja 2019, 13:48

Skanować bez problemów można tylko przy ustawieniu mikrokroku < 400 i prędkości < 1200mm/min .
Wskażnikiem jest płynne odświeżanie położenia i wierszy z kodem. Jeżeli odświeżanie jest opóżniane , program zawiesza się.
Dziwnie, że zastopowanie następuje po upływie kilku - kilkunastu min pracy.
Tak, faktycznie jest tu kiks. Przypomnij się na maila to może jeszcze w tym tygodniu podeślę firmware z poprawką.


Autor tematu
konrad14
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 94
Rejestracja: 17 cze 2008, 14:47
Lokalizacja: EU

Re: Przesyłanie danych w kontrolerze "E"

#7

Post napisał: konrad14 » 09 maja 2019, 21:10

Dzięki, przypomniałem się na maila

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”