Przesunięcie trajektorii

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Przesunięcie trajektorii

Post napisał: qqaz » 04 lip 2024, 09:36

Wniosku który jest najlepszy nikt poza Tobą nie wyciągnie.
Zauważ że początkowe warunki które podałeś to był rysunek płaski obrabiany frezem którym sięgałeś gdzie trzeba.
Dlatego zaproponowałem dokładnie obrobioną kostkę przestawianą dla obróbki powierzchni oka - wtedy sięgałeś wystarczajaco do zagięcia nausznika a po przestawieniu do pionu mogłeś wykończyć resztę i nawiercić dziurki.
Wtedy kostka była wystarczająca a obrotowa oś znakomicie poprawiała dokładność względem przestawianego klocka.
Ale teraz wprowadziłeś dodatkowy warunek krótkiej części roboczej freza co wymusza "gęściejsze" zmiany w ustawieniu kątowym. Również większą ilość generowanych zakresów uruchamianych dla ustawionego kąta.
Przestaje być to atrakcyjne.
Rozważ możliwość zmiany projektu z płaskiego na bryłowy i dokupienia osi sterowanej.
Albo zanim zainwestujesz ogarnij tą sprawę na tym co masz, choć z wielokrotnie większym wysilkiem, aby stwierdzić zasadność rozwijania tej produkcji jako produktu na rynek.
Bo dalej idąc można się spodziewać następnych wymagań jeszcze nie wyartykułowanych.

W jakimś wątku tusek przeszkadzał że idiota, że debil, wiadomo, aż w końcu okazało się że autor nie podłączył czujnika o który pytał jak ma działać. Dobrze że w ogóle go kupił.

Dodane 1 minuta 16 sekundy:
dodanie tarczki ryglującej to minimum.

Dodane 4 minuty 17 sekundy:
przejście na ręczną podzielnicę wprowadzi tylko koszt a niczego nie zmieni względem posiadanej ośki (jeszcze bez tarczki)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 04 lip 2024, 21:09

qqaz pisze:
04 lip 2024, 09:40
W jakimś wątku tusek przeszkadzał że idiota, że debil, wiadomo, aż w końcu okazało się że autor nie podłączył czujnika o który pytał jak ma działać.
A Ty mu "pomagałeś" pisać program na ten niepodłączony czujnik.
Tutaj też próbujesz rozwiązywać problem "tak jak Ty go rozumiesz", zarówno pisząc oczywiste herezje, jak też gmatwając rzeczy proste do granic absurdu.
A problem matematycznie jest trywialny.
Kiedyś analizowałem bardzo podobną sytuację, czyli cięcie kwadratowej (lub prostokątnej) rury plazmą.
Chodziło o to, żeby w czasie obrotu rury nie zgasić łuku, co jest dość podobne do sytuacji żeby frez miał cały czas kontakt z materiałem.
Rysunek zrobiłem na szybko, bo starych i dokładniejszych nie będę szukał.
Obrazek
Czerwony kwadrat to cięta rura w przekroju, czerwony krzyżyk to jej oś obrotu, biały kwadrat to rura obrócona 0 30 stopni (dla wyobraźni), żółte kreski to narzędzie, a prosta i łuk na górze to ścieżka narzędzia.
Cięcie odbywa się w taki sposób, że przy nieruchomej rurze narzędzie jedzie z punktu A do B po prostej, potem synchronicznie do obrotu rury (CCW) wraca do punktu A po łuku (o długości pół przekątnej rury). Po obrocie o 90 stopni znajdujemy się w sytuacji identycznej jak na początku. Położenie narzędzia w czasie obrotu można wyliczyć z funkcji trygonometrycznych.
Oczywiście płynnego ruchu pisząc "z palca" nie zaprogramujemy (jest to możliwe, ale zbyt pracochłonne), ale już skakać po parę stopni jak najbardziej można.
Analogia do cięcia oprawki okularowej jest oczywista i nie będę tematu drążył.

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: loook » 04 lip 2024, 23:27

Panowie ! @tuxcnc @qqaz

jeszcze jedna rzecz, bo dziś myślałem nad tym, bardzo ważne jest dla mnie uzyskanie kąta pantoskopowego najlepiej 9 stopni, myślałem że to będzie proste ale chyba jednak nie jest. Moja oprawka jest wycięta z boku jakby pod kątem 90 stopni i jakby na łukach przejścia z oczu do uszu jest lekki problem, jak uzyskać aby oprawy były podgiete te 9 stopni ale te 2 końcówki wchodzące w zawias powinny wchodzić pół kątem prostym. Załączam zdjęcia, jak widać na moich okularach są płaskie a powinno być tak jak na drugim zdjęciu, to jest chyba niewykonalne
Załączniki
IMG_3124.png
IMG_3123.jpeg

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: qqaz » 04 lip 2024, 23:35

Gdy przejdziesz na model bryłowy to wszystko będzie łatwe
Nawet teraz używając "klocka" ten kat jest uchwytny gdy obrabiasz uszy na klocku stojącym pionowo. Końcówki montażowe zausznika mają kontur skręcony od prostopadłej do płaszczyzny oczu o ten właśnie kąt.
Co tu jest nieoznaczonego?

Dodane 2 minuty 12 sekundy:
buty kup i paznokci nie ogryzaj :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 05 lip 2024, 05:24

loook pisze:
04 lip 2024, 23:27
to jest chyba niewykonalne
Tak, to jest niewykonalne, ale tylko w twoim przypadku, bo brakuje Ci wyobraźni przestrzennej.

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 08 lip 2024, 09:49

Dodane 10 minuty 29 sekundy:
Zdjęcia
Załączniki
IMG_3207.jpeg
2
IMG_3206.jpeg
1

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 08 lip 2024, 14:48

loook pisze:
08 lip 2024, 09:49
Dodane 10 minuty 29 sekundy:
Zdjęcia
Ale co niby ma z tych bazgrołów wynikać?

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 08 lip 2024, 22:11

@tuxcnc drażnią mnie Twoje komentarze, zadaję tu pytania bo nie jestem alfa i omegą w tej dziedzinie, jeśli chcesz pomóc to będę chętny, chyba po to jest to forum, a jeśli masz zamiar wszystko komentować w ten sposób moje i innych wypowiedzi to zmień porsze kanał.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 08 lip 2024, 22:46

loook pisze:
08 lip 2024, 22:11
@tuxcnc drażnią mnie Twoje komentarze, zadaję tu pytania bo nie jestem alfa i omegą w tej dziedzinie, jeśli chcesz pomóc to będę chętny, chyba po to jest to forum, a jeśli masz zamiar wszystko komentować w ten sposób moje i innych wypowiedzi to zmień porsze kanał.
Nie potrafisz wziąć kartki papieru, zagiąć na kilka sposobów i zobaczyć co z tego wyjdzie?
Zamiast tego zadajesz głupie pytania i teatralnie się obrażasz.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: JacekBelof » 09 lip 2024, 00:18

Ze zdjęcia wynikałoby, że jest to tylko kwestia zaprogramowania odpowiedniego konturu, natomiast ze "szkicu" wychodzi, że to kwestia gięcia.
Obrazek
Obrazek
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”