Przesunięcie trajektorii

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Przesunięcie trajektorii

Post napisał: loook » 25 cze 2024, 23:15

Witajcie,

Do mojej frezarki 3 osiowej dorobiłem Ala 4 oś obrotową aby wyciąć otwory w zagiętej do boku oprawce okularowej, załączam zdjęcia. Trajektorię robię w Artcam. Jak się domyślacie oczy wycinam na płasko oraz jakby część górną oprawki, po obróceniu osi chcę wyciąć bok oprawki, i teraz pytanie jak obliczyć ustawienie dalszej części frezowania ? Tzn trzeba jakby oszukać program, na pewno da się to obliczyć, ma ktoś pomysł ? Załączam fotki.
Załączniki
IMG_2705.jpeg
IMG_2868.jpeg
IMG_2876.jpeg

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Przesunięcie trajektorii

Post napisał: qqaz » 29 cze 2024, 19:11

Akurat dla obrotu o 90° wartości współrzędnych się zamieniają X → Z a Z → X i nic liczyć nie trzeba.
Ale gdy obrócisz w lewo lub prawo to wygodniej jest operować rysunkiem niż Gkodem. Zresztą narysowałeś co i jak i wystarczy programowo wprowadzić tylko nową wysokość obrabianej powierzchni.
G52 Z.... przesuwa zero układu ( na liczniku będziesz miał inne wartości) albo G92 Z... które wprowadzi taki układ że aktualna wysokość narzędzia znajdzie się na podanej wysokości. (trochę mylące ale z MDI wpisz parę poleceń i po zachowaniu się licznika zorientujesz się w różnicy. I które wygodniejsze)
Większą sprawą będzie chęć obróbki łuku na krawędzi ucha synchronicznie z obrotem uchwytu gdy się zdecydujesz na 4 oś. Artcam chyba takiego Gkodu nie wygeneruje.
Ale!!! Masz tylko jedną krawędź,( lewa, prawa,dolna górna ale taka sama tylko po transformacji symetrii wzglę dem osi X/Y) właściwie łuk który płynnie przechodzi z płaszczyzny oka na płaszczyznę ucha.
Można wygenerować interpolację odcinkową np co 0,1mm ruchu w osi Y relatywnie do obrotu i skorygowanej wtedy pozycji X,Z freza nadążającego za obrotem osi. To w Machu możesz zrobić i do pilku dołączyć jako podprogram
I nie jest potrzebny postprocesor 5cio osiowy. Jakby nie patrzeć na ruch maszyny to jest to tylko odpowiednia liczba impulsów synchronicznie podanych na jej osiach.
Obrazek

Dodane 1 minuta 58 sekundy:
oś zrobiłem

Dodane 2 minuty 10 sekundy:
W Machu możesz wygenerować Gkod tej krawędzi, nie tylko tak się ruszać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 30 cze 2024, 06:29

qqaz pisze:
29 cze 2024, 19:13
Akurat dla obrotu o 90° wartości współrzędnych się zamieniają X → Z a Z → X i nic liczyć nie trzeba.
Pieprzysz takie głupoty, że zęby bolą kiedy się to czyta...

marokow1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: marokow1 » 02 lip 2024, 08:39

cześć wszystkim , podepnę się pod temat ( bo najświeższy ) czy jest możliwość w ArtCamie 2018 podczas profilowanie ( wycinania ) jakiegoś obiektu zrobić na samym dole taki " raster" czyli nie wycinać gładko do samego konca tylko np na ostatnim kroku zrobić wycinanie przerywane tak aby materiał nie odpadał i nie obijał się o frez ?

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 02 lip 2024, 10:36

@qqaz bardzo dziękuję za rozbudowaną odpowiedź ! Niestety zgodzę się z @tuxcnc że jednak punkty się zmieniają w sumie o około 40 mm, jakoś to sobie metodą dedukcji wycyrklowałem :) po prostu fizycznie przesunąłem wrzeciono nad oprawką sprawdziłem w jakim jest położeniu i w tym miejscu ustawiłem nową trajektorię, czyli wyfrezowałem oprawkę na raty. Zausznik jest u mnie krótki, nie dochodzi do zagięcia, ucinam go wcześniej i zakładam elastyczną gumkę żeby był plastyczny. Problem mam teraz z usyskaniem kàta pantoskopowego, jest to kąt nachylenia oprawki względem oka, i to uzyskuje się poprzez frezowanie boczne, ale żeby uzyskać dobry efekt potrzebuje frez fi roboczej 1 mm, ale długości minimum 12 mm a do carbonu takich nie ma.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 02 lip 2024, 23:27

loook pisze:
02 lip 2024, 10:36
ale długości minimum 12 mm a do carbonu takich nie ma.
Podstawkę zrobiłeś stalową, jakiś potencjał w niej jest. Ale gdy zero układu współrzędnych przyczepisz do osi obrotu tego uchwytu a nie do powierzchni noska oprawki to i z frezami nie będzie kłopotu i nagle zwiększy się zakres dostępnych głębokości dla frezowania.
Ale to trzeba już w fazie generowania Gkodu - W Artkamie - odpowiednio ustawić.
I jak wzrośnie precyzja obrobionego elementu!!!.
Nie irytują Cię różnice rzędu dziesiątej mm pomiędzy fragmentami obrabianych obszarów? Ze jednak pod lupką widać uskoki?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 03 lip 2024, 05:12

qqaz pisze:
02 lip 2024, 23:27
gdy zero układu współrzędnych przyczepisz do osi obrotu tego uchwytu a nie do powierzchni noska oprawki to i z frezami nie będzie kłopotu i nagle zwiększy się zakres dostępnych głębokości dla frezowania.
No i znowu herezje.

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 03 lip 2024, 15:48

@qqaz bardzo chciałabym dołożyć precyzji ! Ale wydaje mi się że mój Artcam express nie zakłada jakby krzywej profilu, więc nie mogę chyba ustawić go żeby np na jednej linii gładko schodził w dół ? Robię to na zasadzie wielu przejść, chyba że mnie oświecisz ?:) teoretycznie mogę ustawić żeby np część linii wyfrezowal na 2 mm głębokości a resztę na 3 mm, ale chyba trzeba dodać wejście i wyjście freza podczas takiej operacji

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 03 lip 2024, 23:46

Artcama nie znam. Co i jak w nim trzeba pisać nie bedę. Sam dojdziesz.
Tyle że masz pewną specyfikę detalu i to ona narzuca podejście.
1) Masz OŚ !!!. Wiec typowo układ współrzędnych też zawieszony jest na niej. Bo wtedy obrót pozwala na łatwą transformację współrzędnych. Można też sobie zrobić trudniej i zero XYZ przyczepić do detalu. Co komu pasuje.
2) musisz obracać detal aby podejść krótkim frezem do obróbki surówki o grubości nieznacznej rzędu 1mm.
To oznacza obrót indeksowany oparty o ryglowanie tarczki z dokładnym i powtarzalnym pozycjonowaniem. Czy to będzie silnik sterowany programem czy w przerwie ręcznie przestawisz to nie ma znaczenia. Ma być powtarzalne.
Teraz wydumałeś że 40mm jakoś pasuje ale nie o to przecież chodzi. Czyli trzeba uzupełnić jeszcze o tą tarczkę.
3) Obrabiasz surówkę okularów która jest przestrzenna. I wiesz jaki ma kształt.
Więc przymocuj jakiś klocek do tej osi i odwzoruj tą krzywiznę w nim tak że położona surówka będzie przylegać Przecież w Artcamie możesz bryłę obrobić w etapach z indeksowanym obrotem. Wykończeniowo kulistym frezem dostaniesz dokładność zadawalajacą i powtarzalną w indeksowym ustawieniu dla detalu.
4) Projekt jest rysunkiem płaskim ale odwzorowanym na tej krzywiźnie uchwytu czyli tym samym w krzywiźnie surówki.
Indeksuj położenie uchwytu aby długość freza wystarczyła do pokrycia różnic wysokości. Obrabiać bedziesz zakresami ale że zakres będziesz zmieniał odpowiednio do zindeksowanej pozycji osi to połączeń nie będzie widać, dużo mniej niż teraz co wydumałeś przy dopasowaniu ręcznym.
Oczywiście to wymaga również korekty wysokości odpowiednio do kąta ustawienia uchwytu. Ale gdy zrobisz rysunek z rzutem na płaszczyznę XZ to grubość warstwy obrabianej zastosowaną długością freza wyznaczy kolejne kąty indeksacji i szerokość zakresu. I możesz zrobić sobie tabelkę z wartościami Z odpowiednimi dla zadanego kąta indeksacji i poprawką w X . Czyli im bliżej kata 45 ° tym węziej w X ustawisz zakres obróbki
(ciekawe czy w płaskim projekcie kontur na łuku do zausznika uwzględnia promień tego zagięcia czy jest narysowany tak jak jest bo i tak coś wyjdzie a istotny jest tylko kształt części uchwytowej która jest już na płaskim obróconym o 90 ° )

I tyle. Żmudne trochę, wymaga uwagi ale obejdzie się bez inwestycji w program i sprzęt. Nie będzie się podobać.
I dlatego szybko dojdziesz do wniosku że zamiast stosować rysunek płaski lepiej rysować bryłę o grubości #1mm którą Artcam widzi i wygeneruje 4-ro osiowy Gkod. I oś napędzana a nie przestawiana
Ale na początek będziesz miał przybliżenie zagadnienia.

Autor tematu
loook

Post napisał: loook » 04 lip 2024, 07:59

@qqaz podsumowując, muszę zrobić jakiś sensowny obrót tej osi, tzn dodać tarczkę albo kupić podzielnice ręczna albo 4 oś ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”