Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 15 paź 2020, 14:48

Hej

Jak pech to pech. Instaluję właśnie gniazdka i okazuje się, że mam gdzieś przerwę
w przewodzie fazowym (!) między gniazdkami. Dwa gniazdka połączone są poziomo
przewodem około 3mb schowanym w tynku, bez pośrednictwa puszki.

W pierwszym gniazdku jest faza, w kolejnym nie ma. Szlak by to...
Nie uśmiecha mi się pruć 3mb nowej ściany, żeby wymienić przewód.

Tak, widzę że są nadajniki do szukania przerw, ale wolałbym nie wydawać z tej
okazji kilkuset złotych ;) Może macie jakieś czarodziejskie sposoby na zlokalizowanie
przerwy w przewodzie? Samą lokalizację przewodu znam dość dokładnie - leci
po prostej więć błąd nie może być większy niż 2-3cm. Problem w tym gdzie jest
przerwany...

q

Dodane 8 minuty 13 sekundy:
Znalazłem coś takiego - jak sądzicie jest sens lutować?


q


Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 957
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#2

Post napisał: lepi » 15 paź 2020, 14:57

Przebij się w połowie to do wymiany będzie 1,5 mb 😁
Pożycz czujnik ale te najtańsze to straszna lipa.


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 244
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#3

Post napisał: pitsky » 15 paź 2020, 15:28

Lutuj w pająku, 5 min roboty i się przekonasz.
Taki wskaźnik mają teraz wbudowane multimetry (funkcja NCV)


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1505
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#4

Post napisał: upadły_mnich » 15 paź 2020, 16:14

miałem ten z tego schematu
całkiem fajny tylko czasami nasycał się i trzeba było powtarzać pomiar.
Też bym radził lutować bo to chwila roboty
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 15 paź 2020, 17:01

Muszę najpierw kupić tranzystory :)

Na szczęście okazało się, że JAKIŚ IDIOTA zapomniał o czymś:
https://photos.app.goo.gl/bWEpGLRu71X1zkJT7

Taaaa
Obrazek

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3474
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#6

Post napisał: pitsa » 16 paź 2020, 09:15

Wystarczy jakiekolwiek arduino i luźny kabelek podpięty pod mierzony pin analogowy, podciągnięty tylko wielomegowym rezystorem.
Moja zabawka w ten sposób zrobiona:

pod filmem masz link z informacjami, w uproszczeniu zrobisz to w parę minut.

albo oscyloskop kieszonkowy.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1255
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#7

Post napisał: piromarek » 16 paź 2020, 09:41

Na Jego szczęście sam znalazł :P
bo już sobie wyobrażałem te 10 stron porad , gdzie w rezultacie taniej by wyszło tą ściankę na nowo postawić :P

Jesteśmy jedynym takim forum na Świecie :-)

Ktoś tu kiedyś pisał, chyba o fotowoltaice , że ktoś szuka odpowiedzi elektronicznej na forum dla mechaników.
To nie prawda.
To nie jest forum mechaników.
My się tu znamy na wszystkim. :roll:

Taki odpowiednik dawnego magla dla "bab".
Nic co ludzkie nie jest nam obce :-)

Takie luźne skojarzenie.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3474
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#8

Post napisał: pitsa » 16 paź 2020, 10:04

Z jednej strony forum to łatwa możliwość niesienia pomocy, doradzania, co podnosi poczucie własnej wartości.
Forum jest lepsze od bezmyślnego wrzucania żebrakom grosików do kapelusza. ;-)
Tu są ludzie, którzy myślą gdy coś robią i stąd tak ciekawe dyskusje.

Przykład własny. Mógłbym doradzić w sprawie wbijania gwoździ. :-)
Ładując kontener trzeba zabezpieczyć ostatnie palety. Jak są wysokie to daję pasy, jak niskie palety, to tylko żeby nie latały po podłodze, wystarczy deska z palety i parę gwoździ. Podłoga jest jednak twarda i mogą być problemy ze zginającymi się gwoździami podczas wbijania.
Żeby wbić gwóźdź trzeba odpowiednio uderzyć. Mocno i prostopadle w główkę. Wbijamy jednak lekko po łuku i w zależności od umiejętności występuje przez to niewielka siła, która gwóźdź zgina. Zauważyłem, że w przypadku gwoździ skrętnych obrót gwoździa w czasie wbijania nieco niweluje niedokładność przyłożenia siły. Już się zaczyna lekko zginać, ale siła zginająca po obrocie jest teraz w innym czasem prawie przeciwnym i tym sposobem gwóźdź utrzymuje swój kształt. Odpowiednio dobrana siła uderzenia, odpowiedni obrót i cyk gwóźdź wbity prosto.

Jak ktoś się spyta o wbijanie gwoździ to podpowiem - używaj gwoździ skrętnych.
Mam przecież w tym WIELKIE doświadczenie. ;-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 16 paź 2020, 10:21

pitsa pisze:
16 paź 2020, 09:15
Wystarczy jakiekolwiek arduino i luźny kabelek podpięty pod mierzony pin analogowy,
Liczyłem na Arduino ;) ale chyba niestety to tylko przewód w którym płynie prąd???

Ps. Przy okazji pośmiać się można za friko ;)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9597
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#10

Post napisał: RomanJ4 » 16 paź 2020, 11:16

Wszystko fajnie, ale często takiemu czy siakiemu "wykrywaczowi" wystarczy 3cm tynku, i już kicha...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”