Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

nasww
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 49
Rejestracja: 11 lut 2016, 10:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#11

Post napisał: nasww » 16 paź 2020, 11:28

W wypożyczalniach sprzętu można wypożyczyć na 1 dzień wykrywacz kabli w ścianie. Moim zdaniem sprawdza się to naprawdę bardzo dobrze.



Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#12

Post napisał: grg12 » 16 paź 2020, 11:45

Tani elektroniczny tester do sprawdzenia fazy w gniazdku (prawdopodobnie oparty na schemacie kilka postów wcześnij) wykrywa kable pod napięciem z odległości 3 cm. W ściance z rygipsu działa tylko tam gdzie przewody przylegają do sciany.
Jak baterie w testerze trochę się zużyja czułość rośnie do około 10cm - niedawno taki tester napedził strachu moim rodzicom bo zaczął piszczeć w szafie - wykrywał kable w scianie za szafą :)
A z okazji zbliżających się świąt - znakomicie wyszukuje spalone żarówki w światełkach choinkowych....


nanab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 177
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#13

Post napisał: nanab » 17 paź 2020, 06:32

oprawcafotografii pisze:Liczyłem na Arduino ale chyba niestety to tylko przewód w którym płynie prąd???

Przez każdy rzeczywisty przewód pod który podepniesz fazę płynie prąd, nieważne co ma na drugim końcu.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1186
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#14

Post napisał: piromarek » 17 paź 2020, 10:31

Tutaj chyba problem był, co ma po drodze :-)

Aktualnie dziurę :lol:


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 355
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa, 8*

Re: Przerwany przewód w ścianie - jak zlokalizować?

#15

Post napisał: emsc » 21 paź 2020, 00:05

Skończyliście?
:lol:
Przerwy w przewodach, takich nowych, w zwojach, ze sklepu, NIE ZDARZAJĄ SIĘ.
W ogóle!
Uszkodzenie izolacji zewnętrznej - owszem, bywa. Ale przerwy NIGDY.
Za to zatynkowanie gniazdka przez "fachowca" zdarza się tak samo często jak tynkowanie. Czyli praktycznie zawsze. Kilka razy miałem tynkowane ściany i za każdym razem co najmniej jedno gniazdko "zginęło". Dopiero trzeba było palcem pokazać, gdzie mają je wydłubać.
Dlaczego? Bo to właśnie tacy "forumowicze" tynkują.
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”