Przeróbka ustrojstwa na CNC

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 6898
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#51

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2020, 17:52

No nie mam co robic tylko rysować w 3d tokarki kupnej. wszystkie rysunki robie w 2d bo i na laser i dla tokarza, Tokarz musi widziećwymiary z odchyłkami, laser musi widzieć płaszczyznę. Po cholere mi 3d? 3d to ja mam w głowie, szkoda czasu na pierdoły. ja za miesiąc mam juz inny temat do okielznania.




kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 12441
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#52

Post napisał: kamar » 14 lut 2020, 18:00

A dla mnie 3d to podstawa. Ew. błędy konstrukcji eliminuje z nóżkami na biurku a nie psując materiał :)
Ale na to trzeba być młodym :)
:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 6898
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#53

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2020, 18:16

stary konstruktor zawsze bazuje na 2 d i widokach, chybaś młody duchem jakimś cy coś.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 12441
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#54

Post napisał: kamar » 14 lut 2020, 18:20

Bardzo stary i widoki z tych 2d kiepskie :)
:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 6898
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#55

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2020, 18:21

hehe, no ja widze wszystko co potrzeba, tzw wyobraznia przestrzenna


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 12441
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#56

Post napisał: kamar » 14 lut 2020, 18:26

A, oglądając ten link z głowicą, pomyślałem - Bartek ruszył z żywymi. A tu zmyłka, modelu ni ma, frezer się męczy , tokarz niby CNC, tyż :)
:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 6898
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#57

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2020, 19:04

bedzie gotowe, se zobaczysz na jakimś filmiku cy coś
frezer to akurat ja we własnej osobie hehe


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 12441
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#58

Post napisał: kamar » 14 lut 2020, 19:11

bartuss1 pisze:
14 lut 2020, 19:04
frezer to akurat ja we własnej osobie hehe
To dobrze bo już miałem pytać na czym zarobisz ? :)
Ale to tym bardziej model, kody i do przodu.
Chwilowo nie mam tokarza to staję i trzy śmigają jednocześnie bo się nie piepsze z rysunkami na odchyłki.
:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 6898
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC

#59

Post napisał: bartuss1 » 14 lut 2020, 19:17

Na brotherze trzeba bedzie wymienic sterowanko, bo takie jak jest przynajmniej na razie , to jaja a nie obróbka.
Ale za to takim palcowym fi 10 mozna na raz brać 5 mm i idzie jak w maśle a za nim warkocz wiórów.
Będzie wieksza kasa, sie wymieni

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”