PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 83
- Kontakt:
Może na filmiku to mało widać ale zęby są nacinane na elipsie. Tak dla jaj chodziliśmy z tym kółkiem po targach w Poznaniu żeby kupić maszynkę. I patrz, cholera, nikt nie miał. Ewentualnie na specjalne zamówieniebartuss1 pisze: na automacie od biedy,, po co sie chrzanic skoro na cnc mozna to szybko zrobic ?

Nawet nie bardzo jest jak go narysować a kody się napisało

-
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
no toż mówie, ze teoretycznie na automacie krzywkowym jest to mozliwe - krzywka do ustalania odleglosci nacinaka tak jak elipsa leci, ale za duzo zabawy, co do cnc przeciez to jest banalne - podzial obwodu na ilośc zębów i promienie dla kazdego zeba z osobna, chociaz i tak idealnie tego nie zrobiliscie bo nie macie piatej osi - pochyłu freza modulowego do stycznej elipsy, krótko mowiąc normalna freza nie była prostopadla do stycznej na całym obwodzie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
Dla eksperta to wszystko jest proste, dla nas maluczkich to jednak frezowanie zęba moduł=2 i 40mm głęboko frezem palcowym, stwarza pewne problemy.
A poważnie to może mi chociaż narysujesz takie kółeczko żeby można było wykodzić na jakimś camie ? dane : 49z, m=2;ø większej elipsy 130mm ;ø mniejszej elipsy 122 ; przesunięcie środka-23.5mm.
A poważnie to może mi chociaż narysujesz takie kółeczko żeby można było wykodzić na jakimś camie ? dane : 49z, m=2;ø większej elipsy 130mm ;ø mniejszej elipsy 122 ; przesunięcie środka-23.5mm.
-
- Kontakt:
moze sie jutro pobawie
|
a co do kodzenia to mozna to z palca napisac, wystarczy wczesniej narysowac se w cadzie rzut czoła na płaszczyznę, obwód podzielić przez moduł i pomierzyć promienie, stosując wasza metode - gdzie zeby nie sa jednakowe, bo niektore sa ciasne a niektóre rozwarte wzgledem siebie - frez modułowy wykonuje prostokącik - wejscie, praca, wycofanie, szybkie wycofanie do punktu zerowego, potem podzielnica robi obrot a os poprzeczna przesuw dla danego promienia.
zeby to bylo poprawne trzeba jeszcze znać kat zawarty pomiedzy styczną obwodu a osią wrzeciona - zeby je pochylic do kata prostego - takim sposobem mozna uzyskac "koło" zebate w dowolnym kształcie i zaskakiwac lajkoników od sprzedawania hehe
[ Dodano: 2012-03-10, 19:42 ]
zapisalem sobie dane

a co do kodzenia to mozna to z palca napisac, wystarczy wczesniej narysowac se w cadzie rzut czoła na płaszczyznę, obwód podzielić przez moduł i pomierzyć promienie, stosując wasza metode - gdzie zeby nie sa jednakowe, bo niektore sa ciasne a niektóre rozwarte wzgledem siebie - frez modułowy wykonuje prostokącik - wejscie, praca, wycofanie, szybkie wycofanie do punktu zerowego, potem podzielnica robi obrot a os poprzeczna przesuw dla danego promienia.
zeby to bylo poprawne trzeba jeszcze znać kat zawarty pomiedzy styczną obwodu a osią wrzeciona - zeby je pochylic do kata prostego - takim sposobem mozna uzyskac "koło" zebate w dowolnym kształcie i zaskakiwac lajkoników od sprzedawania hehe
[ Dodano: 2012-03-10, 19:42 ]
zapisalem sobie dane
-
- Kontakt:
Taki g-kodzik to masz w opisie pod filmikiem. Do kazdej ilości zębów i średnic. A oś freza ma być w osi obrotu niezależnie od stycznej. Koła pracują parami i podcięcie jednego wchodzi w niedocięcie drugiego. Pilnowana ma być tylko głębokość zęba.bartuss1 pisze: to mozna to z palca napisac, wystarczy wczesniej narysowac se w cadzie rzut czoła na płaszczyznę, obwód podzielić przez moduł i pomierzyć promienie, stosując wasza metode - gdzie zeby nie sa jednakowe, bo niektore sa ciasne a niektóre rozwarte wzgledem siebie - frez modułowy wykonuje prostokącik - wejscie, praca, wycofanie, szybkie wycofanie do punktu zerowego, potem podzielnica robi obrot a os poprzeczna przesuw dla danego promienia.
-
- Kontakt:
nie zwrocilem uwagi, bo mam wolne lacze radiowe i sciagniecie filmiku zajelo mi dobre 10 minut.
głebokosc zeba to zwyczajnie pomiar promienia od osi obrotu
no w kazdym bądz razie zrobiliscie chyba troche szumu na targach hehe
kurde , walentynki juz były, bo mozna było zrobuic przekłądnie w ksztalcie dwoch serduszek i sprzedawać jako gadzet z drewna cy cos
tak jak kiedys te pierdy w kształcie serduszek do cappucino
głebokosc zeba to zwyczajnie pomiar promienia od osi obrotu
no w kazdym bądz razie zrobiliscie chyba troche szumu na targach hehe
kurde , walentynki juz były, bo mozna było zrobuic przekłądnie w ksztalcie dwoch serduszek i sprzedawać jako gadzet z drewna cy cos

tak jak kiedys te pierdy w kształcie serduszek do cappucino
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
Bartuss1 ma ostatnio jakiś bojowy nastrój.
A po za tym jak mu nie wyjdzie frezowanie zęba to tradycyjnie podloży jakiś papierek, blaszkę i będzie dobrze. 
A poważnie to jest tak; Przychodzi klient chce dana częsc i albo mu się zrobi jak się umie i ma się możliwości albo maszyna bedzie stala bo nie ma nowej części a ''profesjonalne'' wykonanie przewyższy wartość urządzenia.
A ocenianie jakości robót przez forum lub ze zjęcia jest nieporozumieniem.

A poważnie to jest tak; Przychodzi klient chce dana częsc i albo mu się zrobi jak się umie i ma się możliwości albo maszyna bedzie stala bo nie ma nowej części a ''profesjonalne'' wykonanie przewyższy wartość urządzenia.
A ocenianie jakości robót przez forum lub ze zjęcia jest nieporozumieniem.
-
- Kontakt:
a
oczywiscie mowa o przekladni 1:1, bo w innym stosunku to cienko to widze
[ Dodano: 2012-03-10, 20:02 ]
a jaki tam bojowy nastroj, moja wina ze jakis oprawca dupografii czepia sie krzywych trapezówek z Augustowa juz dobry rok, no oczywiscie ze były moje skoro je kupiłem, prawde powiedziawszy mam w nosie uzalanie sie, aktualnie koncze jedna taka małą 5 osiowke i zaczynam niebawem dwie podobne, w miedzyczasie robie jescze jeden mały ploterek do obrobki stali, niespecjalnie mi sie nudzi
oczywiscie mowa o przekladni 1:1, bo w innym stosunku to cienko to widze
[ Dodano: 2012-03-10, 20:02 ]
a jaki tam bojowy nastroj, moja wina ze jakis oprawca dupografii czepia sie krzywych trapezówek z Augustowa juz dobry rok, no oczywiscie ze były moje skoro je kupiłem, prawde powiedziawszy mam w nosie uzalanie sie, aktualnie koncze jedna taka małą 5 osiowke i zaczynam niebawem dwie podobne, w miedzyczasie robie jescze jeden mały ploterek do obrobki stali, niespecjalnie mi sie nudzi