Przegląd generalny czyli Nutool w negliżu

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#71

Post napisał: adam Fx » 05 gru 2015, 22:53

Ciekawe rozwiązanie napinacza .. nieco skomplikowane w budowie ale łatwe w późniejszej eksploatacji


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#72

Post napisał: Mat3ys » 26 gru 2015, 10:46

Tutaj dwie fotki co trafiło do mnie ;)

Obrazek

Obrazek

Muszę ustawć odpowiednio dolne ślizgi suportu a jest to totalna porażka w jaki sposób zostało to wykonane :evil:


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 523
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#73

Post napisał: steff.k » 26 gru 2015, 12:27

No jest delikatna różnica :wink:. W ogóle że ktoś tak zostawił maszynke niezabepieczoną to :evil: :evil: :evil: .

Masz jakieś zgarniacze, żeby wióry nie właziły miedzy ślizgi suportu, a łoże?? U mnie nie ma, coś twardego wlazło i jest rysa przez pół długości. Trzeba coś dorobić z tworzywa.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#74

Post napisał: Mat3ys » 26 gru 2015, 14:17

Tutaj też nic nie ma. Można dorobić z filcu to nie problem i zatwierdzić blaszką do suportu :)

Awatar użytkownika

c64club
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 22 sie 2011, 21:26
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#75

Post napisał: c64club » 27 gru 2015, 16:43

Ale ktoś zgnił tę tokarkę. Będzie to trzymało jakąkolwiek precyzję?

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#76

Post napisał: Mat3ys » 27 gru 2015, 16:48

To był tylko nalot powierzchowny nie ma żadnych wżerów itp. Lekko poszło za pomocą odrdzewiacza, octu i szmatki ;) Kosztowało tylko trochę czasu. Zresztą ta maszynka to tylko ozdoba na półkę :grin:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6827
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#77

Post napisał: pukury » 27 gru 2015, 17:03

witam.
miałem taki przypadek.
maszyna była w pomieszczeniu w którym kumpel zostawił otwarty kwas solny.
wystarczyło kilka dni - cała żółta.
fajna maszynka - na półkę szkoda - coś zawsze można podłubać.
takie małe cnc z niej zrobić .
świat nie jest sprawiedliwy - to ja tu takie małe coś w mozole sztukuję - a tu na półkę ! :twisted:
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


szopenn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 456
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

#78

Post napisał: szopenn » 24 sty 2016, 14:01

Ładnie to wszystko wyszło i starannie, mam tylko pytanie, dlaczego nie został użyty skrobak bądź dłuto elektryczne? Znacznie przyspieszyłoby pracę, a kolega strasznie narzekał na mozolność prac, czy są jakieś przeciwskazania do użycia elektrycznego dłutka? Z tego co rozumiem nutool nie ma hartowanego łoża więc można by się pokusić o zrobienie zamiennych skrobaków do elektrycznej dłutownicy z płytki hss...


szopenn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 456
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

#79

Post napisał: szopenn » 30 sty 2016, 17:29

ja dzisiaj zajrzałem pod konik w swoim techmigu.... tak obrobiony że o zgrozo :mrgreen: ale rozumiem, że dopóki konik ustala się w osi po dokręceniu to chyba nie ma co szaleć prawda?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#80

Post napisał: RomanJ4 » 31 sty 2016, 19:11

szopenn pisze:ja dzisiaj zajrzałem pod konik w swoim techmigu.... tak obrobiony że o zgrozo :mrgreen: ale rozumiem, że dopóki konik ustala się w osi po dokręceniu to chyba nie ma co szaleć prawda?
Prawda.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”