Przecinanie płyt styropianych

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2436
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Przecinanie płyt styropianych

#11

Post napisał: kubus838 » 08 maja 2021, 00:05

pepepe1 pisze:
07 maja 2021, 23:58
Bezpiecznie i beznakładowo to z grubszym drutem (fi 1) można spróbować z akumulatora samochodowego, metr odda jakieś 80W. 10 metrów drutu kosztuje dychę na Allegro.
Nie ma sensu robić coś "mądrzejszego" to ma wystarczyć na chwilę.

robert




zwyczajny
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 60
Rejestracja: 25 gru 2017, 16:26

Re: Przecinanie płyt styropianych

#12

Post napisał: zwyczajny » 08 maja 2021, 09:21

kubus838 pisze: to ma wystarczyć na chwilę
Zdejmij drzwi z futryny oprzyj o ścianę pod niewielkim kątem. Po bokach na odpowiedniej wysokości zamocuj dwa ściski stolarskie trzymające listewki aby utrzymywać płyty styropianu. Między ściskami zaczep napięty drut oporowy. Weź zasilacz zasilacz z laptopa, przyczep drut oporowy kupiony za dychę (np. 0,3mm aby zasilacz dał radę). Postaw na drucie styropian opierający się lekko o pochylone drzwi. Włącz zasilanie. Poczekaj na gotowe rozcięte płyty. ;-)


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2436
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Przecinanie płyt styropianych

#13

Post napisał: kubus838 » 08 maja 2021, 21:45

zwyczajny pisze:
08 maja 2021, 09:21
kubus838 pisze: to ma wystarczyć na chwilę
Zdejmij drzwi z futryny oprzyj o ścianę pod niewielkim kątem. Po bokach na odpowiedniej wysokości zamocuj dwa ściski stolarskie trzymające listewki aby utrzymywać płyty styropianu. Między ściskami zaczep napięty drut oporowy. Weź zasilacz zasilacz z laptopa, przyczep drut oporowy kupiony za dychę (np. 0,3mm aby zasilacz dał radę). Postaw na drucie styropian opierający się lekko o pochylone drzwi. Włącz zasilanie. Poczekaj na gotowe rozcięte płyty. ;-)
Zasilacz od notebooka a mam ich chyba ze dwadzieścia. A o tym nie pomyślałem. Fakt warty uwagi.

robert

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7932
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Przecinanie płyt styropianych

#14

Post napisał: bartuss1 » 09 maja 2021, 21:35

takie na chwile to ja na budowe robiłem do ciecia styroduru, drut kanthal i spawarka transformatorowa.
tera bede robił sobie nowego termika, bo jednak okazuje sie ze potrzebny.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7093
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Przecinanie płyt styropianych

#15

Post napisał: pukury » 09 maja 2021, 22:14

Hej.
Jak nowy termik to chyba nie spawarka ?
Zrób sobie zasilanie PWM - jak powinno być.
Zrobiłem kilka sterowników do cięcia skrzydeł - PWM jest chyba najlepsze.
pzd.
Mane Tekel Fares


piowel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 30 maja 2021, 13:19

Re: Przecinanie płyt styropianych

#16

Post napisał: piowel » 30 maja 2021, 13:28

kubus838 pisze:
08 maja 2021, 21:45
zwyczajny pisze:
08 maja 2021, 09:21
kubus838 pisze: to ma wystarczyć na chwilę
Zdejmij drzwi z futryny oprzyj o ścianę pod niewielkim kątem. Po bokach na odpowiedniej wysokości zamocuj dwa ściski stolarskie trzymające listewki aby utrzymywać płyty styropianu. Między ściskami zaczep napięty drut oporowy. Weź zasilacz zasilacz z laptopa, przyczep drut oporowy kupiony za dychę (np. 0,3mm aby zasilacz dał radę). Postaw na drucie styropian opierający się lekko o pochylone drzwi. Włącz zasilanie. Poczekaj na gotowe rozcięte płyty. ;-)
Zasilacz od notebooka a mam ich chyba ze dwadzieścia. A o tym nie pomyślałem. Fakt warty uwagi.

robert
Zamiast akumulatora mozna wziąć zwykły prostownik do jego ładowania. Ja tak robię.


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2436
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Przecinanie płyt styropianych

#17

Post napisał: kubus838 » 30 maja 2021, 14:44

Ja już to zrobiłem.Wiem, ze można zasilić z prostownika, transformatora bezpieczeństwa oraz autu transformatora. Ale najlepszy efekt daje w dalszym ciągu spirala grzejna. Fakt zachodzi pewne niebezpieczeństwo ale jak ktoś robi to powoli
to nic takiego się nie zdarza.

robert


nanab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 224
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Przecinanie płyt styropianych

#18

Post napisał: nanab » 30 maja 2021, 17:53

pepepe1 pisze:Potrzebujesz jakieś 2-3A prądu puścić

Nie trzeba. Ciąłem gąbkę tapicerską na plastry zasilaczem 30V 5A, ok 120W dawał i wystarczyło do pchania kilka cm/s, ze styropianem powinno nawet łatwiej iść.

Trzy listetwki jako rama, kawałek gumy albo sprężyny do naciągu, jakieś kostki elektryczne do podłączenia i zamocowania drutu i metr druta oporowego chyba 0,8mm.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”