Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
ruffio79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 06 sie 2018, 15:55
Lokalizacja: Garwolin

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#11

Post napisał: ruffio79 » 06 sie 2018, 19:39

Dziękuje bardzo na za info. To jeszcze jedno może głupie pytanie. Na silniku nie ma żadnych oznaczeń...czy jest możliwość stwierdzenia np jakim napięciem go zasilać tak aby nie zrobić z niego generatora dymu?



Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1570
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#12

Post napisał: Yarec » 06 sie 2018, 19:47

przeczytaj mój poprzedni post. bo bez falownika/sterownika się nie obejdzie
czy masz pojęcie z kąt pochodzą ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
ruffio79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 06 sie 2018, 15:55
Lokalizacja: Garwolin

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#13

Post napisał: ruffio79 » 06 sie 2018, 20:02

Problem w tym że beż danych z silnika nie wiem jakiego sterownika szukać. Te uzwojenia nie są takie cienkie....

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
Nie wiem skąd pochodzą...wiem że kosztowały mnie po 20 PLN/szt. I połączone są z przekładnią ślimakową.

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1570
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#14

Post napisał: Yarec » 09 sie 2018, 23:19

ruffio79 pisze: I połączone są z przekładnią ślimakową.

daj foto tego "ślimoka" - może coś się wyjaśni zamiast spalić.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#15

Post napisał: Steryd » 10 sie 2018, 09:40

A to nie będzie BLDC?
2 uzwojenia, 3 elementy (kontaktrony) do pomiaru położenia magnesów i do tego wszystkiego potrzebny sterownik, który będzie przełączał prąd na konkretne uzwojenie w zależności od tego gdzie wykryje magnes.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
ruffio79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 06 sie 2018, 15:55
Lokalizacja: Garwolin

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#16

Post napisał: ruffio79 » 10 sie 2018, 10:46

Tak to wygląda razem.
71.jpg

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1570
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#17

Post napisał: Yarec » 10 sie 2018, 10:56

podobne do . . . napęd bramy przesuwanej (?) brakuje tylko zębatki i obudowy.

Steryd - "A to nie będzie BLDC? 2 uzwojenia, 3 elementy (kontaktrony) do pomiaru położenia magnesów i do tego wszystkiego potrzebny sterownik, który będzie przełączał prąd na konkretne uzwojenie w zależności od tego gdzie wykryje magnes".
proste BLDC mają trzy uzwojenia + 3 elementy (kontaktrony) do ustalenia kierunku i realnego tempa rotacji
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
ruffio79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 06 sie 2018, 15:55
Lokalizacja: Garwolin

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#18

Post napisał: ruffio79 » 10 sie 2018, 11:51

Do bramy to chyba trochę za małe.....
Jaki ewentualnie sterownik można było by do niego zastosować nie znając jego parametrów?

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1570
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#19

Post napisał: Yarec » 10 sie 2018, 14:17

przecież ma "ślimoka" a zatem mocy starczy, zobacz tempo otwierania bramy.
ja teraz nie mam ani jednego sterownika - bo poszły razem z wrzecionami (4pole/in runner/BLDC motor)
a są za drogie jak do testowania (zobacz: BLDC drivers 20 to 120 A /Voltage 4 to 6 cell)

Dodane 1 godzina 37 minuty 17 sekundy:
http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=1357
http://www.powergate.pl/pl/oferta/stero ... -bldc.html

a to tylko najtańsze...
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1570
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o pomoc z silnikiem...krokowym?

#20

Post napisał: Yarec » 11 sie 2018, 19:24

To jest silnik synchroniczny z magnesami stałymi, zasilany najczęściej z falownika przebiegiem sinusoidalnym,
Najpopularniejszym zastosowaniem to serwo-napędy ze sprzężeniem zwrotnym sterujące położeniem.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”