prosba o info w jakim programie nalezy wykonać element.


Autor tematu
dziurek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 26 kwie 2013, 08:24
Lokalizacja: Warszawa

prosba o info w jakim programie nalezy wykonać element.

#1

Post napisał: dziurek » 01 maja 2013, 08:51

Bardzo prosze o wsparcie w temacie programu w jakim ma zostać wykonany element( lub jaki format pliku ) z poniższego tematu z innego wątku.

https://www.cnc.info.pl/topics66/prosba ... t46264.htm

z góry dziekuje



Tagi:

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 266
Rejestracja: 25 cze 2009, 23:06
Lokalizacja: RPZ / DW

Re: prosba o info w jakim programie nalezy wykonać element.

#2

Post napisał: Magneto86 » 01 maja 2013, 09:23

parafrazując:
Bardzo prosze o wsparcie w temacie samochodu jakim mam pojechać do Warszawy( lub jaki kolor samochodu )
(...)

z góry dziekuje
Obrazek


Autor tematu
dziurek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 26 kwie 2013, 08:24
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: dziurek » 06 maja 2013, 09:45

Ok " PLUS" za humor a teraz do meritum,

Program CAD "AUTOCAD" ma wiele możliwości zapisu formatów a innych programów nie znam.

Czy wystarczy to narysować w DWG i każda maszyn CNC to wyciosa?

Taki bezrobocie w kraju ponoć a jakoś nikt niechce zarobić! Ani nikt niechce pakietowo elementów wykonać ani podjąć tematu rysunku.


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Raven » 06 maja 2013, 12:10

Jak już będziesz miał rysunek techniczny a nie zdjęcie to będzie znacznie prościej wygenerować ściezki na obrabiarkę.

Co za różnica czy z AutoCada czy DraftSight czy HeeksCad czy FreeCAD?

Jak DXF nie będzie odpowiadać to zapiszesz w innym formacie i po bólu.


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 328
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#5

Post napisał: PiRo_man » 06 maja 2013, 13:38

Skoro i tak nie masz doświadczenia w tej dziedzinie, to jest to bez różnicy co wybierzesz. Skorzystaj z programu który przysporzy Ci jak najmniej problemów, z intuicyjnym menu, najlepiej bez zbędnych wodotrysków (czyt. SolidWorks'a sobie odpuść).

Co do rysunku, to jak dla mnie możesz go naszkicować ręcznie na kartce papieru, oczywiście z wymiarowaniem (tylko wyraźnie i solidnie to zrób). A jak będziesz chciał to Ci ten szkic wprowadzę do CAD'a i zapiszę w DXF'ie. Dla kogoś kto już w tym siedzi to jest parę minut roboty.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3536
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#6

Post napisał: jasiu... » 06 maja 2013, 16:12

Do wykonania elementu na maszynie nie jest potrzebny rysunek, a więc DWG się nie nadaje. Bo jeślio masz rysunek, to obojętne, czy jest on z acada, czy wykonany szminką na serwetce. To tylko dane do wprowadzenia do maszyny.

W CNC używa się programów, które nie "rysują", ale wykonują wirtualny przedmiot, bryłę. Do tego celu używa się modelerów, gdzie nie masz narysowanego łuku, ale wyciągniętą płaszczyznę, stykającą się z innymi płaszczyznami, albo bryłę. Moim zdaniem, jeśli nie masz doświadczenia z programami do modelowania, to ja bym ci polecił Rhinoceros. Czemu - bo w miarę łatwy, bo po polsku, bo tani, a może bardzo dużo (rysunek też ci wygeneruje). Oczywiście jest do niego np. Rhinocam, ale możesz korzystać z każdego CAMa, większość z Rhino współpracuje bardzo dobrze. Zobacz tu: http://rhino3d.pl/ - mają wersję demonstracyjną, która jest pełna, po polsku, ale pozwala tylko na 25 zapisów. Na początek, to i tak bardzo dobrze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”