Promień w otworze.

CNC, Fanuc,radius, promień

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Monte_Christo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 03 mar 2016, 20:04
Lokalizacja: Kielce

Promień w otworze.

#1

Post napisał: Monte_Christo » 31 mar 2018, 11:17

Witam. Panowie, obrabiam detal, który na średnicy zewnętrznej oraz wewnętrznej ma mieć promienie.
Na zewnątrz wszystko jest ok, natomiast w otworze nie powstaje docelowy promień.

Detal w otworze ma mieć fi 75, promień to R3.

Oto mój program:
T1010
G50 S850
G96 S120 M3
G0 X45. Z2.
M8
G71 U2. R1.
G71 P3 Q4 U-1. WO. FO.2
N3 G1 X81.
G1 ZO.
G2 X75. Z-3. R3.
G1 X75. Z-80.
N4 G1 X45.
G70 P3 Q4
G1 Z100.
M5
M30



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6514
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Promień w otworze.

#2

Post napisał: WZÓR » 31 mar 2018, 12:44

Jak w programie nie używasz kompensacji G41/G42 , to żaden promień nie będzie OK.

Mariusz.


Autor tematu
Monte_Christo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 03 mar 2016, 20:04
Lokalizacja: Kielce

Re: Promień w otworze.

#3

Post napisał: Monte_Christo » 31 mar 2018, 15:58

WZÓR pisze:
31 mar 2018, 12:44
Jak w programie nie używasz kompensacji G41/G42 , to żaden promień nie będzie OK.

Mariusz.

Otóż w programie nie użyłem kompensacji i w efekcie na średnicy zewnętrznej wszystkie promienie zostały wykonane w symulatorze oraz w maszynie.

Jak powinienem to rozpisać? Próbuję wpisywać kompensację oraz odwołanie, ale nic nie ulega zmianie w symulatorze.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6514
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Promień w otworze.

#4

Post napisał: WZÓR » 31 mar 2018, 17:16

Wpisanie w g- kodzie kompensacji nic nie da.
Trzeba jeszcze w offsecie narzędzia podać również promień płytki i kwadrant .

Mariusz.


przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Promień w otworze.

#5

Post napisał: przemo239 » 03 kwie 2018, 22:43

G71 U2. R1.
G71 P3 Q4 U-1. WO. FO.2
N3 G1 X81.
G1 ZO.
Witam, Nie wiem czy tylko tak na forum czy na maszynie też, ale W, F, Z podałeś O zamiast 0.
Pomógł by trochę rysunek.
Jaki błąd wali?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6514
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Promień w otworze.

#6

Post napisał: WZÓR » 04 kwie 2018, 20:47

przemo239 pisze:
03 kwie 2018, 22:43
G71 U2. R1.
G71 P3 Q4 U-1. WO. FO.2
N3 G1 X81.
G1 ZO.
Witam, Nie wiem czy tylko tak na forum czy na maszynie też, ale W, F, Z podałeś O zamiast 0.
Pomógł by trochę rysunek.
Jaki błąd wali?
W tym sęk , że błędu nie wali.
Program pisany bez kompensacji ...... , i tu jest przyczyna.

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 239
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Promień w otworze.

#7

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 04 kwie 2018, 21:31

Przecież nie musi wcale użyć kompensacji, może dokręcić promień i też wyjdzie. :|
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6514
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Promień w otworze.

#8

Post napisał: WZÓR » 06 kwie 2018, 09:32

Krzycho_Wporzo pisze:
04 kwie 2018, 21:31
Przecież nie musi wcale użyć kompensacji, może dokręcić promień i też wyjdzie. :|
Samo się nie zrobi. :|

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 239
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Promień w otworze.

#9

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 06 kwie 2018, 16:06

WZÓR pisze:Samo się nie zrobi.


To jakaś nowa metoda pomiędzy "z kompensacją lub bez kompensacji" ???
Nie rozumiem jak to się ma do treści mojego posta :mrgreen:
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6514
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Promień w otworze.

#10

Post napisał: WZÓR » 06 kwie 2018, 16:09

Krzycho_Wporzo pisze:
06 kwie 2018, 16:06
WZÓR pisze:Samo się nie zrobi.


To jakaś nowa metoda pomiędzy "z kompensacją lub bez kompensacji" ???
Nie rozumię jak to się ma do treści mojego posta :mrgreen:
To raczej tekst z mojej strony do założyciela tematu. :mrgreen:

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”