Projekt frezarki bramowej

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#11

Post napisał: gmaro » 07 lis 2006, 13:06

ja w swojej też doświadczam tego nieprzyjemnego zjawiska a mam odcinek 800 mm śruba 18x4 przy dużych prędkościach wydaje dziwne dźwięki i ma tendencje do zacinania się ..


Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:


guchy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 107
Rejestracja: 04 lip 2004, 22:51
Lokalizacja: Kielce

#12

Post napisał: guchy » 07 lis 2006, 13:22

witam,

Brał może ktoś pod uwage takie rozwiązanie na długą oś około 2m http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_metraz.htm


Autor tematu
ogoras
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 15 sie 2006, 16:03
Lokalizacja: Gdańsk

#13

Post napisał: ogoras » 07 lis 2006, 18:43

Już kupiłem śruby więc jest za póżno ale nie będę uzywał frezarki o ile zacznie pracować do pracy z dużumi prędkościami. Będzie to w pewien sposób rozwiazanie problemu przedwczesnego zakupu:)
Jaki jest najlepszy sposób montażu prowadnic?
Ja chciałem wytoczyć otwory na końcach prowadnic nagwintować i przyktęcić do podpór.
Podpory z aluminium.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 13:00
Lokalizacja: Gdansk

#14

Post napisał: Piotrjub » 07 lis 2006, 19:42

gmaro pisze:ja w swojej też doświadczam tego nieprzyjemnego zjawiska a mam odcinek 800 mm śruba 18x4 przy dużych prędkościach wydaje dziwne dźwięki i ma tendencje do zacinania się ..
Dziwne bo śruba 16 jeśli jest zamocowana z jednej strony na sztywno (łożyska skośne) a z drugiej strony luźno (zwykłe łożysko) krytyczne obroty ma na poziomie 3810 Obr/min uwzględniając granice bezpieczeństwa wychodzi ponad 3000 Obr/min. A ty piszesz że masz śrubę 18.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#15

Post napisał: bartuss1 » 07 lis 2006, 19:48

guchy pisze:Brał może ktoś pod uwage takie rozwiązanie na długą oś około 2m http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_metraz.htm
brał pod uwage ale w termiku


Autor tematu
ogoras
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 15 sie 2006, 16:03
Lokalizacja: Gdańsk

#16

Post napisał: ogoras » 07 lis 2006, 20:13

Czy śrube musze z obu stron dociagać nakrętkami czy wystarczy przy zwykłym łożysku załozyć pierścień zabezpieczający?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#17

Post napisał: bartuss1 » 07 lis 2006, 21:43

zdecydowanie pierscien, bo jak dowalisz nakretkami to silnik tego nie pociagnie, nawet z przekładnią 1:4 i momentem 3Nm.
ja dałem 2 śruby Tr20x4 z przekładnią 1:4, wstepnie napiete nakretkami obustronnie, tak czy siak sruba wpada w wibracje w określonym przedziale obrotów


Autor tematu
ogoras
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 15 sie 2006, 16:03
Lokalizacja: Gdańsk

#18

Post napisał: ogoras » 12 lis 2006, 10:35

Ok jeżeli z jednej strony zabezbiecze pierścieniem a z drugiej strony dokręce nakrętką to jak ją zabezpieczyć przed odkręcaniem no i jaką powinienem załozyć tam nakrętkę????

[ Dodano: 2006-12-12, 20:31 ]
Czy któryś z kolegów wie gdzie mozna w trójmieście wykonać otwory w aluminum na formatce? Mam z tym mały problem nie spodziewałem sie tego.

[ Dodano: 2006-12-12, 21:01 ]
mały błąd koordynatka a nie formatka :oops:


kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 103
Rejestracja: 07 lis 2006, 21:18
Lokalizacja: Kraków

#19

Post napisał: kameleon » 15 gru 2006, 21:50

a jeśli założe skośne łożyska na końcach śruby i dociągne nakrętkami :?: to "będzie żle" bo tak chyba łatwiej zrobić ?
Janusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”