Programowanie dlugosci narzedzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

Programowanie dlugosci narzedzia

#1

Post napisał: wojtek90 » 26 lis 2015, 23:30

Stoi maszyna i musze ja uruchomic i zaprogramowac.
Mam manual ale trudno mi sie na razie przez niego przedrzec.
Czy znalazl by sie ktos kto poprowadzil mnie krok po kroku z ustawieniem dlugosci narzedzi w Tool table.
Chdzi mi oto jak zrobic to praktycznie ma powiedzmy trzy rozne narzedzia i chce je uzyc. Jak to ustawic?
Dzieki.



Tagi:


szpaku-666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 98
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:11
Lokalizacja: Sieradz

#2

Post napisał: szpaku-666 » 27 lis 2015, 11:03

masz sondę "grzybek" do pomiaru narzędzi ?

pozdro
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#3

Post napisał: Pneumokok » 27 lis 2015, 15:35

Albo sondę laserową?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Awatar użytkownika

witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#4

Post napisał: witbike » 27 lis 2015, 17:59

albo chociaż numer sterowania :?:


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#5

Post napisał: rafa30 » 27 lis 2015, 18:06

WITAM WPROWADZENIE NRZEDZI DO TABELI TO PROSTA SPRAWA
ZREFERUJ MASZYNE NASTEPNIE MUSISZ WŁOZYC NARZEDZIE ZEROWE DO GNIAZDA
NP. TE OD KTOREGO ZACZNIESZ OBROBKE POTEM NA PULPICIE NACISNIJ ŁAPKE A OBOK NIEJ JEST SYMBOL KOLKO RECZNE(PILOT) NACISNIJ GO I WLACZ NA NIM OS Z I
ZJEDZ KRECAC KOLKIEM AZ NARZEDZIE DOTKNIE STOLU POTEM WCISNIJ LAPKE
W PRAWYM DOLNYM ROGU JEST TABELA NARZ. WCISNIJ JA
WIDAC NUMERY NARZEDZ WCISNIJ EDYCJA
WPISZ NAZWE NARZEDZIA OBOK JEST L - DLUGOSC NARZEDZIA POTEM JEST R-PROMIEN
WPISZ W L WARTOSC W Z JAKA SIE WYSWIETLA I PROMIEN I TAK SAMO ROB Z KOLEJNYMI NARZEDZIAMI POZDRAWIAM!!!!!

[ Dodano: 2015-11-27, 18:20 ]
AHA JAK DOJEDZIESZ PIERWSZYM NARZEDZIEM TO MUSISZ WCISNAC LAPKE I Z O I ENTER POTEM W KOLEJNYCH NARZEDZIACH W TABELE TAMGDZIE JEST L WPROWADZ WARTOS Z KTORA WYSWIETLI


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#6

Post napisał: wojtek90 » 28 lis 2015, 02:14

niestety nie mam ani sondy laserowej ani grzybka pomiarowego.
Moge tego tylko dokonac na" piechote"

[ Dodano: 2015-11-28, 03:11 ]
Dzieki rafa30 za wyjasnienia to mi rozswietla troche sprawe ale nie do konca.

W instrukcji pisze ze trzeba najpierw zaprogramowac narzedzie 0 z dlugoscia L0 i Promieniem R0. Jak technicznie "przywolac" narzedzie 0 zeby pozniej w manualnel opcjii naprowadzic je na czesc i wpisac do pamieci?
Pozniej jak rozumiem "przywoluje" narzedzie #1 dotykam czesci i wprowadzam wykazywana na ekranie wartosc Z ja dlugosc L narzedzia #1 ????!!!


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#7

Post napisał: rafa30 » 28 lis 2015, 15:06

dojedz pierwszym narzedziem az dotknie stolu najlepiej na papierek az go docisnie wejdz w edycje narzedzi w tabeli i wpisz w narzedziu nr0 L 0 i gotowe potem kazdym innym narzedziem dojedz do stolu i wprowadz w L wartosc ktora wyswietla oś Z


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#8

Post napisał: wojtek90 » 28 lis 2015, 17:23

Dzieki. To mi wyjasnia moje problemy.
Mam tyko jedno jeszcze jak na razie pytanie. Jak w opcji MDI wprowadzic numer narzedzie ktore potrzebuje. Chodzi mi o to ze wkladam do spinndle powiedzmy wiertlo i chce zeby maszyna uznala to narzedzie jako narzdzie powiedzmy #2.
W dole ekranu jest w recznym sterowaniu literka T z numerem. Jak to zrobic by ta literka T miala numer narzedzia ktore ja wybralem jako np #2?
Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.


szpaku-666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 98
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:11
Lokalizacja: Sieradz

#9

Post napisał: szpaku-666 » 28 lis 2015, 17:28

przypisujesz w tabeli nr narzędzia i wsio

później w programie tool call


i leci

ps bez grzybka pomiarowego lub lasera bedzie ci trudno bo maszyna pewnie ma z 20 miejsc w magazynie jeżeli masz wersje standardową
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#10

Post napisał: rafa30 » 28 lis 2015, 21:03

CO DO ZMIANY NARZEDZIA W MDI TO WCISNIJ TOLL CALL NP. 5 ENTER I START I POWINNA CI ZMIENIC NARZEDZIE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”