Programowanie dlugosci narzedzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#11

Post napisał: wojtek90 » 28 lis 2015, 21:18

szpaku-666 pisze:przypisujesz w tabeli nr narzędzia i wsio

później w programie tool call


i leci

ps bez grzybka pomiarowego lub lasera bedzie ci trudno bo maszyna pewnie ma z 20 miejsc w magazynie jeżeli masz wersje standardową
Dzieki za odpowiedz. Maszyna to stary (1994) czeski horizontal boring mills TOS VARNSDORF z Heidenhain TNC 426 conntroler. mam nadzieje ze przy waszej pomocy jakos sobie z tym poradze.

[ Dodano: 2015-11-28, 21:25 ]
rafa30 pisze:CO DO ZMIANY NARZEDZIA W MDI TO WCISNIJ TOLL CALL NP. 5 ENTER I START I POWINNA CI ZMIENIC NARZEDZIE
OK. Wyglada prosta sprawdze jjak dziala w poniedzialek. :grin:

[ Dodano: 2015-11-28, 22:26 ]
rafa30 pisze:CO DO ZMIANY NARZEDZIA W MDI TO WCISNIJ TOLL CALL NP. 5 ENTER I START I POWINNA CI ZMIENIC NARZEDZIE
Moze bys pomogl mi wykorzystujac to zdjecie. Jak zmienic T6 tak by na ekranie pojawilo sie T1?Obrazek

Obrazek[img]



Tagi:


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#12

Post napisał: rafa30 » 28 lis 2015, 23:33

WEJDZ W MDI WCISNIJ TOOL CALL 1 A NASTEPNIE POTWIERDZ ENTEREM OS Z S-OBROTY I
F- POSOW I DAJ END I ZIELONY START


szpaku-666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 98
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:11
Lokalizacja: Sieradz

#13

Post napisał: szpaku-666 » 29 lis 2015, 14:59

wojtek90 pisze:
szpaku-666 pisze:przypisujesz w tabeli nr narzędzia i wsio

później w programie tool call


i leci

ps bez grzybka pomiarowego lub lasera bedzie ci trudno bo maszyna pewnie ma z 20 miejsc w magazynie jeżeli masz wersje standardową
Dzieki za odpowiedz. Maszyna to stary (1994) czeski horizontal boring mills TOS VARNSDORF z Heidenhain TNC 426 conntroler. mam nadzieje ze przy waszej pomocy jakos sobie z tym poradze.
ooo to moze inni koledzy ci pomogą lepiej bo moja najstarsza maszyna jest z 2007 roku myślę ze duzo sie nie zmieniło ale zawsze lepiej dmuchać na zimne
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki


sektor33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 07 lis 2015, 14:42
Lokalizacja: Zduńska Wola

#14

Post napisał: sektor33 » 30 lis 2015, 09:09

Te wyżej odpowiedzi wyżej dla mnie są błędne co z tego ze dotknie stołu nie zmierzonym narzędziem jak nie wiadomo gdzie jest punkt zero osi Z,firma nie posiada innego zewnętrznego urządzenia żeby zmierzyć dokładnie jedno narzędzie i wpisać wartość do tabeli dopiero tym zmierzonym narzędziem ustalić punkt Z +0 a następnie wszystkimi innymi narzędziami dotykać punktu zero (proponuje płytki wzorcowe kółkiem schodzisz w dół i podsuwam płytkie wzorcową a nie dotykanie na papierek żebyś czasem nie walną się na posuwach jak będziesz już dotykał,dobrze by się nie zakończyło) Ale może i się nie znam :) powodzenia


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#15

Post napisał: wojtek90 » 06 gru 2015, 23:28

sektor33 pisze:Te wyżej odpowiedzi wyżej dla mnie są błędne co z tego ze dotknie stołu nie zmierzonym narzędziem jak nie wiadomo gdzie jest punkt zero osi Z,firma nie posiada innego zewnętrznego urządzenia żeby zmierzyć dokładnie jedno narzędzie i wpisać wartość do tabeli dopiero tym zmierzonym narzędziem ustalić punkt Z +0 a następnie wszystkimi innymi narzędziami dotykać punktu zero (proponuje płytki wzorcowe kółkiem schodzisz w dół i podsuwam płytkie wzorcową a nie dotykanie na papierek żebyś czasem nie walną się na posuwach jak będziesz już dotykał,dobrze by się nie zakończyło) Ale może i się nie znam :) powodzenia
Dzieki Ty dobrze radzisz ale problem jest wtym ze nie wiem co dalej.
Mam blok o scisle okreslonej dlugosci np 76,2 mm (3.0") najezdzam wrzecionem do czesci wkladam blok miedzy wrzeciono a czesc i co dalej. Jestem w recznym sterowaniu naciskam klawisz Z Datum Set na ekraniei jaka wartosc wpisuje 0? 76,2 ta ktora jest na ekranie ?

Tu potrzebuje chwilke wyjasnienia.
Dzieki.

Awatar użytkownika

witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#16

Post napisał: witbike » 08 gru 2015, 12:24

Blok pomiarowy

Ja mierzę takim czymś. Jest to dużo lepsze niż np płytka wzorcowa ponieważ nie ukruszysz na pewno freza przy zjeżdżaniu w osi Z.
Stawiasz bloczek pomiarowy na stół frezarki i sondą lub innym narzędziem 0 dojeżdżasz do bloku pomiarowego. Kiedy wskaże on 0 wtedy narzędzie znajduję się 50mm nad stołem. Wpisujesz zatem 50 w tool table.
Resztę narzędzi mierzysz tak samo z tym, że wartości nie wpisujesz z palca, tylko przejmujesz takim klawiszem który ma kropkę w środku i 4 strzałki na okołu wskazujące na tę kropkę.
Pomiar narzędzia w ten sposób to tak naprawdę mierznie różnic wysokości od narzędzia 0.
Po zmierzeniu narzędzi wybierasz narzędzie 0 i ustawiasz Z zero przedmiotu obrabianego - kładziesz bloczek pomiarowy na detalu dojeżdżasz narzędziem 0 do bloczka. Wpisujesz wartość Z 50 i to wszystko

Zmiana narzędzia:
tool call np. 5
wtedy przejmuje wartości z tablicy narzędzia - jeśli po tym wierszu dodasz M6 wtedy wywołasz te narzędzie i wrzeciono je sobie pobierze z magazynu.

W ten sposób na pewno będzie dobrze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”