WZÓR pisze: ↑14 sty 2022, 19:15
xyzabc-cnc-cam pisze: ↑13 sty 2022, 21:14
WZÓR pisze: ↑13 sty 2022, 11:12

Ile czasu zajęłoby Ci wykonanie programu dla jednej z sześciu wkładek widocznych na zdjęciu?
Nie wiem jak Ty wykonujesz programy , ale jak dla mnie program dla jednej wkładki i 5 razy G10 załatwia sprawę.
p.s.
A jak CAM przelicza , to siedzisz czy leżysz?
Mariusz.
To zależy od pogody , ale co bym nie robil jak program liczy to szef mi za to płaci
Nie obchodzi mnie to , że Ci płaci ...... , ja też za darmo nie pracuję.
termoformowanie-poszukuje-wykonawcy-t108434.html
Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?
P.s.
Fakt , wielu programistów w ten sposób do roboty podchodzi ..... , aby posiedzieć.
j/w napisałem - program na jedno gniazdo i dalej G10 ...... , ale w ten sposób nie posiedzisz.
Więc CAM nie potrzebuje tak na prawdę dużo czasu aby przeliczyć ..... , również w tym przypadku.
Mariusz.
Nie wiem, do czego zmierza ten temat ? Gdzieś już pisałem ja pracuję na trzech monitorach jednocześnie trzy części jak jedno liczy robię następne .
A to, co jest pokazane na zdjęciu to raczej pod produkcję się zalicza nie pod formy, a to duża różnica , dlatego pewnie nie wiesz ile zajmuje wykonanie formy .
A to, co na zdjęciu jest to nie wiem, po co kombinować na takie coś pewnie wystarczy 30 minut .
1 wiercenie
2 Trochoidalna obróbka
3 kontur na maszynie 5 osi bo tylko takie posiadam

4 takie części to dzieci wykonują bez CAM
Dodane 7 minuty 45 sekundy:
tuxcnc pisze: ↑13 sty 2022, 21:31
xyzabc-cnc-cam pisze: ↑13 sty 2022, 21:14
jak program liczy to szef mi za to płaci

A powinien postawić Ci drugi komputer...
Nie musi mam trzy programy na jednym otwarte .
Do tego 4 maszyny 5osi
Jak tego mało to mogę jeszcze wymieniać
Sam od podstaw wykonuje formy , pasuje ?
Dodane 7 minuty 29 sekundy:
tuxcnc pisze: ↑14 sty 2022, 13:34
Majster70 pisze: ↑14 sty 2022, 08:45
Niekoniecznie, możesz puścić liczenie w tle i brać się za następną operację, przy przynajmniej na co poniektórych Cam-ach jest taka opcja.
Tu nie chodzi o opcję, tylko o wielowątkowość.
Jeżeli program CAM potrafi zatrudnić wszystkie rdzenie na 100%, to na takim komputerze trudno będzie pasjansa postawić...
Natomiast wiele starszych programów nie ma zaimplementowanej wielowątkowości, i na dobrym komputerze
da się uruchomić kilka podobnych zadań bez utraty wydajności.
Zakładam jednak że użytkownik, którego wypowiedź skomentowałem, jest superprofesjonalistą, ma superprofesjonalny sprzęt i superprofesjonalne oprogramowanie, więc pozostaje tylko postawienie drugiego komputera, żeby sobie w pracy nie dłubał w nosie...
Nie siedzę w pracy uwierz .
Tak mam
I9
64ramy
NVIDIA quadro RTX 4000
Komputer ma już 2 lata nie długo przyjdzie czas na wymianę .procesor nie schodzi ze 100% .
Program mam SolidCam i Hypermill ,
Raczej zostanę przy Hypermill o ile dla szefa nie będzie za drogi .
Mam formy gdzie programy zajmują po 90 gb .