Programowanie 5 osi Esprit

Dyskusje dotyczące programu Esprit

Autor tematu
pridis17
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 01 lip 2017, 18:00
Lokalizacja: Rzeszów- RZE

Programowanie 5 osi Esprit

#1

Post napisał: pridis17 » 09 sty 2020, 19:46

Witam, mam pytanie odnośnie tworzenia ścieżek dla obróbki w 5 osiach w środowisku Esprita. Natrafiłem w necie na takie wideo-tutorial:



W tym tutorialu nagrywający chcąc stworzyć ścieżkę dla obróbki w 5 osiach każdorazowo tworzy nowy układ współrzędnych dla konkretnej operacji. Jeden z tych układów to układów główny a inne pomocnicze? Jak to wygląda w rzeczywistości, gdy chciałoby się puścić takie programy? W przypadku ustawiania sztuki na maszynie określa się jeden układ główny surowej kostki, reszta wynika z programu? Pytania zapewne proste, ale nie miałem do tej pory do czynienia z obróbką w 5 osiach, więc nie wiem jak na to patrzeć.

Pozdrawiam.




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1206
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Programowanie 5 osi Esprit

#2

Post napisał: zibi » 09 sty 2020, 21:28

Pozycjonuje po prostu narzędzie na obiekcie. Być może po wypostowaniu do jakiegoś jakiegoś sytemu sterowania maszyny np HH530 otrzyma w programie np cykl 19 przesuwający układ i normalną 3 osiową obróbkę. Czyli wykorzystuje pozycjonowanie przed obr i obróbkę 3AX.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


wojtek10916
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 178
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Programowanie 5 osi Esprit

#3

Post napisał: wojtek10916 » 09 sty 2020, 21:34

Jest to frezowanie 5 osiowe pozycjonowane czyli 3+2 jest to co innego niż 5 osiowe symultaniczne (nie kazda maszyna 5 osiowa ma plynne 5 osi tylko własnie 3+2).
Dla każdej pozycji trzeba utworzyć układ współrzędnych i w zależności od sterowania w programie jest wykonywana zmiana płaszczyzny obróbki.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1834
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Programowanie 5 osi Esprit

#4

Post napisał: Steryd » 09 sty 2020, 22:04

W maszynie trzeba ustawić tylko jeden układ współrzędnych (tzw MAC), I jest to baza, a te poprzestawiane układy, są generowane jako przesunięcia jeśli jest to mozliwe, bądź jako współrzędne po prostu jeśli nie ma opcji przestawiania płaszczyzny, bądź jeśli postprocesor nie ogarnia.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
pridis17
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 01 lip 2017, 18:00
Lokalizacja: Rzeszów- RZE

Re: Programowanie 5 osi Esprit

#5

Post napisał: pridis17 » 10 sty 2020, 18:11

No i wszystko jasne, dzięki Panowie za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Esprit”