Witam, mam pytanie odnośnie tworzenia ścieżek dla obróbki w 5 osiach w środowisku Esprita. Natrafiłem w necie na takie wideo-tutorial:
W tym tutorialu nagrywający chcąc stworzyć ścieżkę dla obróbki w 5 osiach każdorazowo tworzy nowy układ współrzędnych dla konkretnej operacji. Jeden z tych układów to układów główny a inne pomocnicze? Jak to wygląda w rzeczywistości, gdy chciałoby się puścić takie programy? W przypadku ustawiania sztuki na maszynie określa się jeden układ główny surowej kostki, reszta wynika z programu? Pytania zapewne proste, ale nie miałem do tej pory do czynienia z obróbką w 5 osiach, więc nie wiem jak na to patrzeć.
Pozdrawiam.
Programowanie 5 osi Esprit
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Programowanie 5 osi Esprit
Pozycjonuje po prostu narzędzie na obiekcie. Być może po wypostowaniu do jakiegoś jakiegoś sytemu sterowania maszyny np HH530 otrzyma w programie np cykl 19 przesuwający układ i normalną 3 osiową obróbkę. Czyli wykorzystuje pozycjonowanie przed obr i obróbkę 3AX.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jest to frezowanie 5 osiowe pozycjonowane czyli 3+2 jest to co innego niż 5 osiowe symultaniczne (nie kazda maszyna 5 osiowa ma plynne 5 osi tylko własnie 3+2).
Dla każdej pozycji trzeba utworzyć układ współrzędnych i w zależności od sterowania w programie jest wykonywana zmiana płaszczyzny obróbki.
Dla każdej pozycji trzeba utworzyć układ współrzędnych i w zależności od sterowania w programie jest wykonywana zmiana płaszczyzny obróbki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W maszynie trzeba ustawić tylko jeden układ współrzędnych (tzw MAC), I jest to baza, a te poprzestawiane układy, są generowane jako przesunięcia jeśli jest to mozliwe, bądź jako współrzędne po prostu jeśli nie ma opcji przestawiania płaszczyzny, bądź jeśli postprocesor nie ogarnia.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
to nie do końca układ współrzędnych tylko płaszczyzna robocza. W dużym skrócie niebieska oś (W) wyznacza oś narzędzia dla danej operacji tzn. że maszyna będzie musiała się tak obrócić aby narzędzie pracowało tak jak niebieska strzałka.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU