Program wywołać

Co wpisać na końcu wywołanego programu

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 144
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Program wywołać

#21

Post napisał: PiotrBigda » 16 maja 2020, 14:53

Zależy jak na to patrzeć to jest też część programu jak by nie było


Bigda


Sqnek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 04 lis 2016, 15:17
Lokalizacja: Warszawa

Re: Program wywołać

#22

Post napisał: Sqnek » 20 maja 2020, 23:26

Powiem szczerze że niezłe jest to rozwiązanie, miałem kilka razy taką samą sytuację i ostatecznie kopiowałem zawartość "programów-podprogramów" do programu głównego żeby nie robiło dwa razy. Co krok trzeba maszynę jakoś oszukiwać.. Tak jak z funkcją M128, na temat której było tutaj wiele sporów...


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 337
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Program wywołać

#23

Post napisał: capt.d. » 21 maja 2020, 09:52

Aloha

Z całym szacunkiem, ale głupoty kolega opowiada. Maszyna wykonuje tylko i wyłącznie to co jest napisane. Jeśli program jest źle napisany to nie jest ważne czy ścieżka jest w programie zewnętrznym czy między blokami LBL.

Pozdrawiam.


Sqnek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 04 lis 2016, 15:17
Lokalizacja: Warszawa

Re: Program wywołać

#24

Post napisał: Sqnek » 22 maja 2020, 19:57

Nie napisałem że maszyna robi cokolwiek innego niż ma napisane. Oczywiście że zawsze zrobi to co jej się każe. W tym przypadku też zrobi jak trzeba, czyli "powtórzy" podprogram dwa razy :p ..a tego nie chcemy

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 174
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Program wywołać

#25

Post napisał: JacekBelof » 23 maja 2020, 10:00

Niby wszystko wyglada dobrze... tak się zastanawiam, czy problemem nie jest długość samego programu... nieraz zauważyłem, że sterowanie zaczyna mieć problemy gdy długość programu przekracza 10000 linii - „nie przepada” za tak długimi skokami.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”