Problem z przekładnią.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Re: Problem z przekładnią.
tak działało wszystko dobrze, ale ładowałem tylko polowe zbiornika (bo przy większej ilości silnik się męczył), kupiłem większy silnik żeby naładować przynajmniej 3/4.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
drhambone pisze:To wtedy do siły z jaką działają na łopatki trociny doda siłę potrzebą do naciągnięcia wagiCzyli jeszcze bardziej obciąży mieszadło.
Ale mam na myśli bezpośrednio ciągnąć za mieszadło wtedy wyjdzie mu siła z jaką pracuje mieszadło i ma dane do szukania przekładni, byle nie ślimakowej.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Silnik 3kW będzie miał moment znamionowy ok 30Nm. Jak chcesz utrzymać taką prędkość mieszania jak w oryginale to przekładnia musi zostać 110. Czyli moment wyjściowy tej przekładni musi być minimum 3300Nm.
No powiem Ci, że tanio nie będzie i chy[ba raczej bardzo trudno o taką używkę.
Ok źle Cię zrozumiałem
No powiem Ci, że tanio nie będzie i chy[ba raczej bardzo trudno o taką używkę.
IMPULS3 pisze:Ale mam na myśli bezpośrednio ciągnąć za mieszadło wtedy wyjdzie mu siła z jaką pracuje mieszadło i ma dane do szukania przekładni, byle nie ślimakowej.
Ok źle Cię zrozumiałem

KEEP CALM AND AUTOMATE
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
No czym mniejsza prędkość na wyjściu przekładni tym musi być większe jej przełożenie, a czym większe przełożenie tym większy moment na wyjściu.
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Skoro silnik 2,2kW wywalał bezpiecznik, to większy silnik tym bardziej by to robił (gdyby się to nie rozwaliło). Trzeba było zmodyfikować sieć zasilającą a nie silnik.
A do samego zbiornika wrzucać mniej trocin.
Ale skoro już się rozwaliło, to pozostaje dorobić nową przekłądnię. Bardziej wytrzymałą i może o większej redukcji (co zmniejszy prędkość, ale zwiększy moment).
A do samego zbiornika wrzucać mniej trocin.
Ale skoro już się rozwaliło, to pozostaje dorobić nową przekłądnię. Bardziej wytrzymałą i może o większej redukcji (co zmniejszy prędkość, ale zwiększy moment).
I jakie tam masz przełożenia?.Jechałeś kiedyś samochodem?
Do przekladni trzeba dorobić stopień końcowy o przełożeniu 3x.
Do przekladni trzeba dorobić stopień końcowy o przełożeniu 3x.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.