Problem z programem swansoft CNC

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
spaw89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2022, 14:52

Problem z programem swansoft CNC

#1

Post napisał: spaw89 » 25 wrz 2022, 18:08

Witam. Czy , czy ktoś z was używał programu swansoft CNC?
Ponieważ mam problem. Wybieram frezarkę HAAS VF i wbijam do niego gcode dla przykładu ten:
G01Z-220F100
G01Z-220F100y-250
G01Z-250
Y-220

Podczas używania tego gcodu frezarka frezuje ale nie po głębokości z-250 na całej długości y-250
czyli tak jakby robiła to stopniowo pod kątem . Podczas , gdy na innym symulatorze CIMCO , jednak frez trzyma się tej głębokości z-250
Czyli po prostu robi mi dziurę po całej długości tej samej głębokości Z . Mam nadzieje, że dobrze to sformułowałem .
Próbowałem innych gcodów i nic. PO prostu wraca do punktu wejściowego Z .
Tutaj jest przykład jednego z gcodów i co bym Chciał uzyskać na zdjęciu, gdyby ktoś mnie nie zrozumiał :Obrazek




Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 487
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Problem z programem swansoft CNC

#2

Post napisał: Arias2 » 25 wrz 2022, 19:34

Popraw obrazek


Autor tematu
spaw89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2022, 14:52

Re: Problem z programem swansoft CNC

#3

Post napisał: spaw89 » 26 wrz 2022, 10:01

tutaj jest link do obrazka: https://imgbb.com/cxBSQfQ
A po za tym pisze mniej więcej o co chodzi. Obrazek to tylko przykład co mniej więcej mi nie chce zdziałać

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z programem swansoft CNC

#4

Post napisał: tuxcnc » 26 wrz 2022, 20:36

spaw89 pisze:
25 wrz 2022, 18:08
G01Z-220F100y-250
G01Z-250
Y-220
Program jest poprawny, ale symulator może go błędnie interpretować jako:

Kod: Zaznacz cały

G01Z-220F100y-250
G01Z-250Y-220
Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

G01Z-220F100y-250
G01Z-250
G01Y-220


Cris992
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 125
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: Problem z programem swansoft CNC

#5

Post napisał: Cris992 » 26 wrz 2022, 21:31

tuxcnc pisze:Program jest poprawny, ale symulator może go błędnie interpretować


Myślisz, że tylko dlatego, że nie dodał G1/G01 to symulator widzi to w jednym bloku?

Swoją drogą,czy tylko ja jeśli używam G-CODE to używam spacji? Nie wiem, jak Wy to odczytujecie ten bałagan bez spacji, aż oczy bolą od tego.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7751
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Problem z programem swansoft CNC

#6

Post napisał: WZÓR » 26 wrz 2022, 23:15

Cris992 pisze:
26 wrz 2022, 21:31
....
Swoją drogą,czy tylko ja jeśli używam G-CODE to używam spacji? Nie wiem, jak Wy to odczytujecie ten bałagan bez spacji, aż oczy bolą od tego.
Spacje to małe piwo.
Ja tu nie widzę ,,kropków" :mrgreen:
A w Haas G - kode bez ,,kropków" jakoś nie pasuje mi.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 673
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z programem swansoft CNC

#7

Post napisał: mag999 » 27 wrz 2022, 11:15

Ten co wymyślił kropki powinien dostać w czapę za to


Autor tematu
spaw89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2022, 14:52

Re: Problem z programem swansoft CNC

#8

Post napisał: spaw89 » 27 wrz 2022, 13:02

tuxcnc pisze:
26 wrz 2022, 20:36
spaw89 pisze:
25 wrz 2022, 18:08
G01Z-220F100y-250
G01Z-250
Y-220
Program jest poprawny, ale symulator może go błędnie interpretować jako:

Kod: Zaznacz cały

G01Z-220F100y-250
G01Z-250Y-220
Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

G01Z-220F100y-250
G01Z-250
G01Y-220
Spróbwałem tak i nadal tnie po skosie :-(

Dodane 52 sekundy:
WZÓR pisze:
26 wrz 2022, 23:15
Cris992 pisze:
26 wrz 2022, 21:31
....
Swoją drogą,czy tylko ja jeśli używam G-CODE to używam spacji? Nie wiem, jak Wy to odczytujecie ten bałagan bez spacji, aż oczy bolą od tego.
Spacje to małe piwo.
Ja tu nie widzę ,,kropków" :mrgreen:
A w Haas G - kode bez ,,kropków" jakoś nie pasuje mi.

Mariusz.
chyba próbowałem kropków. To pokaż mi ten przykład z kropkami? z góry dziękuje za pomoc

Dodane 53 sekundy:
Łatwy przykład a nie Chce tnąć prosto tylko po skosie . I mam ten problem z paroma przykładami. Tak jakby właśnie symulator coś źle czytałem, ponieważ , gdzie indziej dobrze robi tą drogę


Cris992
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 125
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: Problem z programem swansoft CNC

#9

Post napisał: Cris992 » 27 wrz 2022, 15:30

spaw89 pisze:Tak jakby właśnie symulator coś źle czytałem, ponieważ , gdzie indziej dobrze robi tą drogę

Co znaczy gdzie indziej? Może masz ustawienia symulatora jakoś dziwacznie pokręcone.

Spróbuj zamiast G01 użyć samego G1. Niby nic ale kiedyś gdzieś mi to chyba różnicę zrobiło.
I do cholery...kropki i spacje!


Autor tematu
spaw89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2022, 14:52

Re: Problem z programem swansoft CNC

#10

Post napisał: spaw89 » 27 wrz 2022, 23:01

Cris992 pisze:
27 wrz 2022, 15:30
spaw89 pisze:Tak jakby właśnie symulator coś źle czytałem, ponieważ , gdzie indziej dobrze robi tą drogę

Co znaczy gdzie indziej? Może masz ustawienia symulatora jakoś dziwacznie pokręcone.

Spróbuj zamiast G01 użyć samego G1. Niby nic ale kiedyś gdzieś mi to chyba różnicę zrobiło.
I do cholery...kropki i spacje!
CZYLI TAK:
G1 Z-220. F100 Y-250
G1 Z-240. Y-250

Bo tak nie idzie

Dodane 13 minuty 5 sekundy:
tak też nie idzie:
G01 Z-220.F100 Y-220.
G01 Z-220.Y-250.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”