Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
hexagron
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2023, 19:37

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#11

Post napisał: hexagron » 04 lis 2023, 17:27

ryby007 pisze:
02 lis 2023, 18:38
Czy w ogóle przedtem działało?
Ten generowany automatycznie kod wygląda inaczej niż u mnie :?
Tak, działało. Mogłem coś w ustawieniach przez przypadek odznaczyć przeskakując szybko między wierszami.

Sprawdzałem także na kilka rodzaju typu sondowania na tylko średnicy, tylko długość i opcja długość plus średnica, i za każdym razem to samo, sprawdzałem także rodzaj narzędzi sondowania czyli na wiertle, gwintowniku,frez czołowy i także za każdym razem wadliwy kod G jak na zdjęciu.
W ofsecie narzędzi sprawdziłem także czy jest zaznaczony Typ sondowania narzędzi i wszystko jest ok.
Poszukam jeszcze w ustawieniach.



Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 454
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno
Kontakt:

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#12

Post napisał: ryby007 » 06 lis 2023, 13:14

Przetestuj to co WZÓR ci podał na ostatnim foto, tylko pamiętaj o zmianie numeracji narzędzi itp.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2


Autor tematu
hexagron
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2023, 19:37

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#13

Post napisał: hexagron » 07 lis 2023, 11:56

ryby007 pisze:
06 lis 2023, 13:14
Przetestuj to co WZÓR ci podał na ostatnim foto, tylko pamiętaj o zmianie numeracji narzędzi itp.
To samo wpisałem w MDI co "WZÓR" i wystepuję ten sam alarm. To kod generowany z menu VQC--- TOOl Setting. Próbowałem tego również kilka opcji z tego menu.

Jak próbuje także mierzyć sondą 3d do detalu występuje ten sam alarm co w sondzie narzędziowej, wcześniej nie miałem problemu i było wszystko ok, tak jak wspomniałem wcześniej coś chyba odznaczyłem w ogólnych ustawieniach, przeskakując szybko między wierszami, tylko teraz co odznaczyłem...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7955
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#14

Post napisał: WZÓR » 07 lis 2023, 14:52

hexagron pisze:
07 lis 2023, 11:56
ryby007 pisze:
06 lis 2023, 13:14
Przetestuj to co WZÓR ci podał na ostatnim foto, tylko pamiętaj o zmianie numeracji narzędzi itp.
To samo wpisałem w MDI co "WZÓR" i wystepuję ten sam alarm. To kod generowany z menu VQC--- TOOl Setting. Próbowałem tego również kilka opcji z tego menu.

Jak próbuje także mierzyć sondą 3d do detalu występuje ten sam alarm co w sondzie narzędziowej, wcześniej nie miałem problemu i było wszystko ok, tak jak wspomniałem wcześniej coś chyba odznaczyłem w ogólnych ustawieniach, przeskakując szybko między wierszami, tylko teraz co odznaczyłem...
Obejrzyj filmik , a w szczególności od czasu 1:40
https://www.haascnc.com/pl/video/tipoft ... rjega.html
i sprawdź czy nie wysypały się Tobie programy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
hexagron
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2023, 19:37

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#15

Post napisał: hexagron » 07 lis 2023, 20:40

Te pliki NGC Renishaw_V3.16.zip są chyba tylko dostępne dla pracówników HAAs , bo próbuje sciągnąć ze strony Haas ale nie mogę bo nie jestem pracownikiem. Ja coś chyba popierdzieliłem w ustawieniach VQC dlatego nie chcą mi mierzyć sondy. Możliwe że jak wgram od nowa te programy o9000 do sondy to będzię wszystko działać.

Bo jeżeli chodzi o programy o9000 do sondy po odblokowaniu ustawień 23 jak na filmiku to są u mnie w liście programów.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7955
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#16

Post napisał: WZÓR » 08 lis 2023, 12:26

hexagron pisze:
07 lis 2023, 20:40
Te pliki NGC Renishaw_V3.16.zip są chyba tylko dostępne dla pracówników HAAs , bo próbuje sciągnąć ze strony Haas ale nie mogę bo nie jestem pracownikiem. Ja coś chyba popierdzieliłem w ustawieniach VQC dlatego nie chcą mi mierzyć sondy. Możliwe że jak wgram od nowa te programy o9000 do sondy to będzię wszystko działać.

Bo jeżeli chodzi o programy o9000 do sondy po odblokowaniu ustawień 23 jak na filmiku to są u mnie w liście programów.
Hmmm ...
Pan Jakub Szyndlar z Abplanalp powinien pomóc.

sonda-t97800.html

Skontaktuj się z forumowiczem 1q1q1q1q ..... , może da kontakt do Pana Jakuba.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
hexagron
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2023, 19:37

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#17

Post napisał: hexagron » 11 lis 2023, 20:41

A może to być problem baterii i utraty pamięci? Dzisiaj jak włączyłem maszynę to straciłem język a nic nie grzebałem w ustawieniach. Nie ma nigdzie w menu napisów, puste pola...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7955
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Problem z pomiarem sondą narzędziową Renishaw

#18

Post napisał: WZÓR » 12 lis 2023, 12:26

hexagron pisze:
11 lis 2023, 20:41
A może to być problem baterii i utraty pamięci? Dzisiaj jak włączyłem maszynę to straciłem język a nic nie grzebałem w ustawieniach. Nie ma nigdzie w menu napisów, puste pola...
Jeśli system padł z powodu słabej baterii to tylko wgranie całego systemu na nowo pomoże.
Wątpię żebyś miał pliki systemowe więc kogoś trzeba będzie ściągnąć do maszyny aby to zrobił.
Sugeruję wezwać Serwis.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”