Cześć, kupiłem sobie chiński ploter laserowy 40W i gdy moc jest ustawiona na więcej niż 16% z lasera wydobywają się bardzo głośne trzaski a z pod obudowy migajace niebieskie światło oraz ploter przestaje wypalac (tylko trzeszczy i blyska). Poniżej link do filmiku jak to brzmi. Ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić?
https://youtu.be/QYW0LQJkBv8
Problem z ploterem laserowym, głośny hałas z lasera
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem z ploterem laserowym, głośny hałas z lasera
Brzmi jak przebicie w zasilaczy lasera. Poszukaj jak wygląda "TRANSFORMATOR DO ZASILACZA LASER CO2 " i sprawdź czy twoje nie są osmalone.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
U mnie tak było, jak tuba miała przebicie. Otwórz klapę od tuby, zobacz czy tam nie ma przebicia.
Mam nadzieję, że masz dobrze uziemioną maszynę
Mam nadzieję, że masz dobrze uziemioną maszynę

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Mam ten sam problem i to ewidentnie jest przebicie przy połączeniu tuby z kablem. Jestem po wymianie transformatora i domyślam się skąd mój problem. To chińskie ustrojstwo z tubki dołączone do plotera wyschło na kamień, więc zastosowałem zwykły silikon, który po jakimś czasie pracy daje właśnie przebicia. Ktoś wie czym można zastąpić to mazidło? Pod hasłem z opakowania "PACKAGE SILICINE ADHESIVE SEALANT" nie znajduję nic, co by się kojarzyło z takiego rodzaju zastosowaniem.