Problem z plikiem STL

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
pejo100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2018, 11:11

Problem z plikiem STL

#1

Post napisał: pejo100 » 28 lis 2018, 11:29

Witam.
Jestem nowy na forum i nie znam się zbytnio w tej dziedzinie, więc wybaczcie, jak na forum jest rozwiązanie mojego problemu, a ja nie znalazłem.
Zrobiłem w AutoCadzie projekt 3d i exportowałem go do pliku STL. Następnie dałem go znajomemu (niestety jest z Ukrainy i nie do końca rozumię, co mi tłumaczy), żeby mi to wyfrezował. Najpierw nie mógł czegoś ustawić w ArtCamie, ale sobie poradził. Jednak jak próbował załadować plik do frezarki, to nic się nie działo. Przy próbie wczytania pliku frezarka tylko tak jakby stuknęła i koniec. Inne pliki STL wczytuje bez problemu, co wskazuje, że błąd jest po stronie moich plików. Dodam, że pierwszy raz robiłem coś w 3d i może zrobiłem to źle. Czy mógłby ktoś sprawdzić te pliki?
Pozdrawiam.
Przemek.
Załączniki
TROJKAT PRAWY.stl
(3.01 KiB) Pobrany 10 razy
TROJKAT LEWY.stl
(3.6 KiB) Pobrany 11 razy
NOGA .stl
(12.97 KiB) Pobrany 8 razy
GÓRA.stl
(28.01 KiB) Pobrany 10 razy
DOL.stl
(10.43 KiB) Pobrany 13 razy




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Problem z plikiem STL

#2

Post napisał: lajosz » 28 lis 2018, 16:36

@ pejo100

Witamy nowego kolegę na forum.


Teraz do rzeczy:

Z całym szacunkiem, ale ..... z tych plików STL wynika, że ZUPEŁNIE NIEPOTRZEBNIE robione to było w 3D, bo dosłownie WSZYSTKO można (i moim zdaniem należy) wyfrezować z użyciem tylko geometrii/rysunku 2D.

Oczywiście jeśli się uprzesz, to zrobisz ścieżki frezowania z tych STL-ów, ale ..... będzie to bardzo nieekonomiczne, niedokładne, pracochłonne, .... generalnie niepotrzebne.

Przecież w Artcamie masz obróbki 2D, więc tylko załadować pliki wektorowe (2D) , przypisać do nich obróbki i ..... to wszystko, czyli na 100% wyjdzie to co widzisz na tych STL-ach.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1903
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Problem z plikiem STL

#3

Post napisał: kubus838 » 28 lis 2018, 17:29

Witam

Te pliki nie wykazują żadnych błędów. To jest po prostu zwykła "wycinka" po za jednym. Plik stl "góra" ma narysowane na elemencie dwa małe rowki.i Jak wytłumaczyć człowiekowi z Ukrainy co ma zrobić aby to wyciąć to już nie mam pojęcia.

Te pliki można frezować z dxf jak pisze kolega lajosz. Ale też można frezować z stl. Moim zdaniem problem leży po stronie operatora a nie projektanta

robert


Autor tematu
pejo100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2018, 11:11

Re: Problem z plikiem STL

#4

Post napisał: pejo100 » 28 lis 2018, 18:56

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Projekt robiłem w 3d, ponieważ te trójkąty są wycinkiem ze stożka, przeciętym w dwóch płaszczyznach, jednocześnie przecinają plik górę, tworząc wgłębienia na ich mocowanie. W 2d musiałbym jakoś matematycznie wyliczyć miejsce ich montażu i co najgorsze krzywiznę trójkątów, która jest w jedną stronę rozciągnięta, a w drugą zwężona. To zdecydowanie nie na moją głowę. Zapisałem plik w dxf i rzeczywiście jest dużo łatwiej. Nawet ustawiłem właściwości frezowania i wszystko wyglądało OK, ale Ukrainiec stwierdził, że nie i żebym dał mu wymiary, a on da swojemu znajomemu, a ten z kolei zrobi porządny projekt, oczywiście za opłatą. I tu chyba tkwi problem. Po prostu chcą na mnie zarobić:(
Jeszce raz dziękuję bardzo za pomoc!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”