Problem z odczytem DXF
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Problem z odczytem DXF
Zaprojektowałem sobie nową blaszkę dystansową do silnika w FreeCad, wyeksportowałem do DXF i nie mogę tego pliku odczytać w PikoCAM komunikat: "Błędny format pliku... nie zawiera żadnych elementów."
Plik normalnie otwieram w LibreCAD i DraftSight. Zapisuje nawet w formacie R2000-2002 ASCII jak ktoś radził na forum i nic.
Gdy w LibreCAD narysuję coś na moim projekcie, to plik w Piko się otworzy, ale widać tylko to co dorysowałem, projektu z FreeCada nie widać.
Załączam DXF wyeksportowane z FreeCada gdyby komuś chciało się spojrzeć.
Plik normalnie otwieram w LibreCAD i DraftSight. Zapisuje nawet w formacie R2000-2002 ASCII jak ktoś radził na forum i nic.
Gdy w LibreCAD narysuję coś na moim projekcie, to plik w Piko się otworzy, ale widać tylko to co dorysowałem, projektu z FreeCada nie widać.
Załączam DXF wyeksportowane z FreeCada gdyby komuś chciało się spojrzeć.
- Załączniki
-
- blaszka do silnika.dxf
- (4 KiB) Pobrany 191 razy
Tagi:
-
Przyzwyczaiłem się do FreeCAD jeszcze za czasów LinuxCNC. Robiłem sobie w nim gotowe projekty 3D detali i potem wrzucałem to do HeeksCNC. Jego przewaga nad innymi CADami polega na tym, że jest darmowy, parametryczny oraz 3D. Można sobie obejrzeć detal i sprawdzić czy pasuje do innych elementów.
Trudno, skorzystam z Solid Edge 2D (jest za darmo i jest parametryczny, niestety 2D) i przerobię wszystko od nowa.
Trudno, skorzystam z Solid Edge 2D (jest za darmo i jest parametryczny, niestety 2D) i przerobię wszystko od nowa.
-
Kiedyś jakieś proste modele robiłem w SketchUpie, ale nie przypadł mi do gustu. Musiałbym się na nowo w niego zagłębić.
Tymczasem... rozwiązałem problem z importem
Podczas tworzenia nowego modelu w Solid Edge 2D, wcisnąłem przypadkowo "rozbij blok" na moim projekcie i Piko zaczął widzieć wszystko.
Czyli trzeba wnioskować do Cosimo o wprowadzenie obsługi bloków w DXF
Tymczasem... rozwiązałem problem z importem

Podczas tworzenia nowego modelu w Solid Edge 2D, wcisnąłem przypadkowo "rozbij blok" na moim projekcie i Piko zaczął widzieć wszystko.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja już z nawyku każdy projekt rozbijam czy tez rozgrupowuje, inaczej co cam to inny problem albo nic nie widzi, albo coś ucieka albo też proste na dziwne łuki zamieniane.wojtek30 pisze: Podczas tworzenia nowego modelu w Solid Edge 2D, wcisnąłem przypadkowo "rozbij blok" na moim projekcie i Piko zaczął widzieć wszystko.
I don't like principles, I prefer prejudices