problem z cięciem laserem w jednym kierunku
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Najwyraźniej problem z optyką. Prawdopodobnie lustro w najdłuższej osi nie odbija promienia idealnie prostopadle. Nie wykluczone, że sam rezonator nie jest w osi stołu. Możliwe, że "ząbkowanie" pojawia się na skutek przenikania tętnień sieci a efekt delikatnej modulacji mocy jest obserwowalny na tej części promienia, która na skutek błędów ustawienia luster, dysponuje najmniejszą mocą.
Trudno mi doradzać jakieś testy, gdyż nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.
Osobiście rozpoczął bym od sprawdzenia, czy promień nie zmienia swego położenia na pierwszym lustrze, podczas ruchu najdłuższej osi. Jeśli tak, to trzeba skorygować pozycję rezonatora.
Trudno mi doradzać jakieś testy, gdyż nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.
Osobiście rozpoczął bym od sprawdzenia, czy promień nie zmienia swego położenia na pierwszym lustrze, podczas ruchu najdłuższej osi. Jeśli tak, to trzeba skorygować pozycję rezonatora.
-
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Gdyby laser był rozkalibrowany to tego wynikiem było by niedocinanie na jakimś obszarze stołu roboczego, problem z tubą również odpada, bo wadliwe działanie nie mialo by wpływu na konkretny kierunek pracy lasera, moim zdaniem należy przyjrzeć się mechanice, paskom, prowadnicom itp.
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj
-
Jak zdiagnozować że problem jest w mechanice? Rozkręcić, oglądnąć? Czego się spodziewać drastycznych uszkodzeń? Fakt, że maszyna tajwańska i serwuje nam niespodzianki o których pisał nie będę bo nikt by nie uwierzył.Jacolix pisze:....moim zdaniem należy przyjrzeć się mechanice, paskom, prowadnicom itp.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
nie wiem jak rozwiązana jest kwestia mechanizmów, ale jeżeli jesteś na tyle odważny by je rozkręcić i masz pewność że je złożysz i będą działać, to ja bym je obejrzał. Zwróć uwagę czy padki jakieś rolki prowadzące nie są wytarte, czy rozciągnięte.
Powodzenia.
Powodzenia.
http://lasertrotec.blogspot.com