Precyzja pikocnc - certus

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
fedl85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2018, 22:03

Precyzja pikocnc - certus

#1

Post napisał: fedl85 » 10 lut 2019, 18:49

Mam taki problem, np. kształt o wymiarze 4.9 x 4.9 mm wybieram frezem 3 mm i po pomiarze suwmiarką (dobrej firmy) mam 4.19 x 4.19 mm. Nie jest to pojedynczy przypadek to co robię frezem 10 mm muszę ustawić 9.72 wielkość narzędzia abym miał dobry wymiar. Producent mówi ze frezy są nie wymiarowe - ale że wszystkie ? kupuje frezy po 100-250 pln !! Proszę o podpowiedz co mam sprawdzić bo producent raczej unika tego tematu.




atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 786
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Precyzja pikocnc - certus

#2

Post napisał: atlc » 10 lut 2019, 19:44

Sprawdź bicie narzędzia/wrzeciona. To na początek.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1573
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Precyzja pikocnc - certus

#3

Post napisał: Steryd » 10 lut 2019, 20:30

Oczywiście, że narzędzia nie mają idealnego wymiaru. Chwyt jest wykonywany w 6 kasie , a część robocza od 9 w zwyż. Zazwyczaj cześć robocza ma mniejszą średnicę od części chwytowej, żeby można bylo skorygować chocby bicie wrzeciona.
Można?
Morzna!!!


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 574
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Precyzja pikocnc - certus

#4

Post napisał: lepi » 10 lut 2019, 21:03

Autorowi uciekaja dychy a wy piszecie o tolerancji wykonania frezu...


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 434
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Precyzja pikocnc - certus

#5

Post napisał: Blady » 10 lut 2019, 21:05

w ustawieniach kontrolera masz prawidłowe wartości ? liczba kroków i posuw na obrót ?? Przystawiałeś czujnik np do osi x i sprawdzałeś czy wartość przesunięcia osi w programie pokrywa się z faktycznym przesunięciem na maszynie ?
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1388
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Precyzja pikocnc - certus

#6

Post napisał: RobWan » 10 lut 2019, 22:41

fedl85 pisze:kształt o wymiarze 4.9 x 4.9 mm wybieram frezem 3 mm i po pomiarze suwmiarką (dobrej firmy) mam 4.19 x 4.19 mm.

A w osi Z?
Od pięciu lat używasz Piko i teraz się coś popsuło? Czy to pierwsze uruchomienie?
Mierzyłeś frezy (jeżeli mają parzystą ilość ostrzy)?

Robert


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1573
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Precyzja pikocnc - certus

#7

Post napisał: Steryd » 10 lut 2019, 22:51

ale autor pisze, ze musi wprowadzić dla średnicy frezy 10 wartość 9,72. Mi się nie raz zdarzyło nawet i powyżej 3 dych na średnicy dla nowego frezu. To nic niezwykłego. Kwestia właśnie w jakiej tolerancji jest wykonana część robocza. Jak w js, to raczej będzie blisko nominału, ale jak w k to musi być dużo w minus i to już z założenia.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
fedl85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2018, 22:03

Re: Precyzja pikocnc - certus

#8

Post napisał: fedl85 » 10 lut 2019, 23:03

To nowe urządzenie, na początku myślałem że to właśnie ulubiony frez fi 10 jednopiorowy jest do d... ale robiąc kieszeń jednym a później ta sama innym frezem a wymiar ten sam nie uwierzyłem w mit narzędzi.
Jutro od początku sprawdze to co napisaliście, niechce grzebac w ustawieniach bo urządzenie na gwarancji ale chetnie posłucham się i sprawdze to co napiszecie.

Dodane 34 sekundy:
atlc pisze:
10 lut 2019, 19:44
Sprawdź bicie narzędzia/wrzeciona. To na początek.
Jak sprawdzic to ?

Dodane 8 minuty 16 sekundy:
Apropo osi z zauważyłem to w piątek że blachę Alu 6 mm nie mogłem frezujac 5,7 przełamać a później jak podniosłem (frezowalem na czymś) przecięli mi prawie na tych samych ustawieniach.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2019, 23:12 przez fedl85, łącznie zmieniany 1 raz.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 786
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Precyzja pikocnc - certus

#9

Post napisał: atlc » 10 lut 2019, 23:12

Czujnikiem zegarowym.


Autor tematu
fedl85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2018, 22:03

Re: Precyzja pikocnc - certus

#10

Post napisał: fedl85 » 10 lut 2019, 23:13

Wrzeciono wykluczam bo wiercenie wychodzi w wymiarze

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”