Pozycjoner spawalniczy
budowa od podstaw
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Pozycjoner spawalniczy
To inaczej trzeba podejść, silniki od dużych maszyn do szycia mają np 90W. Szukasz na allegro największego silnika, sprawdzasz czy ma moc większą od tego silnika wycieraczek i jak tak to pedał wytrzyma. Można zadzwonić do sprzedawcy i zapytać czy w pedale jest sterownik dla pewności.
A starych transformatorów jak psów na allegro, ale wolałbym kupić za 100zł nowy z zapasem mocy. Pieniądze niewielkie, łatwiej znaleźć np na tme.eu i brak ryzyka awarii.
A starych transformatorów jak psów na allegro, ale wolałbym kupić za 100zł nowy z zapasem mocy. Pieniądze niewielkie, łatwiej znaleźć np na tme.eu i brak ryzyka awarii.
-
- Posty w temacie: 9
No właśnie dlatego dociekałem jak strike ma zamiar to podłączyć, teraz pewnie na siłę udowodni, że się da

I to, że strike nie czyta (nawet tego co sam napisze) to już chyba wszyscy o tym wiedzą.

Ale do rzeczy autor napisał, że zastosował silnik od wycieraczek i regulator napięcia.
Regulator taki (równierz pwm) sterowany jest najczęściej naprostszym potencjometrem. Teraz mamy dwie możliwości:
1. Do uruchomienia układu stosujemy pedał On/Off - regulacja obrotów potencjometrem zamontowanym w regulatorze.
2. Stosujemy pedał z potencjometrem (zewnętrzny) podłączony do naszego regulatora.
Podobnie zbudowane są sterowania do TIG.
Lub wbudowujemy w pedał cały regulator. Tylko zasilanie pozostanie na zewnątrz
Stare pedały od gier równierz są na potencjometrach.
Sądzę, że to będzie najprostrze i najefektywniejsze rozwiązanie jednak niech autor sam się wypowie co dla niego będzie najlepsze.
-
- Posty w temacie: 2
rdarek pisze:I to, że strike nie czyta (nawet tego co sam napisze) to już chyba wszyscy o tym wiedzą.
Musiałby mieć dużo odwagi aby czytać takie głupoty, z resztą watpliwe jest aby świadomie wiedział co pisze wiec jemu bez różnicy co też czyta.

Co do tematu, to zastanawia mnie czy w ogóle jest sens robic jakąkolwiek regulację w pedale bo podczas spawania gdy już spawamy nie ma potrzeby regulować na bieżąco( wystarczy zewnętrzny potencjometr) a samym pedałem tylko włączać i wyłączać obrotnicę. Przecież w trakcie spawania nic się nie zmienia, wiec trzymanie w określonej pozycji stopy na pedale celem dokładnego utrzymania prędkości obrotu będzie męczące.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
I to jest to !
Zresztą chyba cała potrzeba wynika z utrzymania stałej prędkości podczas prowadzenia palnika.
Nie tylko obracania detalu chyba.
Ustawiamy prędkość zanim zaczniemy spawać, do takiej jaka najlepiej odpowiada zadaniu.
Jakby kręcić prędkością a jeszcze w Tig'u pedałem od prądu, to już prawie jakby grać na organach
Zresztą chyba cała potrzeba wynika z utrzymania stałej prędkości podczas prowadzenia palnika.
Nie tylko obracania detalu chyba.
Ustawiamy prędkość zanim zaczniemy spawać, do takiej jaka najlepiej odpowiada zadaniu.
Jakby kręcić prędkością a jeszcze w Tig'u pedałem od prądu, to już prawie jakby grać na organach

-
Dlatego sugerowałem takie cudo:IMPULS3 pisze: ↑11 mar 2019, 10:35Co do tematu, to zastanawia mnie czy w ogóle jest sens robic jakąkolwiek regulację w pedale bo podczas spawania gdy już spawamy nie ma potrzeby regulować na bieżąco( wystarczy zewnętrzny potencjometr) a samym pedałem tylko włączać i wyłączać obrotnicę. Przecież w trakcie spawania nic się nie zmienia, wiec trzymanie w określonej pozycji stopy na pedale celem dokładnego utrzymania prędkości obrotu będzie męczące.

lub takie

jest jeszcze wiele innych, gdzie ceny zaczynają się od aż 15zł

A regulator (PWM) wraz z zasilaczem umieścić w jednej obudowie,
można zastosować wtyczki będzie łatwiej przy jakimkolwiek przenoszeniu
W obudowie zainstalować przełącznik kierunku obrotów i regulację
tak dla przykładu gotowce które można kupić:

itp.

Dlatego sugerowałem zwykły pedał on/off
Taaa i robota dla ośmiornicy bo w końcu nóg zabraknie

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
IMPULS3 pisze: wiec trzymanie w określonej pozycji stopy na pedale celem dokładnego utrzymania prędkości obrotu będzie męczące.
Witam
W niektórych sytuacjach nawet niemożliwe.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Tak drążycie temat tych pedałów i innych i ja trochę także podrążyłem.Rozwiązaniem może być silnik servo do maszyn do szycia.
300Pln nie jest ceną zaporową. W zestawie jest silnik,sterownik oraz cięgno.Cięgno jest tutaj kluczowym elementem.Zostale ono podpięte
do sterownika ,a drugi koniec kończy się pedałem.Takim zero-jedynkowym.Dowolnie zbudowana płytka,na którą walisz buciora i wszystko
rusza w tempie ustalonym na sterowniku.Ale bez przekładni się nie obędzie.Taki silnik 400-500W plus przekładnia spokojnie da radę.
Całkiem niedawno chciałem przerobić przemysłowego overloka na domowy,ale calość robiła się za duża .Skończyło się trochę inaczej
niż zamierzałem.
300Pln nie jest ceną zaporową. W zestawie jest silnik,sterownik oraz cięgno.Cięgno jest tutaj kluczowym elementem.Zostale ono podpięte
do sterownika ,a drugi koniec kończy się pedałem.Takim zero-jedynkowym.Dowolnie zbudowana płytka,na którą walisz buciora i wszystko
rusza w tempie ustalonym na sterowniku.Ale bez przekładni się nie obędzie.Taki silnik 400-500W plus przekładnia spokojnie da radę.
Całkiem niedawno chciałem przerobić przemysłowego overloka na domowy,ale calość robiła się za duża .Skończyło się trochę inaczej
niż zamierzałem.
-
Kolego gdybyś troszkę poczytał to wiedziałbyś, że autor tematu zastosował już silnik od wycieraczek i sterownik do niego. Planuje zastosować sterowanie w pedale ale .... no właśnie którą wersję to niech sam zdecyduje.
A drążenie? Drążenie to przede wszystkim prostowanie naszego kolegi Strike