Potrzebuje porad dotyczączych mojej pierwszej frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1815
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

#21

Post napisał: Petroholic » 11 wrz 2017, 00:22

0,1mm to tak naprawdę żadna dokładność... jak zaczniesz robić cokolwiek bardziej wymagającego niż ozdoby na ścianę to 0,1mm będzie stanowczo za słabo...



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#22

Post napisał: upanie » 11 wrz 2017, 06:30

Coś mi się popstrzyło i uznałem, że napisał 0,01mm. Tak jakoś napisał o tysięcznych to to 0.1 od razu setką mi się wydało :oops:
No ale z drugiej strony jak maszyna będzie na trapezówkach, wałkach wiszących, konstrukcji niewyżarzanej, itp... to 0,1 może być dobrym wynikiem. Już samo wrzeciono może tyle bić jak będzie to jakieś marketowe badziewie. Może nawet adekwatnym do 3 tysi budżetu.
czilałt...

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1815
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

#23

Post napisał: Petroholic » 11 wrz 2017, 08:13

Zgadzam się, że to może być max do osiągnięcia przy mocno okrojonym budżecie i to i tak może byc dobry wynik - ale to kwalifikuje ją tylko jako zabawkę do nauki...


rogal138
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 27
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:58
Lokalizacja: Slupca

#24

Post napisał: rogal138 » 11 wrz 2017, 12:04

Przy takim budżecie to konstrukcje trzeba typowo oprzeć o wyroby żółtych braci :P Na aliexpress za 1000zł idzie kupić komplet prowadnice 16mm podparte + śruby kulowe z blokami łożyskujacymi w długościach 30/60/100cm. Do tego wrzeciono 1.5kW za kolejny 1000pln. Silniki i sterowniki kupisz za 400zł nawet. Zostaje 600zł na konstrukcję, powinno dać radę coś zrobić za tyle (200+kg stali :P)


Autor tematu
Marcin034
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 wrz 2017, 10:51
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

#25

Post napisał: Marcin034 » 11 wrz 2017, 22:02

A co drodzy forumowicze powiedzą na to aby zastosować łożyska samonastawne dla śrub trapezowych o oznaczeniu ucp201 (lub podobne)? Mogą takie być?

Chciał bym właśnie takie zastosować. A może doradzicie coś lepszego w cenie ok 12zł/szt?

Awatar użytkownika

MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 133
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

#26

Post napisał: MarLip » 12 wrz 2017, 08:07

Proszę autora tematu o kontakt priv. Będę pozbywał sie gratów ze swojego projektu min. 1m walka podpartego fi 16 x 4 + 8 wózków, rama z profili, oprawy łożysk i wiele innych. Zrobiłem chyba podobna maszynę do zamierzonej przez autora (pole wyszlo ok 800x500) i bede robił nową ze względu na brak precyzji ww. Śrub trapezowych, wałków i łożysk w obudowie otwartej. Moze cos Ci się przyda.


Autor tematu
Marcin034
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 wrz 2017, 10:51
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

#27

Post napisał: Marcin034 » 28 wrz 2017, 05:54

Witam. Pomału zaczynam zbierać materiały. Z racji, że działam bez projektu to co chwile zachodzą jakieś zmiany. Zakupiłem już sporo aluminium. Na boki bramy nie 10mm a 15mm. Na samą bramę pójdzie profil konstrukcyjny 2x 80x80. Chyba popełniłem błąd zamawiając blache na z-etke bo zamowilem blache 10mm 200x200 i 200x400 i nie uwzgledniłem że musi byc 8 lozysk na jednej blaszce i ciezko bedzie to zmiescic. Powinienem zamowic blache ok 250x200 to wtedy by bylo dobrze. Moglbym zamowic jeszcze jedną blachę 200x200 i połączyć je śrubami. Moze macie jakiś pomysł co z tym najlepiej teraz zrobic, jak to rozwiązać?


Obrazek
Obrazek


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#28

Post napisał: upanie » 28 wrz 2017, 06:02

Łączenie jest OK. A nawet w Twoim przypadku wskazane jako, że masz tylko 10mm.
czilałt...


Autor tematu
Marcin034
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 wrz 2017, 10:51
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

#29

Post napisał: Marcin034 » 28 wrz 2017, 06:08

Pragnę jeszcze dodać, ze zakupiłem już komputer i zainstalowałem debiana z linux cnc. Jestem mega zadowolony bo śmiga jak szalony a jitter mam bardzo dobry bo ok 6500. Myślę, ze to bardzo dobry wynik.

Jest to dell 740
Althon 2x3ghz
4gb ram
Dysk 250gb

Kosztował 175zł.


Autor tematu
Marcin034
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 wrz 2017, 10:51
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Potrzebuje porad dotyczączych mojej pierwszej frezarki

#30

Post napisał: Marcin034 » 13 gru 2017, 13:22

Witam po krótkiej przerwie. Już coś podziałałem i dzielę się z Wami zdjęciem.
Ogólnie jak to w życiu bywa plany często się zmieniają. Jak da się zauważyć na zdjęciu na oś X wleciały prowadnice liniowe INA 20 i wózki wstępnie naprężone. Kupiłem używany komplet, ale jest w dobrym stanie i na moje oko nada się do mojej maszyny. Prowadnice miały lekkie zadziory w miejscach śrub, tam gdzie zaślepki (ktoś wyciągał zaślepki) ale zeszlifowałem to kamieniem do szlifowania szkła na morko i jest jak dla mnie perfect. To co widać na zdjęciu waży 29kg. Ogólnie z mojej dotychczasowej pracy jestem zadowolony i jest tak, jak sobie to zaplanowałem w głowie.

Mam teraz problem. Nie wiem jak zabrać się pierwsze za montaż śruby trapezowej.
Pierwszy problem to uchwyt/mocowanie nakrętki trapezowej (nakrętka stalowa). Czy mogę po prostu dospawać do nakrętki kawałek płaskownika stalowego, który przykręcę do "zetki".
Wtedy dojeżdżam do prawej strony zaznaczam środek otworu. Następnie jadę do lewej strony i robię to samo. Dzięki temu wiem gdzie mam osadzić łożyska.
Jeszcze mam pytanie co do łożysk. Kupiłem 2szt ufcl na łożysku jest napisane F204 (20mm)
Czy montować to łożysko czy kupić 2szt łożysk 6304 (20x52x15) i zabezpieczyć z obu stron płaskownikiem aluminiowym. Do rozwiązania z łożyskami 6304 musiał bym kupić koronkę do metalu co też nie jest małym kosztem.
W łożyskach F204 są wyczuwalne luzy co mnie dość mocno martwi gdyż na nakrętkach też czuje lekkie luzy a chcę mieć jak najmniejsze.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”