potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#1

Post napisał: mac19881 » 15 paź 2018, 18:01

Witam,
planuję zacząć budowę plotera. Mechanicznie nie takie dla mnie straszne jak elektronicznie kompletna pustka.
Mianowicie konstrukcja ze sklejki cała żebrowana.Pole robocze ok 1m na 1.5m. Obróbka głównie drewno, płyta, tworzywo. Mam pare dylematów, między innymi:
1. wałek podparty czy prowadnica liniowa - jaka jest różnica oprócz ceny?
2.śruby kulowe - tylko nie wiem o jakim skoku? Myśle ze jak zastosuje sruby o mniejszym skoku to maszyna bedzie wolniejsza ale dokładniejsza? - dobrze rozumuje?
3.na oś y czyli posuw bramy chce zastosowac dwie sruby kulowe z lewej i prawej złączone paskiem lub każda przez swojego krokowca, tylko jak to potem skonfigurowac?
4.Co do sterowanie myslałem nad czyms takim:
http://sklep.cncprofi.com/zestaw-nr-3-cnc-profi.html
lub gdy zastosuje 4 silniki to:
http://sklep.cncprofi.com/zestaw-nr-4-2-cnc-profi.html
Czy moc tych silników bedzie wystarczająca, jak to bedzie chodzic i czy te zestawy wogóle sa warte swoje ceny?
Może polecacie coś innego?
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#2

Post napisał: ursus_arctos » 16 paź 2018, 09:51

Jak Cię stać na prowadnice liniowe, to bierz. Na Aliexpressie są zestawy prowadnice + śruby toczne + bloki łożyskujące w cenie, w której u nas kupisz same śruby z blokami...

Co do napędów - silniki mają podejrzanie mały prąd. 3A przy 3Nm oznacza dość dużą indukcyjność - no, ale może z zasilacza 50V jakoś pociągnie. Drugi zestaw ma podobny przelicznik prądu na moment, ale napięcie niższe (46V międzyszczytowe z transformatora), które przy obciążeniu jeszcze spadnie. Będzie wołowaty. IMO poszukaj czegoś lepszego.
Jak nie chcesz się bujać z zerowaniem 2 silników przy każdym uruchomieniu, to połącz paskiem. HTD 3M/15 wystarczy. Im większe koła pasowe dasz, tym elastyczność paska będzie miała mniejszy wpływ na pracę układu.


Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#3

Post napisał: mac19881 » 16 paź 2018, 12:24

Super, dzięki
może zaproponujecie jakiś zestaw krokowców żeby chulało


Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#4

Post napisał: mac19881 » 17 paź 2018, 17:19

a co ze skokiem gwintu śrub pociągowych. Jaki wybór korzystniejszy?


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#5

Post napisał: pltmaxnc » 18 paź 2018, 21:48

Ponieważ konstrukcja będzie drewniana , może być podatna na odkształcenia i lepiej zastosować śruby kulowe o skoku 5mm ze względu na opory ruchu.
Dwie śruby na osi "y" są korzystniejszym rozwiązaniem ( przekaszanie konstrukcji) lecz powinny być sprzęgnięte paskiem nawet jak miały odrębne napędy.
Zobacz zestaw krokowców na zdjęciu , sporo tańszy i ma tradycyjny zasilacz , mocne silniki 4Nm, trochę drobiazgów a można kupić na alle.... , reszta w mailu.
Załączniki
zestaw3_trafo.jpg


Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#6

Post napisał: mac19881 » 19 paź 2018, 12:12

Mam nastepny problem, kolega wyzej napisał zeby zastosować pasek 3m/15, jak pole robocze bedzie miało metr szerokosci to potrzebuje pasek o długości ok 2200mm. Nigdzie nie moge takiego znalezc. Taka długośc to 8m sa dostepne ale 3 i 5m to nie.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#7

Post napisał: pltmaxnc » 19 paź 2018, 15:21

Spróbuj na aliexpress na pewno coś dobierzesz
https://www.aliexpress.com/store/group/ ... 72afiRH949

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#8

Post napisał: ursus_arctos » 21 paź 2018, 09:21

Ja podałem przykład (sam użyłem paska 3m/15), ale możesz użyć innego - byle był to pasek z rodziny HTD, GT2, GT3 itp - zwykłe paski trapezoidalne są mniej precyzyjne.
Zwróć też uwagę na koła. Nie mogą być za małe przy takiej długości - rozciągnięcie/niedokładność pasa dzieli się przez liczbę zębów przy określaniu błędu pozycji kątowej koła. Nie mogą też być za duże, bo ich moment bezwładności oczyni maszynę wołowatą.


Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#9

Post napisał: mac19881 » 22 paź 2018, 17:38

fi 60 bedzie ok?, długośc paska ok 2300mm 5m htd


Autor tematu
mac19881
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2018, 17:40

Re: potrzebna pomoc w doborze sterowania plotera

#10

Post napisał: mac19881 » 23 paź 2018, 21:41

Tak się dziś zastanawiam czy nie będę miał problemu z opadająca osią z. Na początek chce zastosować dosyć ciężka 2kw frezarke ręczna. Może ktoś ma jakiś pomysł jak tego uniknąć? Czytałem gdzieś że można na krokowcu hamować elektronicznie ale jak?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”