posuw roboczy

Dyskusje o maszynach Morbidelli

Autor tematu
gugacz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 gru 2019, 04:33

posuw roboczy

#1

Post napisał: gugacz » 29 gru 2019, 18:05

witam . Od niedawna pracuje na morbidelli u 46 . nie wiem co się stalo ale maszyna podczas obróbki ma wolny posuw i nie wiem jak go przyspieszyć czy gdzieś w kodzie jest parametr odpowiedzialny za posuw roboczy ? Czy moze coś z ustawieniami maszyny się stało . z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :D




jarosław pawlik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 195
Rejestracja: 09 lut 2006, 12:57
Lokalizacja: toruń

Re: posuw roboczy

#2

Post napisał: jarosław pawlik » 29 gru 2019, 22:16

A ręcznie można normalnie przesuwać? Prędkości na każdej osi są prawidłowe?


boro76
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: posuw roboczy

#3

Post napisał: boro76 » 29 gru 2019, 22:31

W następnej linii po G0 musisz podać prędkość posuwu V ,jak wpiszesz posuw tylko w linii G0, to będzie obrabiać ale bardzo powoli. Być może to powoduje u Ciebie problemy z prędkością obróbki.
G0 X50.00 Y50.00 Z10.00 V2 S16 T41
G1 X100.00 Y50.00 Z10.00 V4
G2 X100.00 Y150.00 I100.00 J100.00
G3 X100.00 Y250.00 I100.00 J200.00


Autor tematu
gugacz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 gru 2019, 04:33

Re: posuw roboczy

#4

Post napisał: gugacz » 30 gru 2019, 11:17

dzięki za szybkie odpowiedzi . na potencjometr reaguje . Jeśli chodzi o V to zmieniałem we wszelkich możliwych miejscach w kodzie i nic . Zmienia się posuw ogólny czyli dojścia do punktu w którym zaczyna obróbkę a dalej ten sam ślimaczy ślizg :)


boro76
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: posuw roboczy

#5

Post napisał: boro76 » 30 gru 2019, 12:55

Ze strony programowej jeszcze możesz sprawdzić , w parametrach obrabiarki w zakładce "speeds" co masz wpisane w tabeli prędkości.
speeds.jpg


Autor tematu
gugacz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 20 gru 2019, 04:33

Re: posuw roboczy

#6

Post napisał: gugacz » 30 gru 2019, 13:46

Sprawdze to jak tylko bede mogl narazie urlop :) Z kwesti czysto technicznej to jaka jest ścieżko dostępu do zakładki speeds w morbidelii u 46 ?


boro76
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: posuw roboczy

#7

Post napisał: boro76 » 11 sty 2020, 22:52

Editor >Constants lub Parameters w zależności od wersji Tria .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Morbidelli”