postprocesor mach3

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

postprocesor mach3

#1

Post napisał: amnon » 27 lis 2015, 11:31

Witam,

Czy jest możliwość ustawienia w ArtCamie, aby na samym początku kodu robił zjazd na materiał osiami xyz a nie od razu z-tką w dół. Próbuję kilku postprocesorów, ale nie wiem czy to wina postprocesora czy programowania trajektorii. Graweruję napis.

Pozdrawiam
Amnon



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#2

Post napisał: lajosz » 28 lis 2015, 12:38

Zechcesz precyzyjniej wyjaśnić, co mam na myśli pisząc cyt:
"zjazd na materiał osiami xyz a nie od razu z-tką w dół."


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: amnon » 28 lis 2015, 18:37

Równoczesny zjazd /ruch/ trzech osi, teraz najpierw zjeżdża oś Z a później oś X i Y


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#4

Post napisał: lajosz » 28 lis 2015, 19:12

Jeśli to nie problem, to umieść tu na forum plik z G-Codem albo screen z ustawieniami trajektorii w Artcamiem a najlepiej jedno i drugie.

Jednak podejrzewam, że chodzi tu o niewłaściwe ustawienia obróbki w Artcamie, bo bez problemu da się zrobić to o czym piszesz, jeśli oczywiście zrozumiałem to właściwie :)


majkel1987
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 461
Rejestracja: 07 lut 2012, 11:26
Lokalizacja: Wyspy

#5

Post napisał: majkel1987 » 28 lis 2015, 21:35

Zasada G-codu jest taka że jak masz wartości xyz w jednej lini zapisane to frez zjeżdża/jedzie po wypadkowej. Jeśli w osobnych to leci po liniach prostych.
W artCamie masz możliwość ustawienia zejść po rampie spirali i zig-zag. Spróbuj ustawić spiralę, ustaw głębokość początkową na 0. Jak ustawis na 1 lub więcej to Z zejdie po lini prostej do zadanej głębokości i później spiralą/rampą na ostateczną głębokość. Jak ustawisz rampy to będziesz miał ruchy po skosie w dół. Wszystko do ustawienia w trajektorii.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: amnon » 29 lis 2015, 19:21

Kod: Zaznacz cały

(wycinanie_kwadratu)
(Material Size) (X=300.000, Y=200.000, Z=10.000)
G90G80G21G49
M6 T1
(Tool Number:1) (6.000 mm śr. walec)
G43 H1 G0Z1.5000
M3 S10000
G0 X33.0000 Y37.3130 Z1.5000
G1   Z0.0000 F100
G1 X77.0000  Z-0.5000 F300
W solidcamie postprocesor(akurat sprawdza się Fanuca) robi po pomiarze długości narzędzia zjazd w 3 osiach, co zabezpiecza przed kolizją z czujnikiem. Tutaj muszę poprawiać ręcznie, jak widać po M6 zjazd nastepuje tylko osią Z i następuje kolizja z czujnikiem. Do tego muszę ręcznie dopisywać płaszczyznę obróbki G17. W ArtCamie używam obecnie postprocesora mach3.

Pozdrawiam
Amnon


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#7

Post napisał: lajosz » 29 lis 2015, 21:11

amnon pisze: W solidcamie postprocesor(akurat sprawdza się Fanuca) robi po pomiarze długości narzędzia zjazd w 3 osiach, co zabezpiecza przed kolizją z czujnikiem.
Chyba nie rozumiem.

Skoro najpierw wykonuje pomiar narzędzia (rozumiem, że dotyka czujnika), to jakim cudem po jego pomiarze możesz mieć kolizję z czujnikiem ?
Czyżby wrzeciono po pomiarze zostawało nadal nad czujnikiem i od tego miejsca (nad czujnikiem) rozpoczyna się obróbka która jest tak ustawiona, że na dzień dobry wali narzędziem w czujnik ?


No po prostu nie rozumiem tego i dlatego zamiast opisywać problem, o wiele lepszym sposobem jest zrzut ekranowy (jeden obraz = 1000 słów) na którym będzie widać (w Artcamie) ustawienia:
- obróbki
- materiału
- narzędzi

Nie zaszkodzi również zamieścić pliku wygenerowanego przez Artcama dla Macha 3, czyli gotowego G-Codu.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: amnon » 29 lis 2015, 21:35

Czyżby wrzeciono po pomiarze zostawało nadal nad czujnikiem i od tego miejsca (nad czujnikiem) rozpoczyna się obróbka która jest tak ustawiona, że na dzień dobry wali narzędziem w czujnik ?
No właśnie tak.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#9

Post napisał: lajosz » 29 lis 2015, 22:40

@amnon

Wydaje mi się, że wiem co jest przyczyną, ale ....... dopóki to o co prosiłem w poprzednim poście nadal będzie tajemnicą, to nadal będzie mi się tylko wydawało co może powodować problem.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: amnon » 01 gru 2015, 21:22

Witam,

Kilka zrzutów:
=144365973&filters[recent]=1&sort=1&o=0]fot_1

Pozdrawiam
Amnon

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”