postprocesor mach3

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#11

Post napisał: lajosz » 01 gru 2015, 22:28

@amnon

Wszystko wydaje się OK, ale ..... bezpieczne Z masz ustawione tak samo jak Baza Z, czyli na 1.5mm
Wydaje mi się, że Baza Z powinna być dużo wyżej niż bezpieczne Z, ale nawet tak jak jest, nie powinno powodować kolizji z czujnikiem, no chyba, że zero układu (X+Y) masz ustawione na środku czujnika.
Jeśli tak jest, to nic dziwnego, że jak zaczyna się obróbka, to wali w czujnik, bo ze screenów wynika, że w Artcamie masz ustawione Baza X i Y również w zerze.
Jeśli więc czujnik jest wyższy niż materiał, to .... kłopot gotowy.

Jeśli jest jak wyżej, to albo przesuń zero z czujnika gdzie indziej, albo ustaw w Artcamie, żeby start obróbki nie zaczynał się w zerze X+Y.

Moim zdaniem, ustawienia w Artcamie powinny wyglądać tak:
Baza Z Większe niż różnica wysokości czujnika i grubości materiału, czyli jeśli czujnik wystaje ponad materiał np. 10mm, to Baza Z powinna wynosić np. 15-20mm
Baza X i Y nie w zerze, a np. X=30 Y=30
bezpieczne Z ..... jak tam sobie uważasz, ale jeśli frez ma przechodzić nad jakimiś mocowaniami które trzymają materiał, to trzeba dodać wysokość tych mocowań + jakieś 5mm



Tagi:


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#12

Post napisał: amnon » 02 gru 2015, 18:48

Witam,

Dzięki, rzeczywiście muszę zmienić bazy XYZ, nie zauważyłem tego ustawienia. Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie, jak mogę zwolnić symulację?

Pozdrawiam
Amnon


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#13

Post napisał: lajosz » 02 gru 2015, 22:43

amnon pisze:jak mogę zwolnić symulację?
Niestety nie ma jakiejś opcji, która pozwalałaby regulować szybkości symulacji, ale ....... jak klikniesz "symuluj trajektorie" , to pokaże się okno parametrów symulacji.
W sekcji "Rozdzielczość symulacji", możesz wybrać "Wysoka jakość" lub "Dowolnie" .

Zwiększenie rozdzielczości symulacji, spowoduje jej spowolnienie, więc w ten sposób można niejako "regulować" szybkością symulacji.
Oczywiście jest to półśrodek, ale .... jakoś tam działa.

Natomiast w konkurencyjnym oprogramowaniu (Vectric Apsire) , jest suwak do regulacji szybkości symulacji który dodatkowo działa w czasie rzeczywistym, czyli możesz regulować szybkość w trakcie symulacji, a przy okazji widać (czego w Artcamie nie ma) jak ubywa materiał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”