Postoje podczas fezowania

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
XT40
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2014, 21:44
Lokalizacja: wielkopolska

Postoje podczas fezowania

#1

Post napisał: XT40 » 13 mar 2018, 23:37

Witam,
Problem występuje u mnie opisałem na rysunku.
Rusza frezowanie jedzie, zanim wejdzie w łuk, na ułamek sekundy się zatrzymuje, rusza - jedzie łukiem i zanim wyjdzie z łuku na prostą - oczywiście przystanek i rusza jadąc po prostej. I tak zawsze - każde jednoczesne zadziałanie dwóch osi poprzedzone jest bardzo krótkim przystankiem jak również, każde zakończenie jednoczesnego działania dwóch osi - zakończone jest postojem.
Pracuję na Aspire, próbowałem z różnymi ustawieniami rampy ale nic to nie wniosło.
Byłbym wdzięczny za sugestie co z tym zrobić ponieważ przy wyższych prędkościach przejazdowych, maszyna strasznie się "rzuca" przez te "postoje"
Załączniki
FREZARKA CZKAWKA.jpg




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Postoje podczas fezowania

#2

Post napisał: Steryd » 14 mar 2018, 00:26

co to za maszyna?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6033
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Postoje podczas fezowania

#3

Post napisał: WZÓR » 14 mar 2018, 06:06

XT40 pisze:
13 mar 2018, 23:37
Witam,
Problem występuje u mnie opisałem na rysunku.
Rusza frezowanie jedzie, zanim wejdzie w łuk, na ułamek sekundy się zatrzymuje, rusza - jedzie łukiem i zanim wyjdzie z łuku na prostą - oczywiście przystanek i rusza jadąc po prostej. I tak zawsze - każde jednoczesne zadziałanie dwóch osi poprzedzone jest bardzo krótkim przystankiem jak również, każde zakończenie jednoczesnego działania dwóch osi - zakończone jest postojem.
Pracuję na Aspire, próbowałem z różnymi ustawieniami rampy ale nic to nie wniosło.
Byłbym wdzięczny za sugestie co z tym zrobić ponieważ przy wyższych prędkościach przejazdowych, maszyna strasznie się "rzuca" przez te "postoje"
Ale to jest normalne zachowanie maszyny.
Po prostu spowalnia na łukach.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
XT40
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2014, 21:44
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Postoje podczas fezowania

#4

Post napisał: XT40 » 14 mar 2018, 10:25

Przy innych maszynach widziałem, że jednak płynnie maszyna wchodziła w łuk i dalej wychodziła z niego na prostą.Np. styroploter, który posiadam tak nie robi. Zatem czy może to być kwestia wygenerowanego g-kodu?


Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 209
Rejestracja: 29 lip 2007, 09:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Postoje podczas fezowania

#5

Post napisał: Arias2 » 14 mar 2018, 10:30

Raczej bym obstawiał na parametry maszyny. Na ten przykład na siemensie jest funkcja G64 która kasuje tzw postoje miedzy liniami. Jest to w pewien sposób oszukiwanie bo maszyna nie dojeżdża do zadanego punktu tylko przechodzi na nastepny przed dojechaniem do konca.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1848
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Postoje podczas fezowania

#6

Post napisał: kubus838 » 14 mar 2018, 10:52

Witam
Problem może być w już w projektowaniu. Po prostu nie są połączone krzywe z których jest zbudowany ten kwadrat. A więc g-cod został przygotowany dla kilkunastu krzywych a nie dla jednej z której stworzony jest ten kwadrat. Dlatego maszyna frezuje po jednej krzywej zatrzymuje się i zaczyna drugą.

Kolejna sprawa to prędkości. Trzeba by sprawdzić czy są ustawione takie prędkości jak dojazdu, wejścia w materiał czy łuków. I w tym przypadku maszyna z prędkością frezowania dojeżdża do łuku na chwile staje i zaczyna dalej z ta samą prędkością.

robert

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 189
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Postoje podczas fezowania

#7

Post napisał: Butler » 14 mar 2018, 11:14

Kiedyś pracowałem na sporej maszynie na H-H 355. Ehhh... Fajnie powspominać.
Pamiętam problemy właśnie takie o których piszesz, ale związane były z zapowietrzonym układem hydraulicznym który odpowiadał za hamulec stołu w osiach X i Y


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 683
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Postoje podczas fezowania

#8

Post napisał: ak47 » 14 mar 2018, 11:42

To ma związek z tym, że podajesz maszynie programy w języku ISO, a nie Heidenhain lub na odwrót. Już nie pamiętam dokładnie.


Autor tematu
XT40
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2014, 21:44
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Postoje podczas fezowania

#9

Post napisał: XT40 » 15 mar 2018, 10:16

A czy jakiś dobry człowiek może mi podesłać kawałek g-kodu wygenerowanego z innego programu, gdzie mój problem nie występuje?
Np. kwadrat 50mm x 50mm z zaokrąglonymi narożnikami. Mój program wykonawczy to mach3.


vanhasen
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 11 cze 2012, 14:35
Lokalizacja: Katowice

Re: Postoje podczas fezowania

#10

Post napisał: vanhasen » 15 mar 2018, 15:25

Masz włączony tryb Exact Stop czy CV (Constant Velocity)?
Z tego co wiem to mając aktywny ten pierwszy maszyna tak właśnie się będzie zachowywać jak opisałeś.
rctank.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”