Obroty tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Obroty tokarki
Witam
Nie jestem tokarzem więc nie mam za dużego doświadczenia w toczeniu. Przeglądałem książki i niestety na widok wzorów robi mi się niedobrze – nigdy nie lubiłem matematyki. Inna sprawa że nic nie zastąpi doświadczenia i dobry tokarz bez wzorów lepiej dobierze warunki skrawania niż żółtodziób z najdokładniejszych wyliczeń. W związku z tym mam pytanie jakich waszym zdaniem najlepiej obrotów używać do toczenia żeby uzyskać ładną powierzchnie dla średnicy wałka 10 – 20 mm wałek a}stal b}dural c}mosiądz – nóż z węglikiem. Dziękuję i pozdrawiam edzio
Nie jestem tokarzem więc nie mam za dużego doświadczenia w toczeniu. Przeglądałem książki i niestety na widok wzorów robi mi się niedobrze – nigdy nie lubiłem matematyki. Inna sprawa że nic nie zastąpi doświadczenia i dobry tokarz bez wzorów lepiej dobierze warunki skrawania niż żółtodziób z najdokładniejszych wyliczeń. W związku z tym mam pytanie jakich waszym zdaniem najlepiej obrotów używać do toczenia żeby uzyskać ładną powierzchnie dla średnicy wałka 10 – 20 mm wałek a}stal b}dural c}mosiądz – nóż z węglikiem. Dziękuję i pozdrawiam edzio
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Spróbuj najpierw na takich, a jak będziesz widział, że klasa obrabianego przedmiotu jest jeszcze za słaba to spróbuj na większych obrotach (pod warunkiem że maszyna Ci pozwoli na więcej), możesz też zmniejszyć posuw. Tylko pamiętaj też, że nie możesz brać w przejściu wykańczającym za małego wióra, bo klasa wyjdzie Ci jeszcze gorsza. Zasada jest taka (przynajmniej tak mnie uczyli), że nie powinno sie brać mniej niż promień płytki noża jakim się obrabia 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
jaki wg ciebie jest ten najmniejszy posuw?jorgo pisze:i jak najmniejszy posuw przy nożach z węglikiem
zacznijmy od tego, ze noz nozowi nie rowny. musisz go dokladniej okreslic. do stali obroty okolo 1100-1600 (zalezy jaka to stal) posuw rowniez zalezny od gatunku stali 0.1-0.15. mosiadz: obr. 3000 posuw podobnie jak przy stali. kiedys bawilem sie troche stala C45, dajac obroty 4500 na posuw 0.03 osiagnalem powierzchnie w ktorej bylo mozna sie przegladac i byla lepsza niz przy szlifowaniu.edzio pisze:średnicy wałka 10 – 20 mm wałek a}stal b}dural c}mosiądz – nóż z węglikiem
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Do kolegi draco napisałem tak ponieważ kolega edzio nie jest w temacie i wyraźnie napisał że nie zna się na toczeniu i matematyce to poco mam mu pisać ile m/s lub podobne rzeczy.Poza tym każda tokarka jest inna nie wiem jakiej on używa czy wogóle ma do wyboru prędkość posuwu więc napisałem najwolniejsze jakie może włączyć pozdrawiam.
jorgo
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
niekoniecznie. ale to zalezy o jak malych obrotach piszesz. dla mnie ta stal jest jedna z lepszych do toczenia i dobrze trzyma wymiar jak i powierzchnie, nawet przy malych obrotach. juz duzo gorszym materialem jest ST3 bo sie ciegnie przy toczeniu.BYDGOST pisze:Chciałem tylko dodać, że stal 45 przy małych obrotach daje wyjątkowo kiepska powierzchnię. Tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia.Draco pisze:kiedys bawilem sie troche stala C45, dajac obroty 4500 na posuw 0.03 osiagnalem powierzchnie w ktorej bylo mozna sie przegladac
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -