Głowica rewolwerowa DIY

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
tschaya
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tschaya » 20 cze 2008, 18:21

Ale to właśnie jest gotowy podprogram do automatycznej zmiany narzędzi. A operuje na pojedynczych bitach i sygnałach wejscia - wyjścia, bo tak został skonstruowany sprzęt którym steruje - w moim przekonaniu - w najprostszy sposób. Używam silnika którym steruję za pomocą G-kodu (jest to po prostu oś obrotowa maszyny), a licznik bitowy wydał mi się najłatwiejszym do rezalizcji sposobem ponumerowania poszczególnych pozycji na głowicy i wprowadzeniem ich do Macha (chociaż zajmuje aż 3 cenne wejścia). Ale nie twierdzę że najlepszym. W ogóle, to co pisze jest tylko tym co mi się wydaje - więc proszę traktować moje uwagi z rezerwą, zwłaszcza żem nie fachowiec w tej dziedzinie, oj nie...

Teraz jeśli chodzi o budowę; chyba nie ma czegoś takiego jak 'rozkazy makra' - bo każde makro zbudowane jest niejako indywidualnie, wg. potrzeby. A pisze się je po prostu w Visual Basicu (czy też jego wersji 'skrojonej' przez producenta na potrzeby Macha).

Dokumenty jakimi się posługuję to:
1. Mach2 Customisation Guide (Customizing.pdf) - zwłaszcza rozdział 4,
2. Mach Script Language Reference (VB-Script-Commands.pdf),
3. VB Constants for Signal Names - z Wikipedii
a także wszelkimi innymi informacjami jakie znajde w sieci.

Jeśli kolega ma zamiar pisać makra w Machu - wydaję się że jego zainstalowanie znacznie ułatwi sprawę. Wbudowany w Macha edytor VB to fajne narzędzie - można krok po kroku przeanalizować program, np.: pokazuje na bieżąco jaką wartość przyjęła aktualnie zmienna.

A swoją drogą może warto by otworzyć na Forum osobny temat dla makr Macha?

P.S. Właśnie znalazłem komendę która chyba pozwoli wyświetlić komunkat o błędzie:
rozdział 4.4.6 i 4.5.4. Czyli Customizing to podstawa :)

Tagi:

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 04 lip 2008, 21:24

Spotkalem takie Mackro na Peters cnc ecke ja tego w ogole nie rozumiem http://5128.rapidforum.com/topic=122870158210

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 16 gru 2008, 23:34

marko mi sie przywiesza a raczej cały mach ...

czujniki masz bezpośrednio pod piny podpięte? skoro są 3 czujniki to można miec 8 nażedzi

elektro magnes do którego pinu jest podpięty?

czy dobrze rozumiem żę narzędzie jest odkładane na poprzednie miejsce tak?

zastanawiam sie czy wykonanie komędy zmiany narzedzia nie jest kolidacją z napisaniem w gkodzie linijki tekstu gdzie obraca sie os c bo ja naprzykład mając swoją maszynę która ma widcej osi obracał bym akurat osią c to czy obruci mi sie w tym czasie magazynek?

i jak rozwiązałes problem rużnicy czujników bo magazynek obraca sie w dwie strony i czasem może byc rużnica kilku stpni katowych i zamiast obrotu najpierw w lewo z 120 na 180 to niewruci na 120 tylko na 122 czyli nie jest to chyba idealne ułorzenie

Autor tematu
tschaya

Post napisał: tschaya » 28 gru 2008, 00:26

Czujniki są podpięte do wejść Macha przez optoizolatory, bo do ich zasilania wymagane jest wyższe napięcie niż 5V.
Zgadza się, może być 8 narzędzi, 3 bity dają wartosci od 0 do 7.
Elektromagnes jest podpięty do pinu z przekaźnikiem, który go załącza. Używam płyty głównej SSK B01 z Akcesoria CNC.
To jest głowica rewolwerowa do tokarki CNC - narzędzia są zamontowone na stałe w gniazdach.
Co do kolizji z g-kodem programu: ja w tokarce nie używam osi C, więc tej literze przyporządkowałem silnik obracający głowicą. Ale równie dobrze może to być to oś A lub B (a nawet któraś z X, Z, Y - jesli ktoś ma kaprys, no i jesli mozna je zdefiniować jako obrotowe, bo teraz nie pamiętam).
Ta głowica to b. niedoskonały prototyp. Czujniki pełnią funkcję informacyjną :). O dokładnosć pozycji dba silnik oraz rygiel (w nowej wersji będzie już inaczej). Ale w razie błędu - program odczyta z czujników niewłaściwy numer i zatrzyma maszynę oraz wyrzuci komunikat błędu. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie by użyć jakiegoś enkodera absolutnego dla zapewnienia precyzji.
A tak wogóle przełożenia kół zębatych są tak dobrane że nie powinny powstawać żadne błędy kątowe (no chyba że silnik zgubi kroki).

Jerzyczeka

Głowica rewolwerowa DIY

Post napisał: Jerzyczeka » 08 lut 2009, 20:01

Rozwiązanie rzeczywiście ciekawe. Zapewne proste i funkcjonalne.
Chciałbym jednak zapytać czy samą głowicę rewolwerową, do której mocuje się norze trzeba wykonać, czy można takową zakupić?

Autor tematu
tschaya

Post napisał: tschaya » 14 lut 2009, 18:53

Można. Jeśli chodzi Koledze o tarcze do której mocuje się narzędzia, to np. Bison takie sprzedaje: tarcze Bison a także pomiejsze firmy jak np. Sauter ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”