Standardowo - pieresza frezarka CNC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Zaraz zaraz czy dobrze rozumiem, czym brama cięższa tym lepiej, a to dlaczego większość konstrukcji posiada bramy wykonane z aluminium ?
Jakiej mocy by musiały być napędy żeby szybko zmienić kierunek i rozpędzać te bramę.
Most mostem ale ta konstrukcja nie musi wytrzymywać takich naprężeń, choć może i trochę coś pochrzaniłem, chodzi głównie o podparcie...
Czy to frezowanie pod prowadnice to konieczność ?
A nie można w jakiś sposób wypoziomować prowadnic w czasie montarzu, może jakieś podkładki z cienkich blaszek lub tp.
Jakiej mocy by musiały być napędy żeby szybko zmienić kierunek i rozpędzać te bramę.
Most mostem ale ta konstrukcja nie musi wytrzymywać takich naprężeń, choć może i trochę coś pochrzaniłem, chodzi głównie o podparcie...
Czy to frezowanie pod prowadnice to konieczność ?
A nie można w jakiś sposób wypoziomować prowadnic w czasie montarzu, może jakieś podkładki z cienkich blaszek lub tp.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Wiesz co embroide, przeczytałem Twoje posty jeszcze raz i doszedłem do jednego wnioskuembroide pisze:Zaraz zaraz czy dobrze rozumiem, czym brama cięższa tym lepiej, a to dlaczego większość konstrukcji posiada bramy wykonane z aluminium ?
Nie masz pojecia na co się porywasz
Bez urazy
Proponuje poczytaj -poszukaj -przekop sie przez konstrukcje kolegów
może poszukaj w galeriach tego i innych forów
Bo to co do tej pory piszesz jest bez większego sensu
Podstawa maszyny o takich parametrach musi być potężna i ciężka
Profile 100X100 bedą wystarczajace ale grubość ścianki musi byc większa
Szaścian stanowiący podstawe daje stabilnoć całej konstrukcji
Brama musi być najlżejsza jaka można zrobić bez utraty sztywności
ale lekko licząc Twoja brama i tak będzie ważyć około 80 kg
(Jeśli ja bym robił taka maszynę to bramę zrobiłbym o przegroju prostokąta z rozstawem wózków około 30 cm )
więc do jej napedu i predkości które chcesz osiagać trzeba dobrac odpowiednio mocne silniki lub serwa
Wzmocnienia ścian - podpór bocznych to nie ma być ażurek bo tak ładnie wygląda
To musi być Kratownica jak kolega napisał taka jak w konstrukcjach mostów
I miła wiadomość

Troche to trwa ale można
Moja rada -- nie spiesz się za bardzo
lepiej miesiąc później uruchomić maszynke ale zrobić ją dobrze
bo jeśli pewnych rzeczy nie przemyślisz to pospawasz spory kawał
gatunkowego złomu
Bartuss 1 ma spore doświadczenie w produkcji maszyn
Gmaro i Piotrjub (sorki jeśli przekręciłem - pominałem wielu ale mozna poszukać )
popytaj -- i przejrzyj gotowe maszyny w galerii
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Argus - myśle ze same podkładki nie wystarczą.
Trzeba wypełnić szczeliny między podporami wałków a profilem na całej długości, inaczej na szczelinach moze sie bujać jesli brama będzie ciężka.
Moim zdaniem warto poszukać zakład ze strugarką z duzym prześwitem, np zakłady które strugają łoża tokarek.
Nie będzie to drogie bo nie zajmuje to duzo czasu aby zabielić 2 płaszczyzny, kwestia tylko zawieźć wszystko na miejsce.
I masz załatwioną równoległośc obu prowadnic i jesteś wesoły
Trzeba wypełnić szczeliny między podporami wałków a profilem na całej długości, inaczej na szczelinach moze sie bujać jesli brama będzie ciężka.
Moim zdaniem warto poszukać zakład ze strugarką z duzym prześwitem, np zakłady które strugają łoża tokarek.
Nie będzie to drogie bo nie zajmuje to duzo czasu aby zabielić 2 płaszczyzny, kwestia tylko zawieźć wszystko na miejsce.
I masz załatwioną równoległośc obu prowadnic i jesteś wesoły

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
ok............ jasne że nic nie zbudowałem (CNC) i niewiele na ten temat wiem, ale kiedyś trzeba zacząć a o ile dobrze liczę to lepiej się uczyć na błędach innych niż swoich i niektórzy o tych błedach chętnie opowiadają a raczej jak ich nie popełnić. Nie łatwo jest wyłuskać z setek a może nawet tysięcy informacji właśnie te które tyczą się konkretnie takiej maszyny, o wiele łatwiej kilka osób znajdzie w swoim doświadczeniu właśnie te konkretne informacje i je tu przekarze, za co bardzo dziękuję.
Ja tak jak i wielu na tym forum nie lubię tekstów w stylu poczytaj, poszukaj itp. Jasne że czytałem, szukałem, oglądałem ale to daje jakiś ogólny zarys tych informacji, i choć bym tu spędził pięć lat wyczytując te posty to i tak na niewiele by mi sie to zdało przy budowie tej maszynki. A te uwagi jakie już otrzymałem to są konkrety i obym ich miał jak najwięcej, tak więc zostanę tu jeszcze i wam potruje w mojej sprawie.
no ale się rozpisałem
a co do pięciu osi to nie za wiele koledzy iformcji nie mają.
Może ktoś wykonał taka maszyne z pięcioma osiami i jakieś wskazówki, fotki lub opisy by przytoczył tyle tylko że nie o obracanie stołu czy elementu chodzi ale o poruszanie wrzecionem.
Ja tak jak i wielu na tym forum nie lubię tekstów w stylu poczytaj, poszukaj itp. Jasne że czytałem, szukałem, oglądałem ale to daje jakiś ogólny zarys tych informacji, i choć bym tu spędził pięć lat wyczytując te posty to i tak na niewiele by mi sie to zdało przy budowie tej maszynki. A te uwagi jakie już otrzymałem to są konkrety i obym ich miał jak najwięcej, tak więc zostanę tu jeszcze i wam potruje w mojej sprawie.
no ale się rozpisałem

a co do pięciu osi to nie za wiele koledzy iformcji nie mają.
Może ktoś wykonał taka maszyne z pięcioma osiami i jakieś wskazówki, fotki lub opisy by przytoczył tyle tylko że nie o obracanie stołu czy elementu chodzi ale o poruszanie wrzecionem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Myślałem o wstępnym pozycjonowaniu podkładkami np. blaszki szczelinomierzasitu pisze:Argus - myśle ze same podkładki nie wystarczą.
a po zakończeniu wykonanie pomiarów i dorobienie - szlifowanie konkretnych podkładek o większym polu powierzchni albo nawet listwy pod szyny lub wałki
Na pewno najlepszym rozwiązaniem byłoby maszynowe przygotowanie powierzchni ale przy tym polu pracy może byc to trudne i kosztowne
embroide pisze:nie lubię tekstów w stylu poczytaj, poszukaj itp

Nikt nie lubi ale nawet jak przejrzysz galerię wykonanych maszyn to już wyłuskasz pewne rozwiązanie które mogą sie przydać
Poza tym poszukaj ogólnie w necie -cos na pewno jest - niestety nie mam żadnych linków
pewny nie jestem ale chyba nikt nie wykonywał na tym forum maszyny z ruchoma "głowicą "embroide pisze:a co do pięciu osi to nie za wiele koledzy iformcji nie mają.
Zostań , potruj , i pochwal się efektami - czyli zbudowana i działającą maszynąembroide pisze: tak więc zostanę tu jeszcze i wam potruje w mojej sprawie.

Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Szpanerbartuss1 pisze: juz niedlugo

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
2axis
Nie chce się chwalić, ale mnie kolega bartuss1 obiecał dodatkowe ośki na lato..?
Poziomowanie prowadnic na belkach
Słyszałem że można poziomować stalowe słupki ramy przy pomocy wtapianej gazowo miedzi? A miedz to miedz.. łatwiej ją doszlifować do wymaganego wymiaru... Ktoś o tym słyszał?
Masa
Co myślą koledzy o " dołożeniu " masy plotera przez zamontowanie pod stołem metalowych pojemników z piaskiem ? Taka rama fiknie ?
Nie chce się chwalić, ale mnie kolega bartuss1 obiecał dodatkowe ośki na lato..?

Poziomowanie prowadnic na belkach
Słyszałem że można poziomować stalowe słupki ramy przy pomocy wtapianej gazowo miedzi? A miedz to miedz.. łatwiej ją doszlifować do wymaganego wymiaru... Ktoś o tym słyszał?
Masa
Co myślą koledzy o " dołożeniu " masy plotera przez zamontowanie pod stołem metalowych pojemników z piaskiem ? Taka rama fiknie ?

artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami