I co ważne - jest to podparte doświadczeniami

Pozdrawiam
Tego niestety nie wiemembroide pisze:Witam.
Mam zamiar zbudować frezarkę CNC z przeznaczeniem frezowania mniej lub bardziej skomplikowanych kształtów i figur. Materiał to głównie drewno, sklejka, MDF lub HDF.
Pole pracy maszyny to X-1500, Y-2500, Z-1000 mm.
Pole pracy maszyny jest duże - nie tyle chodzi o osie X-Y ile o Z
1000 mm to sporo jak na taka konstrukcję Konstrukcja to profile zamknięte 100x100x 4 mm i 50x50x3 mm.
według mnie ścianka 4 mm to porażka![]()
nie uda Ci się pospawać całej konstrukcji bez jej zwichrowania i to dużego
Poza tym zrób sobie doświadczenie
weż profil o długości 1 metra , zamocuj go jednym końcem na sztywno , do drugiego końca przystaw czujnik i zacznij go obciążać
Gwarantuję Ci że przy obciążeniu około 80 kg odchyłka wymiaru będzie większa jak 0,2
U mnie na profilu 80x80x4 dł 1000 mm było 0,4 więc jestem ostrożny
Prowadnice fi 25 podparte na całej długości, napęd w Y listwy zębate po obu stronach bramy z silnikami po każdej ze stron, w X śruba kulowa fi 25 mm.
Podstawowa sprawa to żeby wyżej opisana maszynka pracowała dość szybko i niestety niezbędne jest zastosowanie pięciu osi. (przechylanie i obrót wrzeciona.
konstrukcja boków powinna mieć "przekątne " pomiędzy słupkami
i według mnie takie zastrzały na zewnątrz to za mało
Przy dużych prędkościach bramy wymiary będą "pływać" Niestety po przejrzeniu bardzo wielu postów nie udało mi się zgromadzić wiele informacji na temat tych dodatkowych osi.
Dlatego też nie podaję tych informacji w odniesieniu do mojej konstrukcji.
Dokładność jaka mnie interesuje to około 0,5 mm.
Myślę że jak wzmocnisz konstrukcję i dasz grubsze ścianki w profilach to jest to do osiągnięcia
Panowie proszę o wszelkie sugestie, uwagi czy podpowiedzi.
Zaznaczam że zamiaruję budowę dokończyć w ciągu miesiąca, i od 1 kwietnia musi zarabiać.
jako umiarkowany pesymista czarno to widzę
chyba że przy budowie będzie pracować kilka osób i masz dobre zaplecze maszynowe
A i jeszcze jedno w kilku wątkach znalazłem wątpliwości co do możliwości sterowania z Mach-a 5-cioma osiami- czy to prawda ?
rama o gabarytach zewnetrznych 3x2x1m to malenstwo, robiłem wieksze i najlepiej jak taka konstrukcja jest zachowana w szywnej bryle czyli w szescianie, konstrukcja która przedstawiłes jest dobra do maszyny o rozpietosci 8 i wiecej m - pewnikiem zauwazyłes moją aukcje pare tygodni temu - pokazałem podobny schemacik bez wdawania sie w szczegóły.embroide pisze:Bartus – o co chodzi z tym stołem ?