Moja maszynka prototypowa
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Moja maszynka prototypowa
Witam.
Poszukuję zestawu silników krokowych wraz z sterownikami (najlepiej z jakimś mikrokrokiem) i płytę główną, do pierwszej (testowej) frezarki 3-osiowej o konstrukcji drewnianej. Ważne żeby wszystko zgodnie chodziło i dawało radę przy frezowaniu drewna/tworzyw sztucznych z prędkościami, nazwijmy to, "edukacyjnymi".
Czekam na wszelkie oferty, Pozdrawiam serdecznie!
Poszukuję zestawu silników krokowych wraz z sterownikami (najlepiej z jakimś mikrokrokiem) i płytę główną, do pierwszej (testowej) frezarki 3-osiowej o konstrukcji drewnianej. Ważne żeby wszystko zgodnie chodziło i dawało radę przy frezowaniu drewna/tworzyw sztucznych z prędkościami, nazwijmy to, "edukacyjnymi".
Czekam na wszelkie oferty, Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 22:16 przez graba87, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
to zależy na jaką głębokość za jednym przejściem i z jaka prędkościągraba87 pisze:da radę frezowac sklejke/plexi
no i oczywiście średnica frezu
Może jestem maksymalista ale lepiej mieć więcej mocy niż mniej
0,5Nm to troszkę mało 1,9to już lepiej - więc moze poszukaj czegoś takiego
Ale jeśli chodzi o eksperymenty i poznanie maszyny i sposobów pracy i sterowania
do "lekkich" prac powinno wystarczyć
atutem jest cena - no i masz komplet silniki ze sterownikami
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zobacz tutaj http://www.akcesoria.cnc.info.pl/plyta_ ... zeglad.htm Zauważ że sterowników jest w tym sklepie wiele rodzajów a asortyment płyt głównych jest dużo skromniejszy. Wynika to z prostego faktu. Zadaniem płyty głównej jest przenoszenie w bezpieczny sposób między portem komputera a sterownikami niskoprądowych i niskonapięciowych sygnałów sterujących. Budowa płyty nie zależy od wielkości czy rodzaju napędów tylko od ich ilości, ewentualnie od ilości w inny sposób wykorzystywanych sygnałów na łączu komputer- urządzenie CNC. Ta sama płyta obsłuży sterownik dla silniczka o momencie ułamka Nm i kilkudziesięciu Nm Nie musisz więc aż tak przy jej wyborze kierować się wymaganiami na przyszłość.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
To że płyta tylko przekazuje sygnał do sterownika wiem
Chodzi mi o płytę która będzie miała dodatkowe przydatne elementy typu podłączenie krańcówek, wyłącznika awaryjnego itp. Zaraz przejrzę dokładnie co oferuje sklep akcesoria.cnc.info.pl.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam!
Chyba pokuszę się o kupno płyty SSK-MB2. Szczególnie dlatego że ma wejścia optoizolowane co czyni cały sprzęt bezpiecznym dla komputera. Dodatkowo ma wiele możliwości podłączeń krańcówek i wyłączników. Czyli płyta już wybrana.
Pozostaje kwestia zasilania. piotreq zaproponował sterowanie z aukcji http://www.allegro.pl/item544931582_kom ... z_cnc.html
Sprzedawca dodaje transformator 70W, za mostkiem napięcie około 26V. Płyta musi być zasilana 12V. Czy LM7812 będzie dobrym pomysłem do zasilania płyty? Szkoda że nie ma odczepu na 12V w transformatorze
Jeszcze jedno pytanie. Na silniku jest napisane: 2.3V 1.5A. jakim maksymalnym napięciem można taki silnik katować?

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam!
Chyba pokuszę się o kupno płyty SSK-MB2. Szczególnie dlatego że ma wejścia optoizolowane co czyni cały sprzęt bezpiecznym dla komputera. Dodatkowo ma wiele możliwości podłączeń krańcówek i wyłączników. Czyli płyta już wybrana.
Pozostaje kwestia zasilania. piotreq zaproponował sterowanie z aukcji http://www.allegro.pl/item544931582_kom ... z_cnc.html
Sprzedawca dodaje transformator 70W, za mostkiem napięcie około 26V. Płyta musi być zasilana 12V. Czy LM7812 będzie dobrym pomysłem do zasilania płyty? Szkoda że nie ma odczepu na 12V w transformatorze
Jeszcze jedno pytanie. Na silniku jest napisane: 2.3V 1.5A. jakim maksymalnym napięciem można taki silnik katować?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Często używamy właśnie tych płyt - i złego słowa i nich powiedzieć nie mogę - a wręcz polecamgraba87 pisze: Chyba pokuszę się o kupno płyty SSK-MB2. Szczególnie dlatego że ma wejścia optoizolowane co czyni cały sprzęt bezpiecznym dla komputera

Takim jaki uda się wycisnąć z sterownika - a nawet patrząc że są M542 na 70V ...graba87 pisze:Jeszcze jedno pytanie. Na silniku jest napisane: 2.3V 1.5A. jakim maksymalnym napięciem można taki silnik katować?
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
7812 posiada maksymalne napiecie wejsciowe 35V wiec spokojnie bedzie dzialac.
Co do silnikow - pytales jakim max napieciem mozna je zasilac... przy wykorzystaniu choppera pradowego jaki jest w sterowniku napiecie nie ma znaczenia. Wazny jest prad a sterownik utrzymuje go na stalym poziomie (mozna przelaczac pomiedzy 0,8 i 1,5A).
Co do silnikow - pytales jakim max napieciem mozna je zasilac... przy wykorzystaniu choppera pradowego jaki jest w sterowniku napiecie nie ma znaczenia. Wazny jest prad a sterownik utrzymuje go na stalym poziomie (mozna przelaczac pomiedzy 0,8 i 1,5A).