piaskowanie

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Rayford » 26 lip 2008, 05:46

Jeżeli jesteś zainteresowany to opowiem dokładnie jak masz to zbudować daj znać gg:6055475
Może kolego podzieliłbyś się tą wiedzą o nadzwyczaj tanią w wykonaniu piaskarką i opisał to w tym wątku ?

Tagi:

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Mariuszczs » 27 lip 2008, 08:34

Rayford - rzeczywiście wykonanie nie jest trudne, ale ceny niektórych piaskarek na allegro są tak małe że robiąc 1 sztukę dla siebie się nie opłaca. czas poświęcony na szukanie elementów, spawanie i dopracowanie szczegółów leci szybko i nagle się okazuje że zleciał tydzień a piaskarka wymaga dopracowania bo np zawór regulacji ścierniwa nie trzyma ustawienia ( jesli jest to kulowy zawór a nie jakiś typowo do ścierniw ).
Oczywiscie nie polecam tych chińskich piaskarek które sprzedawcy opisują jako niemieckie itd. Łatwo je poznac bo sprzedaje je kilku sprzedawców i mają ta jednorazową maskę osłaniającą twarz .

cnc3d
Posty w temacie: 1

Post napisał: cnc3d » 27 lip 2008, 18:43

Piaskowanie zaczyna jako tako działać dopiero przy kompresorz z silnikiem 7kw, ale to jest absolutne minimum. Przy mniejszym kompresorze, jak koledzy pisali to nie ma sensu. Co do myjki ciśnieniowej to też kiedyś kupiliśmy taki zestaw 200bar + zestaw do piaskowania. Kosztowało to cos koło 5k i też się do niczego nie nadawało.

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: M 52 » 27 lip 2008, 23:07

jaga4ever pisze:(...)
Jeżeli jesteś zainteresowany to opowiem dokładnie jak masz to zbudować daj znać (...).
Mnie interesuje i właśnie daję znać :)
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

krystianD
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: krystianD » 01 lut 2009, 00:12

Witam.

Zajmuję sie renowacją motocykli starych.
Zawsze dawałem to do firmy która zajmowała sie piaskowaniem, ale zadużo mnie to wynosi.

Prosze powiedzieć mi jaki potrzebuje sprzęt do tego ?

Mam pistolet z dyszą 7 i 8mm, butle na powietrze 500litrów, o max 18 ATM, jaki potrzebuje do tego kompresor ? mozecie coś polecić ?

szukałem cos na allegro: wypatrzyłem to:
http://www.allegro.pl/item536840139_spr ... pompa.html

http://www.allegro.pl/item536766486_kom ... loska.html

http://www.allegro.pl/item527667804_agr ... r_k12.html

http://www.allegro.pl/item527667792_agr ... r_k17.html

http://www.allegro.pl/item536840376_spr ... pompa.html
Polerowanie aluminium
[email protected]

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 01 lut 2009, 13:17

Jaki masz ten pistolet ? bo większość z nich nich ma taka wydajność że się zamęczysz ( przez cały dzień będziesz psikał w tą ramę i niewiem czy wypiaskujesz ). Jeśli nie masz porządnego to od razu myśl z kompresorem przyszłościowo w kierunku zakupu piaskarki cisnieniowej. Ja kupiłem ostatnio kompresor WAN AW i myślę że na nim juz można piaskować przy pomocy piaskarki ciśnieniowej lepiej niz amatorsko.
Jeżeli masz butlę to poszukaj samej sprężarki, do tego silnik 7,5 kW i styknie do ram motocykli, bo napewno nie będziesz piaskował więcej niż 6 bar.
Będziesz miał kompresor, pistolet ci nie będzie domagał to możesz pomysleć o zakupie tanie piaskarki ciśnieniowej. Są sprawdzone konstrukcje na allegro. Jak pistolet ci wystarczy to sprężarka będzie z zapasem i nie będzie non stop chodziła.
Niestety w kwesti tych sprężarek co dałeś linki się nei wypowiem ale ja napewno bym włoszczyzny ( czy chińszczyzny) nie kupił.

WAN AW ma 1300l/min . Pełen dostęp części zamienych ( tłoki, panewki ) smarowanie ciśnieniowe. Mój jest 1983 roku i cylindry ma nominalne, są ryski ale narazie takie małe że nie trzeba robić szlifu ( chodziła bez filtra jakiś czas bo nie było )

tutaj masz link gdzie jest DTR tego agregatu :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

krystianD

Post napisał: krystianD » 01 lut 2009, 13:33

hmmm pistolet : jest coś takiego http://www.allegro.pl/item524446352_pis ... znymi.html

Włśnie pytam o tutaj te sprzęty bo jesli kupie jakis zły kompresor to zey potem ztym problemów nie było że musze czekać itd. jesli bedzie to dobrze szlo to i przecież mogłbym zarabiac troche na tym.

Zamierzał bym piaskować wszystko (oprócz konstrukcji mostów :P zart) tzn. felgi, ramy itd.
Polerowanie aluminium
[email protected]

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 01 lut 2009, 13:46

Ten pistolet to wyrzuć :) . Myślałem że jak dysza 8 mm to Norblast jest albo jakaś podróba. Te dysze ceramiczne to dno. Sam nie próbowałem ale znam opinie osób co kupiły kabiny do piaskowania z tym pistoletem.

Jeśli chesz piaskowac zawodowo i zarabiać, a nie poprostu oszczędzać w opłatach za dawanie do piaskowania to kompresor jeszcze większy niż WAN AW. Wtedy zakładasz dużą dyszę 8- 10 mm i czujesz że jedziesz. Ale niestety kosztów piaskarki i kompresora nie przeskoczysz ( chyba że jakaś okazja się trafi ).

Jeszcze odpowiednie ubranie, kufajkę możesz założyć byle jaką ale chrona twarzy musi być dobra, ziarna scierniwa maja taką prędkość że bez problemu oczy uszkadzają i to nie tylko bezpośrednio z dyszy ale także odbite.
Piaskowałem dużo w zakładzie przy pomocy pistoletów w kabinach oraz konstrukcjach jak piaskarki ciśnienowe, w domu mam niedużą piaskarkę ciśnieniową to coś tam mogę poradzić.

A ile płacisz za wypiaskowanie ramy ?

Jurek 102
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Jurek 102 » 02 lut 2009, 23:39

Panowie Dyszą 8 mm. to można mosty piaskować . A do piaskowania motocykla to wystarczy 3 mm. średnicy . Piasek musi być dokładnie przesiany i suchy i pójdzie super , no i wydajność i ciśnienie kompresora dużo mniejsze wystarczy ok. 4-5 atm. Zbudowałem piaskarkę ze starego zbiornika wyrównawczego w/g rysunku i działa do dziś .
Załączniki
piaskarka.pdf
(369.92 KiB) Pobrany 910 razy

Awatar użytkownika

Inf-el
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 09 kwie 2010, 10:04

Gdzie można kupić piasek do piaskowania w okolicy Szczecina, bo nic do tej pory nie wygooglałem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”