Pracuje na AXYZ

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 32

Post napisał: lenherd » 19 sty 2009, 13:29

No i sprawdziłem jak dotknę myszy palcem to reaguje bez nacisku ale jak jadę narzędziem to płytka zawsze się ugnie i wydaje mi się że na oko to będzie tyle ile wynosi błąd.
Myślałem że jest za słaby styk i wyczyściłem frez i podkładkę ale nic nie pomogło.
Spróbowałem jeszcze zewrzeć frez z płytka myszy drutem w czasie wykonywania F84 zanim frez dotknął płytki i też zadziałało błyskawicznie bez ugięcia czujnika.
Mam wrażenie że głowica zjeżdża za szybko i to ugięcie to taki moment bezwładności. Jest jakaś możliwość regulacji prędkości zjazdu głowicy w czasie wykonywania F84?

Pozdrawiam

Tagi:

AndrzejJS
Posty w temacie: 17

Post napisał: AndrzejJS » 19 sty 2009, 17:37

Witaj, plytka myszy ugina sie z powodu bezwladnosci, tak jak sam pisales, ale uklad rejestruje moment zetkniecia sie freza z plytka i te wysokosc uzywa nastepnie jako baze. To ugiecie plytki nastepuje juz po uzyskaniu kontaktu elektrycznego freza z plytka i nie powinno miec znaczenia. A teraz pare pytan.
Czy ten blad jest zawsze taki sam za kazdym razem kiedy uzywasz tej myszy?
Czy, pomimo uzycia F330 i skalibrowania myszy od nowa, blad pozostaje taki sam czy ma inna wartosc?
Czy ty sam kalibrowales te mysz po tym jak maszyna wymagala wpisania nowych wartosci w setup w TP?
Jak wyglada kalibrowanie tej myszy u ciebie, krok po kroku?

U mnie to odbywa sie tak:

F330, ENTER

Na wyswietlaczu: -> Seek Z Speed (szybkosc dochodzenia do myszy)

Mozna zaakceptowac wartosc wyswietlona albo wpisac nizsza i ENTER

Na wyswietlaczu: Get S-Mouse Depth?

Wybieram YES i ENTER

Na wyswietlaczu: Seek Surface!

Doprowadzam frez do powierzchni na ktorej wkrotce poloze mysz i ENTER

Na wyswietlaczu: Position "S" Mouse! oraz Press Enter to Continue!

Umiesczam mysz pod frezem i ENTER

Frez schodzi do plytki kontaktowej i idzie do gory.

Na wyswietlaczu: Bellow Bottom 0.00

Wpisuje wartosc o ktora frez ma zejsc ponizej powierzchni stolu (podczas wycinania detali np.)
Jest to maksymalna glebokosc frezowania ktorej nie da sie przekroczyc wpisujac wieksza wartosc w gupach w TP
albo w pliku NC. (Mozna maszyne oszukac wpisujac wieksza niz jest grubosc materialu podczas uzycia myszy
i czasem to jest przydatne ale trzeba byc ostroznym.)

ENTER

Na wyswietlaczu: Above Top
(wysokosc przemieszczania sie freza nad powierzchnia materialu i jednoczesnie
wysokosc freza podczas dochodzenia freza od aktualnej pozycji zerowej do materialu. Uwaga na przeszkody na stole!

Tu wystarczy normalnie 2 do 5 mm ale czasem zeby przejsc nad zaciskami trzeba zwiekszyc te wysokosc znacznie.

ENTER

Na wyswietlaczu: Do F84 To Apply Change! oraz Press Enter To Continue

ENTER
-------------------------------------------------------------

To wszystko

Pozdrawiam

AndrzejJS

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 19 sty 2009, 19:34

Jutro to zrobię i zobaczę co wyjdzie?

Dzisiaj wyskoczyła inna buba :???:
Maszyna mimo że w setupie ma wpisane w osi Y 1500 to jedzie tylko do 1200. musieliśmy ja troszkę oszukać i wpisałem 1800 żeby maszyna wykonała program który wielokrotnie już wykonywała ustawiona na 1500.

Pozdrawiam.

AndrzejJS
Posty w temacie: 17

Post napisał: AndrzejJS » 20 sty 2009, 07:09

Witam, jesli wszystkie funkcje maszyny dzialaja prawidlowo a problemem jest tylko to ze nie chce isc dalej
niz 1200 mm w Y mimo ze ma tam zasieg 1520 a nawet troche wiekszy, to przryczyna jest najczesciej jakies
przeoczenie uzytkownika. Nie piszesz jakie zmiany w ustawieniach setup porobiles od czasu kiedy ostatnio,
te prace o ktorej piszesz, mozna bylo wykonywac bez przeszkod. Moze cos w ustawieniach zostalo zmienione?

Wiekszosc moich znajomych pracuje uzywajac ruchomego zera stolu (origin). Rysuja cos w jakims programie
nie dbajac o polozenie obiektu wzgledem zera w programie, nastepnie importuja to do TP i wysylaja do pamieci
maszyny. Nastepnie, znajac wiekosc obiektu, klada gdzies na stole odpowiedni kawalek materialu i dochodza recznie
frezem do naroznika tego kawalka i cisna na start. Tak pracuje 99% uzytkownikow ploterow tnacych do folii i wielu
moich kolegow na AXYZ.
Osobiscie uwazam ze lepsza metoda jest praca w programie w ktorym sie rysuje na powierzchni roboczej identycznej
z powierzchnia stolu roboczego maszyny i swiadome umieszczanie obiektow wzgledem zera. W TP mam na stale wybrana
opcje Cad Origin. (opisalem to wczesniej) To pozwala na bezproblemowa prace z wieloma obiektami jednoczesnie.
Czesto umieszczam na stole blache aluminiowa i akryl w kilku kawalkach o roznej grubosci, bywa ze sa to resztki dosc duze
ale o nieregularnych ksztaltach. Uzywajac F22 ,,skanuje'' te kawalki (oraz maly trojkat prostokatny, polozony przy zerze maszyny)
i zapisuje kontury tych kawalkow na dysku komputera w formacie PLT. Ten plik importuje nastepnie do programu w ktorym rysuje,
robie z niego grupe i umieszczam dokladnie w takim polozeniu jak te kawalki na stole uzywajac do pomocy ten trojkat. Ten ,,plan
sytuacyjny'' mozna umiescic w osobnej warstwie rysunku zeby sie o niego nie ,,potykac''. Teraz wystarczy umiescic narysowane
obiekty tak zeby pokrywaly sie z wrysowanymi kawalkami materialu. Metoda jest szybka (wbrew pozorom) i dokladna.

Pozdrawiam

AndrzejJS

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 20 sty 2009, 09:28

Witam
Co do wymiarów stołu to okazało się że setup jest dokładnie opisany z parametrami tego modelu w instrukcji.
Zero też ustawiamy na oko jednak plik o którym pisałem zajmuje całą powierzchnię stołu i wcześniej był realizowany z ustawieniami w Y1500 a teraz maszyna nie chce dojechać do 1500 tylko staje na 1200 a jak wpisałem w Y1800 to jedzie do 1500.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-01-20, 20:18 ]
Jeszcze o kalibracji myszy.
Kiedy zacząłem ustawianie w Seek Z Speed było wpisane coś około 600 mm/min ale chciałem to zmniejszyć więc zaczynam wpisywać a tu zdziwko bo nie mogę wprowadzić więcej jak 100 mm/min. No i tak zostawiłem ale ponieważ strasznie wolno wrzeciono zjeżdża to na szybko po wybraniu F84 dojeżdżam konsolą ręcznie jak najbliżej myszy a dopiero potem wciskam zielony. I już mysz się nie ugina. Mówią że to prąd i pierwszy kontakt się liczy i ugięcie nie powinno mieć znaczenia a jednak miało.
Co do tego że było wcześniej 600mm/min to się okazało że koleś który ją ustawiał troszkę pokombinował i najpierw w TP ustawił w setup cale i skalibrował mysz potem znowu w setup ustawił na mm i znowu skalibrował mysz tylko już nie ruszał Seek Z Speed.
Ponoć jest taki bug że w calach daje się wprowadzić większe prędkości w Seek Z Speed niż w mm.

Grzegora
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Grzegora » 20 sty 2009, 21:29

Witam

Czy ma ktoś z kolegów opis po Polsku większości funkcji jakie przydają się przy pracy na maszynie axyz.

Z tego co jest w Polskiej instrukcji jest to niewielki procent w stosunku do tego co można wykorzystać.

Z kolei nie mam czasu aby wertować instrukcję w języku angielskim i tłumaczyć wszytko dosłownie, zwłaszcza że angielski znam na poziomie podstawowym.

Pozdrawiam Grzesiek

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 21 sty 2009, 08:17

Grzegora pisze:Z tego co jest w Polskiej instrukcji jest to niewielki procent w stosunku do tego co można wykorzystać.
I to mnie zastanawia bo chyba jest ustawa nakazująca dołączanie polskiej instrukcji do produktów sprzedawanych na terenie Polski.

[ Dodano: 2009-01-25, 16:11 ]
Kolego AndrzejJS czy jest szansa na obiecany opis instalacji DNC?

Pozdrawiam

Grzegora

FUNKCJA 121

Post napisał: Grzegora » 26 sty 2009, 14:00

Koledzy potrzebuję małego wsparcia.
Witam po wbiciu funkcji 121 maszyna zaczyna mi się bazować.
Po zbazowaniu na konsoli wyświetla się informacja offset 0,00 0,00
Jak mam z powrotem wrócić do tego punktu ???

Może robię coś nie tak

Pozdrawiam Grześ

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 26 sty 2009, 14:15

Nie za bardzo rozumiem.F121 maszyna ustawia się na czujnikach tak jak to się dzieje po włączeniu. Do jakiego punktu chcesz wrócić, napisz troszkę jaśniej.

Grzegora

Post napisał: Grzegora » 26 sty 2009, 14:23

funkcja 121 do 124 służy do zapamiętania pozycji maszyny w osi x i y.

Czyli tniemy jakiś duży plik, i nagle ktoś zjawia się i chce aby mu coś dociąć.
Przerywam pierwotne ciecie wycinam w innym wolnym miejscu na stole jakąś pierdołę i po jej skończeniu chcę wrócić do poprzedniej pracy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”