Filmy z toczenia na CNC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Zatrzymanie obrotów i zmiana kierunku następuje przy zmianie narzędzia na wiertło 20, 9 oraz na pogłębiacz, co jest uzasadnione warunkami prawidłowej obróbki, przy nożu 6130 robiącym stożek zatrzymanie jest niepotrzebne wg mnie. Chłodziwo jest zapisane w programie na wszystkie przejscia, włączałem i wyłączałem ręcznie żeby było coś więcej widać.
nikt nie spytał do czego jest ostatnie narzędzie w tej obróbce, wszyscy wiecie ?
nikt nie spytał do czego jest ostatnie narzędzie w tej obróbce, wszyscy wiecie ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
dla mnie program jest napisany beznadziejnie. majac na maszynie shopturna pisanie programu G-kodem jest zupelnym bezsensem. poza tym kto daje minimum 5 milimetrowy odstep bezpieczenstwa i wszelkie odjazdy od materialu na G1??? ostatnie skoro podjechalo bez wystawionego materialu to pewnie jakis zderzak. poza tym co to sa za podjazdy tych narzedzi? zobaczcie w jaki sposob podjechal np. przecinak... i jeszcze jedno, jak juz wylaczasz chlodziwo to nie wlaczaj go w polowie toczenia bo plytki moment trafi... to tak jakbys sobie polal zimna wode na goraca zarowke, sprobuj
dla mnie lipa i brak doswiadczenia.
[ Dodano: 2008-12-08, 11:20 ]

[ Dodano: 2008-12-08, 11:20 ]
jakie to musza byc warunki obrobki ktore uzasadniaja zatrzymanie obrotow? bo dla mnie te ktore podales zupelnie nimi nie sa. nie musisz sie obawiac, maszynie nic sie nie stanie jesli zmienisz obroty bez zatrzymania wrzeciona. maszyna sama je zatrzyma.peterMK pisze:Zatrzymanie obrotów i zmiana kierunku następuje przy zmianie narzędzia na wiertło 20, 9 oraz na pogłębiacz, co jest uzasadnione warunkami prawidłowej obróbki
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
-G1 na 4mm od materiału , potem na G0,Draco pisze:wszelkie odjazdy od materialu na G1??? ostatnie skoro podjechalo bez wystawionego materialu to pewnie jakis zderzak. poza tym co to sa za podjazdy tych narzedzi? zobaczcie w jaki sposob podjechal np. przecinak
-zgadza się zderzak,
-a przecinak jak powinien podjechać ?
czy to jest wielki problem ? strata czasu na zatrzymanie ?Draco pisze: maszynie nic sie nie stanie jesli zmienisz obroty bez zatrzymania wrzeciona. maszyna sama je zatrzyma.
Nie ja pisze programy na obróbkę, jak są jakies drastyczne odczylenia to koryguje i tyle.
-
po co? nie latwiej dac 2mm odstep bezpieczenstwa i reszta na G0?-G1 na 4mm od materiału , potem na G0,
bezposrednio do punktu przecinania a nie jakies dwa dziwne ruchy.-a przecinak jak powinien podjechać ?
takczy to jest wielki problem ? strata czasu na zatrzymanie ?
to widac. pisze je zapewne jakis koles ktory nigdy nie pracowal przy maszynie.Nie ja pisze programy na obróbkę,
-
maszynka fajna ale w pierwszym frezie chlodzenie beznadziejne... leci wszedzie tylko nie na frez...