Stożek w Edgecam

Awatar użytkownika

Autor tematu
cinek_80
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Stożek w Edgecam

Post napisał: cinek_80 » 09 sty 2009, 10:13

Witam,

Widziałem na forum że od pewnego czasu nie ma odpowiedzi odnośnie wykonania stożka w EC bez użycia powierzchni lub prymitywów. Była tam mowa o posiadanej licencji EC i dostępnych opcji https://www.cnc.info.pl/to...m-10-vt5511.htm . Co do powierzchni i prymitywów (również elementów powierzchniowych) to dostępne są w module Advanced Milling lub wyższym. Skoro kolega easy2002 pisał że w firmie zapłacili za licencję ok 20 000 PLN więc na 100% nie jest to ten poziom EC. Trudno więc szukać opcji związanych z powierzchniami w Edgecam Entry Milling czy też Standard Milling.

Radzimy sobie więc tak:

Rysujemy okrąg o średnicy np. D 0.1mm, następnie okrąg który będzie nam obrazował podstawę stożka np. o średnicy D100mm i odsunięty od Zera np. o -100mm. Łączymy dwa okręgi linią uzyskując zarys stożka. Półfabrykat np walec D 100mm H 100mm. Narysowałem to w załączniku.

Następnie cykl zgrubny, standardowa procedura pracy na krawędziach, półfabrykat Profil, na zakładce Poziom: bezpieczny np. 5, poziom 0, głębokość -100, na zakładce Ścianka zaznaczony ptaszek Wskaż profil ścianki. Wskazujemy mały okrąg, profil tworzący stożek, profil półfabrykatu i mamy ścieżkę zgrubną na stożku. Pamiętajmy tylko że tolerancja w cyklu musi być wyższa niż średnica małego okręgu bo wywali nam błąd.

Identycznie robimy z cyklem Profilowanie. Załącznik nr 2. Może kolega easy2002 wypowie się czy o to mu chodziło??? Jak nie to będziemy kombinowali dalej :wink:

Pozdrawiam
Załączniki
Stożek EC.jpg
Stożek EC.jpg (10.02 KiB) Przejrzano 4139 razy
Stożek EC 2.jpg
Stożek EC 2.jpg (14.37 KiB) Przejrzano 1433 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 10 sty 2009, 07:18

Witam
Dziękuję za odp.
I o taką odpowiedź mi chodziło
Tylko dokładnie to chodzi o stożki wewnętrzne i o ruch po spline
Ale dziękuję i proszę o kolejne sugestie
Ja poprzedni ten problem rozwiązałem obróbką gwintu stożkowego ....
Jeśli chodzi o klucze to jeden mamy Entry Miling a drugi Milling może kolega coś powie o tych kluczach
:wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Autor tematu
cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 10 sty 2009, 23:00

Co do stożka wewnętrznego to zasada jest taka sama. Rysujemy okrąg o średnicy np. D100 i tworzącą stożek np do wysokości H100. Jak na rysunku poniżej. W zgrubnym na zakładce Ścianka zaznaczamy Wskaż profil (działa oczywiście tylko w przypadku pracy na profilach) i wskazujemy kolejno tak jak nas EC grzecznie prosi i mamy ścieżkę. W EC mamy jeszcze możliwość tworzenia stożków czy też ścianek pochylonych bez wskazywania krawędzi pochylenia. Jeżeli odznaczymy sobie opcję Wskaż profil to będziemy mieli aktywne trzy pola "Kąt pochylenia", "Promień górny", "Promień dolny". Możemy tworzyć pochylenie wpisując jego kąt, głębokość określamy na zakładce Poziom. Możemy też zadać promienie na górze i na dole profilu. Co do Spirali to w Profilowaniu na zakładce Poziom mamy ptaszek Spirala który zaznaczamy jeżeli chcemy mieć ścieżkę spiralną. I to cała filozofia tworzenia stożków.

Co do kluczy, to kolega posiada najniższy moduł EC to jest Entry Milling czyli frezowanie 2,5D oraz Standard Milling czyli frezowanie 3D moduły dedykowane na frezarki 3-osiowe dla detali produkcyjnych. Trudno było by zabierać się za obróbkę formy z modułem Standard Milling ale do produkcji różnego typu części w zupełności wystarczający.

Pozdrawiam
Załączniki
Stożek 2.jpg
Stożek 2.jpg (19.08 KiB) Przejrzano 4067 razy
Stożek.jpg
Stożek.jpg (6.91 KiB) Przejrzano 4067 razy

MarcinCrown
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinCrown » 11 sty 2009, 11:03

Witam
Wykonałem taki sam stożek jak kolega cinek_80 ale przy generowaniu scieżki wyskakuje alarm " ENTITY DOES NOT LIE IN PLANE OF CPL" .
ZERO ustawiam na szczycie więc nie bardzo rozumiem o co chodzi , proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 11 sty 2009, 14:44

Program mówi że "element nie leży w płaszczyźnie Zera", czyli element - okrąg który wskazujesz przy frezowaniu zgrubnym czy też profilowaniu nie leży na płaszczyźnie prostopadłej do osi narzędzia czyli Z. Może ustawiłeś Zero na szczycie, ale jak były rysowane poszczególne elementy??? Okrąg narysuj na płaszczyźnie XY w widoku Góra. Następnie tworzącą stożka narysuj również na płaszczyźnie XY ale w widoku np. Przód. Jak wybierasz postprocesor przechodząc do modułu CAM wybierz Zero części Góra i powinno wszystko być ok.

Pozdrawiam

MarcinCrown
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinCrown » 11 sty 2009, 18:47

Rysowałem zgodnie z tym jak pisałeś , ale pojawia się ten sam błąd . Rysuję pierwszy okrąg R=10 , drugi R=100 potem przesuwam Z-100 . Te operacje robię na płaszczyźnie TOP . Potem na płaszczyźnie FRONT rysuje bok stożka. Tworze nowe moje zero na środku okręgu wierzchołka . Określam półfabrykat KSZTAŁT - PROFIL , GŁĘBOKOŚĆ 100 od podstawy stożka .
Jestem początkującym użytkownikiem EDGECAMa więc może mógłbyś bliżej opisać dalsze etapy obróbki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 11 sty 2009, 21:46

Wszystko robisz ok, tylko nie rozumiem po co tworzysz nowe Zero, półfabrykat zrób powracając do płaszczyzny TOP. W trakcie wskazywania profili w cyklu wyłącz sobie warstwę z półfabrykatem żeby wskazywać dokładnie profil geometrii. Później przechodząc do CAM wybierz zero części TOP i ma być ok. A tak w ogóle to na jakiej wersji ćwiczysz? Jeżeli na 12.5 to wstaw plik, zobaczymy co jest nie tak. Już wielokrotnie podawałem ten link http://www.nicom.pl/download.php . Ściągnij sobie o frezowaniu i będziesz miał jakąś podstawę pracy z EC.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 sty 2009, 11:07

Witam
Chodziło mi o taki stożek i obróbkę po spirali
Tylko dlaczego na dwu rdzeniowym procku generowanie ścieżki trwało 1h :cry:
Załączniki
program.JPG
program.JPG (21.71 KiB) Przejrzano 1454 razy
stożek.JPG
stożek.JPG (18.65 KiB) Przejrzano 1432 razy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kaleena » 12 sty 2009, 11:17

easy2002 pisze:Tylko dlaczego na dwu rdzeniowym procku generowanie ścieżki trwało 1h :cry:
Zależy jaką wpisałeś chropowatość, głębokość skrawania, no i jaka głębokość stożka - ale mimo wszystko długo (może jakieś programy działające w tle :?: )

Awatar użytkownika

Autor tematu
cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 12 sty 2009, 13:04

A może kolega podać wymiary półfabrykatu i średnice górną i dolną stożka sprawdzę u siebie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”