tzn moje pomysły to tylko pmysły
nie sa sprzwdzone i nie twierdzę że to dobry pomysł
jak ktoś pisze o problemie to myslę co ja bym próbował zrobić w takiej sytuacji
Zmniejszanie prądu silnikiów podczas postoju.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
rozumiem że to pomysłe tyle że ja radze po małych prubach najprosciej to zrobic z miedzianych blaszek proste radjatorki i po 4 na każdym silniczku zamontowac a z tyłu wentylator takie mały 80x80 mm na 12 V kupisz prawie wszedzie radze posiadac troche party termo przewodzacej najlepiej od procesorów te najtansze ale bez przesady taki sposób chłodzenia jes dosc wydajny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
witam
Można wykorzystać do tego wyjście Enable, które obsługuje program Mach2/3. Można jeszcze napisać makra, które by w danym momencie włączały/wyłączały jakieś wolne wyjścia portu LPT. Wyjście takie podłączamy wówczas pod wspomnianą nóżkę scalaka odpowiedzialną za redukcję prądu.Tak przynajmniej mi się wydaje
.
Pozdrawiam
krzysiekgrab
Można wykorzystać do tego wyjście Enable, które obsługuje program Mach2/3. Można jeszcze napisać makra, które by w danym momencie włączały/wyłączały jakieś wolne wyjścia portu LPT. Wyjście takie podłączamy wówczas pod wspomnianą nóżkę scalaka odpowiedzialną za redukcję prądu.Tak przynajmniej mi się wydaje

Pozdrawiam
krzysiekgrab
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
witam
Ale się temat rozwinął. Ja pytałem bardziej czy mach posiada taką funkcję. Jeżeli trzeba by w tym celu pisać makro to chyba mnie to przerasta. Co do radiatorów to i tak na jednym silniku mam zamontowane 2 radiatory a przy pracy czuć zapach palonych uzwojeń. Jest to silnik osi Z wyjęty ze skanera i dużo mniejszy od dwóch pozostałych-tamte jakoś sobie radzą.
Ale się temat rozwinął. Ja pytałem bardziej czy mach posiada taką funkcję. Jeżeli trzeba by w tym celu pisać makro to chyba mnie to przerasta. Co do radiatorów to i tak na jednym silniku mam zamontowane 2 radiatory a przy pracy czuć zapach palonych uzwojeń. Jest to silnik osi Z wyjęty ze skanera i dużo mniejszy od dwóch pozostałych-tamte jakoś sobie radzą.