RECESJA

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

pracuje

umowa o dzielo
6
5%
umowa o prace
21
19%
na czas okreslony
23
21%
stala praca
62
55%

Liczba głosów: 112

obal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: obal » 04 sty 2009, 15:49

Waldi_L_N pisze: Te kilkaset osób, którym w moim zakładzie nie przedłużono umów zauważyli :???:
Kryzys lub recesja często jest tylko wymówką do redukcji pracowników.

"Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie."
Niccolo Machiavelli

Waldi_L_N
Posty w temacie: 4

Post napisał: Waldi_L_N » 04 sty 2009, 15:58

obal pisze:Kryzys lub recesja często jest tylko wymówką do redukcji pracowników.
Spadły zamówienia. Część asortymentu w ogóle zatrzymana, część idzie na 50% poprzednich zamówień. To jakieś zwidy????
Pozdrawiam
Waldek

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 04 sty 2009, 22:10

Ja w zeszłym roku 4 styczniu miałem już roboty do połowy lutego, dziś nie mam żadnego zamówienia - wygląda że jest jakiś kryzys.

Veris
Posty w temacie: 1

Post napisał: Veris » 05 sty 2009, 22:00

pracuję w firmie,która ma bardzo dużo wspólnego z ortopedią.....prezes mówi, że mamy kryzys i że mniej jest zamówień z tego powodu i kasy mniej itp, itd.....czy ludzie przestają chorować z powodu kryzysu....? ravender i obal mają rację, jasne jest też to, że niektóre gałęzie przemysłu ucierpiały ale większość firm szuka wymówek do redukcji liczby pracowników a pozostali będą pracować za dwóch a może nawet za trzech...pamiętajcie też o tym, że pracodawcy z różnych branż ale z jednego regionu znają się i to pewnie dobrze, spotykają się na różnych imprezach , konferencjach itp - uważacie,że nie rozmawiają o tym jak zarobić więcej forsy a najlepiej na pracowniku bo to jest najłatwiejsze....

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 11 sty 2009, 09:46

Przemysł stoczniowy – na razie jest dobrze a ma być jeszcze lepiej
Są firmy które wyjdą obronną ręką z kryzysu , te które nie wszystko robiły na kredyt i teraz gdy konkurencja nie mam możliwości kredytowania swoich inwestycji to jest możliwe ,że polegnie ...
Mamy zamiar wyjść dobrze na tym "kryzysie banków", oczywiście są plany na to aby ograniczać wydatki – ta jak imprezy , nagrody, ale i takie jak podwykonawcy itd.
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Kryzys

Post napisał: dimdraw » 11 sty 2009, 11:37

Witam,

oprócz prowadzenia małej własnej działalności pracuję na etacie w firmie ściśle powiązanej z przemysłem łożyskowym i motoryzacyjnym. Powiem tak: redukcja zamówień 70-80% w dół, co za tym idzie redukcja zatrudnienia i wynagrodzeń. Jestem święcie przekonany, że recesja na początku dotyka firmy właśnie związane z motoryzacją, później (obym się mylił) przeniesie się w mniejszym lub większym stopniu na inne branże. Wiele firm niestety nie przetrwa, ale te które przetrwają będą się po kryzysie rozwijać.
Reasumując u mnie kryzys jest widoczny i to bardzo.

Pozdrawiam

szlufka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: szlufka » 12 sty 2009, 18:07

produkcja łożysk w Kielcach praktycznie stoi
zwolnienia od września ubiegłego roku :???: tak około 30 osób miesięcznie
CNC nie ruszali - 3 osoby - aż do dzisiaj, niestety padło na mnie (umowa na czas określony) :evil: , w sumie jeśli dobrze zauważyłem to dzisiaj straciło pracę kolejnych 6 osób z obróbki tokarskiej
kryzys ......

Blumen7
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: Blumen7 » 13 sty 2009, 19:54

Firma prodykująca częsci dla motoryzacji. Przed końcem roku pozbyli się ok 200 osób (głownie takich którzy mieli możliwość przejscia na wcześniejszą emeryture oraz pracowników z firmy pośrednictwa pracy. Teraz jest prikaz żeby delej zredukować załoge (1500 pracowników) o 10%. Chodzą pogłoski , że bedą sie zabierać teraz z tych z umowami na czas określony.
Ja też należe do tej grupy pracowników :neutral:

Lutobor

Post napisał: Lutobor » 14 sty 2009, 07:27

U nas też czuć recesje, zwalniali ludzi z agencji tymczasowych innym wydłużyli urlopy na 3 tygodnie, praktycznie nie ma sobót i nadgodzin, do października nie myśleli o redukcjach przyjmowali jeszcze ludzi

Wczesna emerytura 2600€ za naciskanie 1 przycisku ;)

przemo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: przemo » 14 sty 2009, 07:57

widze ze niektore firmy dotyka recesja,ale ja narazie nie widze tego problemu u nas,branza w jakiej pracuje produkuje szafy przemysłowe dla przemysłu teleinformatycznego.co prawda mowi sie cos o kryzysie ale chyba bardziej dlatego ze bebnia o tym w telewizji.pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”