Laser 6kw blacha inox

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Kamyk123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Laser 6kw blacha inox

Post napisał: Kamyk123 » 06 paź 2026, 08:12

Witam, firma w której pracuje ma zamiar kupić laser fiber o mocy 6kw. Z jednej z firm produkujących takie maszyny dostaliśmy próbki detali, średnio podoba mi się jakość cięcia blachy INOX 10mm.Co Wy możecie powiedzieć o tej próbce? Czy to naprawdę maszyna o tej mocy tak słabo sobie radzi z takim materiałem czy to ich operator słabo ogarnia temat? Jakie Wy tniecie najgrubsze blachy z jakościowym cięciem krawędzi na maszynie 6kw, interesuje mnie stal czarna,inox i aluminium.Ponizej zdjęcie 10 inox Obrazek

lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Laser 6kw blacha inox

Post napisał: lukasz89 » 06 paź 2026, 08:47

Widać po krawędzi, że z parametrami jest coś nie tak. Grad jest okej, schodzi po przejechaniu czymś metalowym. Przy 6 kW i takiej grubości nierdzewki raczej nie nastawiałbym się na 100% czystości od spodu, ale ten gradzik ze zdjęcia to tak na prawdę nie problem, jak już wspominałem schodzi łatwo i jest go niewiele.

Autor tematu
Kamyk123
Posty w temacie: 2

Re: Laser 6kw blacha inox

Post napisał: Kamyk123 » 06 paź 2026, 10:57

Co do gradu to się zgodzę,ale jakość krawędzi bocznej jest kiepska.Mnie interesuje czy na 6kw jesteśmy w stanie uzyskać efekt taki żeby wyjąć detal i wysłać do klienta bez dalszej obróbki.Ja obecnie pracuje na dużo słabszej maszynie bo tylko 1kw ,więc nie mam porównania do 6kw.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”