Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: pukury » 29 sie 2026, 14:45

Hej.
Nie tylko Ty - ha ha :mrgreen:
pzd.

Mane Tekel Fares

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 14:54

Daniu pisze:
29 sie 2026, 14:21
Tylko to tak nie działa bo jak nie będzie regulacji to znajdzie się jakiś cwany silniejszy co Cię wydyma (w różnym tego słowa znaczeniu) to wtedy będzie lament, że Państwo z dykty itp, itd.
Brak uszczęśliwiania na siłę nie oznacza braku regulacji. Oznacza tylko że nie będą już wprowadzane nowe sposoby uszczęśliwiania.
Daniu pisze:
Nie wiem czym kierowali się ludzie uchwalający tą czy jakąkolwiek inną ustawę.. próbowałem tylko zasugerować różne możliwości.
Myślisz że nie umiem sobie sam wyobrazić że w idealnym świecie mogłyby być i takie powody?
Daniu pisze:
Biorąc pod uwagę twoje rozumowanie sądzę, że tak..
Skoro tak uważasz to znaczy że nie rozumiesz mojego rozumowania :D
Tobie się wydaje że narzekam na wszystko, a tak nie jest.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 15:03

- Tylko spróbuj znaleźć granice pomiędzy dobrymi regulacjami a tymi uszczęśliwiającymi na siłę..

- Nie wiem jak działa twoja wyobraźnia. Odnosiłem się do Twoich wypowiedzi

- bo tak to odbieram.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 15:27

Ja wiem gdzie jest ta granica. Jest tam gdzie się ingeruje w indywidualizm każdego człowieka.
Co innego regulować np. ruch na drogach publicznych, a co innego regulować to co każdy robi indywidualnie (a tym jest jedzenie czy picie).
Bardzo łatwo jest też odbić argument jaki się tu zwykle pojawia: a co jak ludzie będą chorować?
To bardzo proste: każdy choruje indywidualnie (w tym przypadku, tzn. z powodu niezdrowego odżywania). Jak se pościelił tak śpi. A obowiązkowe ubezpieczenia medyczne przecież już mamy. Po co dokładać kolejne?
A jeżeli nadal Ci nie pasuje, to dlaczego nie widzisz rozwiązania w postaci dobrowolnego wypisania się ze świadczeń czy leczenia?
Domyślnie niech sobie każdy będzie zapisany, ale z możliwością wypisania się. Dlaczego tak nie ma?
Bo rządzący dobrze wiedzą że większość by się wypisała. A to oznacza że wprowadzają te swoje regulacje i uszczęśliwianie mimo tego że większość jest przeciwna (tylko że ten sprzeciw nie jest wyrażany, i nikt nie protestuje).

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 16:05

Nie mam już siły, ale spróbuję..

Przecież nikt Ci nie zabronił tego spożywać..
tak samo jak „małpek” na które też jest dodatkowy podatek. Jeżdżąc samochodem od kilkudziesięciu lat musisz zapinać pasy dla swojego bezpieczeństwa, czemu nie marudzisz, że ktoś ogranicza Ci twoją swobodę..

Ty nie miej do mnie pretensji, że coś mi nie pasuje, ja tylko próbuje Ci wytłumaczyć że warto na to szerzej spojrzeć...
A Ty zaraz zrobisz ze mnie jakiegoś masochistę który wielbi władzę i daje się przez nią dymac..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 16:25

Daniu pisze:
29 sie 2026, 16:05
Przecież nikt Ci nie zabronił tego spożywać..
Po pierwsze, nie wiadomo. Sporo już zabroniono.
A po drugie nie chodzi tylko o zabranianie, ale i opodatkowywanie rzekomo dla mojego dobra.
Ja bym chciał mieć wybór, i móc się wypisać jednocześnie z opodatkowania i ze świadczeń państwowych.
Ale inni jak chcą płacić to niech płacą.
Daniu pisze:
Jeżdżąc samochodem od kilkudziesięciu lat musisz zapinać pasy dla swojego bezpieczeństwa, czemu nie marudzisz, że ktoś ogranicza Ci twoją swobodę..
A skąd wiesz że nie marudzę?
Daniu pisze:
Ty nie miej do mnie pretensji, że coś mi nie pasuje, ja tylko próbuje Ci wytłumaczyć że warto na to szerzej spojrzeć...
A Ty zaraz zrobisz ze mnie jakiegoś masochistę który wielbi władzę i daje się przez nią dymac..
A ja Ci próbuję wytłumaczyć że nie wszytko musi być realizowane państwowo, albo wyłącznie przez zakazy i podatki.

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 17:11

- Każdy chciałby być zwolniony z płacenia podatku, ale tak się nie da..
podatki istnieją od ~ 5000 lat, myślę, że prędko nikt ich nie zniesie, także raczej tego nie dożyjesz..
Chyba, że jest gdzieś taki skrawek na ziemi, to możesz się tam przenieść.
Skup się lepiej na tym żeby płacić ich jak najmniej, a nie na marudzeniu, że są..

Jak widać inaczej się nie dało. Myślisz, ze taka Pani Krysia wpieprzając sałatkę w sejmie wpadła na pomysł, że będzie uzdrawiać na sile Polaków i poszła z tym pomysłem do Pana Jarosława?
Bo ja myślę, że to jakieś organizacje, izby lekarskie czy ch wie kto które od dłuższego czasu próbowały to tłumaczyć społeczeństwu, ale bez spodziewanego efektu. A, że rząd widział na tym zarobek to uchwalił taką ustawę. Przepisy ruchu drogowego też są dokręcane i co zrobisz..

też z wieloma rzeczami się nie zgadzam, ale zamiast marudzić i tłumaczyć komuś rzeczy dla mnie oczywiste wolę iść pochodzić sobie po lesie… także wybacz.. 😃

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 17:25

Daniu pisze:
29 sie 2026, 17:11
Nie każdy, przecież Ty nie chcesz.
Poza tym pisałem o świadczeniach. Nie chodzi po prostu o niepłacenie podatku (nigdzie też nie pisałem że chodzi o wszystkie), ale o zrzeczenie się świadczeń. Nie każdy by na to poszedł.
Daniu pisze:
Skup się lepiej na tym żeby płacić ich jak najmniej, a nie na marudzeniu, że są..
A co ja robię w tym wątku?
Ja nigdzie nie pisałem o znoszeniu podatków, tylko wyraziłem sprzeciw wobec wprowadzaniu nowych.
Daniu pisze:
Bo ja myślę, że to jakieś organizacje, izby lekarskie czy ch wie kto które od dłuższego czasu próbowały to tłumaczyć społeczeństwu, ale bez spodziewanego efektu.
Jak to bez efektu?
Efekty był.
Niektórzy posłuchali.
A inni przemyśleli i zrobili tak jak uznali za stosowne.

Błędnie zakładasz że akcja społeczna ma przynieść efekt w postaci przekonania wszystkich.
I że jak ktoś nie posłuchał, to od razu go trzeba zmuszać.
A nie mogło być tak że po prostu ludzie czegoś nie chcieli? I że wtedy zostawiamy ich w spokoju?
Daniu pisze:
A, że rząd widział na tym zarobek to uchwalił taką ustawę.
Czyli jednak wiesz że chodziło o zarobek, a nie o dobre intensje względem obywateli. Brawo.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 67

Post napisał: jasiu... » 29 sie 2026, 17:40

Daniu pisze:
Nadal nie rozumiesz o co chodzi. Podatki są ogólne i celowe. Podatek cukrowy jest podatkiem celowym, którego przeznaczenie jest ściśle określone. Nie można z tego podatku sfinansować np. przeglądu zębów u dzieci z terenów wiejskich, nie można też wykorzystać tego podatku na przykład na podniesienie 800+.

Z tego podatku można finansować jedynie propagandę, dotyczącą zdrowego stylu życia. Można wypłacać z niego wynagrodzenia dla twórców prozdrowotnych piosenek, można finansować prozdrowotne ulotki...

Jarzysz!

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 18:32

Atom, wybacz, ale albo nic rozumiesz co się piszę i nic na to już nie poradzę, a starałem się… albo robisz ze mnie debila żeby twoje było na wierzchu..
jasiu... pisze:
29 sie 2026, 17:40
Z tego podatku można finansować jedynie propagandę, dotyczącą zdrowego stylu życia. Można wypłacać z niego wynagrodzenia dla twórców prozdrowotnych piosenek, można finansować prozdrowotne ulotki...

Jarzysz!
Wrzucając swoje rewelacje nic o tym nie pisałeś, nawet jak pisałem, że sfinansuje Ci emeryturkę. A teraz wyskakujesz z jakimiś wypocinami bo już chyba nie masz innych argumentów. Możesz wskazać gdzie to wyczytales? Bo na szybko Google wypluło mi, że w Niemczech trafia to do ogólnego budżetu, a w Polsce jest celowane, ale w ponad 90% do NFZ.
Oczywiście wiele to nie zmienia, wystarczy ograniczyć spożycie i podwójnie wyjdzie na zdrowie..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”