Dokąd zmierza świat
-
Daniu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 20
Re: Dokąd zmierza świat
Tak marudzisz żeby marudzić i robi to znaczna większość społeczeństwa.. Co by ustawodawca nie zrobił to źle.
Chodzi o to żeby ograniczyć spożywanie słodkich napojów. A czy one są słodzone, cukrzone czy slodzikowane to jeden ch… jakby wypisali konkretne składniki to producenci by to obeszli innymi, jeszcze bardziej szkodliwymi. Przypomnij sobie jak było z dopalaczami. A wtedy pisałbyś o nieudolności rządzących.
Rozglądnij się jak wyglądają ludzie wokół, zwłaszcza młodzi, może jak zaczniesz zwracać na takie rzeczy uwagę to zmienisz podejście do tego.
Zdarza mi się oddawać nieraz butelki do automatu i przyglądam się co ludzie spożywają.. Z tych worów cuchnących fermentowanymi odpadami wyciągają puszki po browarze, butelki po colce, sokach, energetykach czy innych wojankach. Mało jest butelek po wodzie… oczywiście woda z plastiku też du** nie urywa, ale napewno zdrowsza od tych zajzajerow…
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach i co to daje… to ustawodawca postanowił z tego wyciągnąć coś ekstra..
A Ty jak lubisz słodkie napoje to napij się lepiej herbaty z miodem.. podatku nie zapłacisz..
* póki jest miód bo Unia nowe regulacje wprowadziła.. 🤪
Chodzi o to żeby ograniczyć spożywanie słodkich napojów. A czy one są słodzone, cukrzone czy slodzikowane to jeden ch… jakby wypisali konkretne składniki to producenci by to obeszli innymi, jeszcze bardziej szkodliwymi. Przypomnij sobie jak było z dopalaczami. A wtedy pisałbyś o nieudolności rządzących.
Rozglądnij się jak wyglądają ludzie wokół, zwłaszcza młodzi, może jak zaczniesz zwracać na takie rzeczy uwagę to zmienisz podejście do tego.
Zdarza mi się oddawać nieraz butelki do automatu i przyglądam się co ludzie spożywają.. Z tych worów cuchnących fermentowanymi odpadami wyciągają puszki po browarze, butelki po colce, sokach, energetykach czy innych wojankach. Mało jest butelek po wodzie… oczywiście woda z plastiku też du** nie urywa, ale napewno zdrowsza od tych zajzajerow…
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach i co to daje… to ustawodawca postanowił z tego wyciągnąć coś ekstra..
A Ty jak lubisz słodkie napoje to napij się lepiej herbaty z miodem.. podatku nie zapłacisz..
* póki jest miód bo Unia nowe regulacje wprowadziła.. 🤪
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 35
Nieprawda. Robimy więcej. Głosujemy. Tylko tacy jak Ty głosują nam na przekór.
No niestety w większości to prawda.
A tu masz dowód:
Ustawodawca nie wziął pod uwagę opinii obywateli, tylko postanowił coś ugrać dla siebie.
Obywatele już zdecydowali że chcą spożywać cukier. To po co ustawodawca się wtrąca?
Nieprawda.
Stosowanie niewymienionych składników nie jest obchodzeniem przepisów, tylko ich egzekwowaniem.
Czy jak producent stosuje ekologiczne farby to obchodzi przepisy? (te przepisy zakazujące stosowania farb ołowiowych).
Dla ciebie widocznie tak, i należałoby zakazać stosowania dowolnych farb.
Tak samo zakażmy stosowania dowolnej cyny (nie tylko ołowiowej). Zakażmy stosowania dowolnych paliw, dowolnych środków piorących, itp. Nie?
-
Daniu

- W jaki sposób robię Ci na przekór? Co tym glosowaniem zmienisz? Serio jesteś tak zauroczony tą konfederacją? Myślisz, że jak będą rządzić to świat się zmieni i ludziom będzie żyło się lepiej? 
- ile Ty żyjesz na tym świecie żeby nie wiedzieć, że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził?!?
- jak widzisz nikt obywatelom nie broni tego cukru spożywać, tylko widocznie ktoś podjął decyzję, że muszą się dołożyć do swojego leczenia tak jak palacze i pijoczki…
- co jest nieprawdą w tym co napisałem?
- producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma. Tak to przynajmniej zostaje w budżecie. Co wg Ciebie też jest złe. Czyli koło się zamyka, jakbyś sie nie obrócił to du** z tyłu, a chodzi o zwykłe marudzenie…
- ile Ty żyjesz na tym świecie żeby nie wiedzieć, że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził?!?
- jak widzisz nikt obywatelom nie broni tego cukru spożywać, tylko widocznie ktoś podjął decyzję, że muszą się dołożyć do swojego leczenia tak jak palacze i pijoczki…
- co jest nieprawdą w tym co napisałem?
- producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma. Tak to przynajmniej zostaje w budżecie. Co wg Ciebie też jest złe. Czyli koło się zamyka, jakbyś sie nie obrócił to du** z tyłu, a chodzi o zwykłe marudzenie…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
atom1477

- Posty w temacie: 35
Przecież to Ty chcesz żeby Ci władza dogadzała.
Ja jestem z tych:
Czyli chcę żeby władza przestała mi na siłę dogadzać.Co by ustawodawca nie zrobił to źle.
Nie podjęli takiej decyzji. Podjęli inną: że użyją pretekstu leczenia, żeby wyciągać kasę od obywateli.
Jeżeli wierzysz w inne intencje to jesteś naiwniak.
Nie wiesz czy bym marudził czy nie.Daniu pisze: ↑29 sie 2026, 12:58producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Znajdę takich
Sukcesem dotychczasowych rządów jest to, że sypię tylko dwie łyżeczki do kawy czy herbaty.
I na tym koniec niezależnie ile podatków jeszcze wymyślą.
To samo z wodą gazowaną. Moja ostatnia dyskusja z lekarzem domowym
zakończyła się konkluzją, że bez używek pożyję dłużej, tylko po co
-
Daniu

Kamar, to chyba zawdzięczasz poprzednim rządom..
AI Ci podpowie..
Zrozumiałeś jak umiałeś…
AI Ci podpowie..
To popularne polskie przysłowie oznacza, że nie da się zadowolić wszystkich ludzi, ponieważ każdy ma inne potrzeby, poglądy i oczekiwania.
Tak jak większość społeczeństwa, każdy da sobie radę wystarczy żeby władza nie przeszkadzała. Tylko to tak nie działa bo jak nie będzie regulacji to znajdzie się jakiś cwany silniejszy co Cię wydyma (w różnym tego słowa znaczeniu) to wtedy będzie lament, że Państwo z dykty itp, itd.
Nie wiem czym kierowali się ludzie uchwalający tą czy jakąkolwiek inną ustawę.. próbowałem tylko zasugerować różne możliwości.
Biorąc pod uwagę twoje rozumowanie sądzę, że tak..atom1477 pisze: ↑29 sie 2026, 13:35Nie wiesz czy bym marudził czy nie.Daniu pisze: ↑29 sie 2026, 12:58producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma.
-
jasiu...

- Posty w temacie: 67
Podobno największym zagrożeniem dla człowieka jest to, że człowiek w ogóle się narodził. Gdyby nie przyszedł na świat, wszystkie plagi i choroby by go ominęły.
Ale temat dotyczy innego problemu. Ten podatek cukrowy jest po to, żeby ściągnięte w ten sposób pieniądze przekazać tym, którym - zdaniem aktualnie akurat panujących - się takie pieniądze należą. I nie ma znaczenia, czy akcję promocji "zdrowego odżywiania" przeprowadzi jakaś działaczka osobiście, czy zleci to sztucznej inteligencji.
Należy się, bo popierasz władzę, to ci władza ściągnie od innych i tobie przekaże.
Niekoniecznie dłużej. Wiele osób żyje w tak wielkim stressie, żeby wyeliminować ze swojego życia wszystko, co im szkodzi, że ten stress ich dość szybko zabija.
Paradoks, pamiętasz też pewnie Hopfera, tego co to wymyślił „Bieg po zdrowie”. Biegał, biegał, aż odszedł w wieku 47 lat na wirusowe zapalenie płuc. Od czego to zapalenie płuc złapał w grudniu, czy od biegania po zdrowie - nie wiem. Wiem, że jemu bieganie nie pomogło.
-
Daniu

Jasiu, czyli tak jak w przypadku wszystkich innych podatków… Chyba jednak o coś innego Ci chodziło zakładając ten temat..jasiu... pisze: ↑29 sie 2026, 14:34Ale temat dotyczy innego problemu. Ten podatek cukrowy jest po to, żeby ściągnięte w ten sposób pieniądze przekazać tym, którym - zdaniem aktualnie akurat panujących - się takie pieniądze należą. I nie ma znaczenia, czy akcję promocji "zdrowego odżywiania" przeprowadzi jakaś działaczka osobiście, czy zleci to sztucznej inteligencji.
Należy się, bo popierasz władzę, to ci władza ściągnie od innych i tobie przekaże.