Elektrodążarka BP-95D na LinuxCNC

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej
Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Re: Elektrodążarka BP-95D na LinuxCNC

Post napisał: senio » 09 lip 2026, 12:57

Absolutnie się nie denerwuje. Luz totalny :D .

Ja się nie znam na drążarkach kompletnie, ale jak dla mnie to ona za słaby prąd palenia ma. Jakieś tam filmy ich drążarki znalazłem to tam sporo więcej tych iskierek się pojawia. Ja tam byłem po to aby to programowo ogarnąć co się udało.

Drut macie rację nie jest "zdemolowany" jak na moje oko. Patrzyłem na te spady pod lupą i ma ślady ale nie jakieś drastyczne. Ja to bym nawijał na szpulkę. Na jakieś mniej ambitne wyzwania używał go powtórnie. Na bardziej ambitne dawał nowy.

Kolega ma kontakt z serwisantem od tych maszyn. Zaprosił go. Podjedzie gość może przejazdem, puszczą to i określi czy wszystko się prawidłowo odbywa czy nie. Jak napisałem wcześniej jak dla mnie za wolno pali i za mało iskrzy. Ale ja jestem w temacie zupełnie zielony i opieram się tylko na moich misiach i tym co widzę na innych filmach.

Podpowiedzcie ile taka drążarka powinna przeciąć w mm na minute czy jak to się tam podaje ?. Jakieś odniesienie będzie miał kolega przy testach.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Steryd » 09 lip 2026, 13:49

Zależy od materiału i grubości. Robocut przy 160mm alu cięła 1-1,2mm/min
Przy stali 95mm 0,5-0,8mm/min. Ale to w zanurzeniu i przy plukaniu pod ciśnieniem.
W takich warunkach jak masz, może się udać połowę tego osiągnąć.

Co do drutu. On może nie wyglądać źle, ale przy puszczeniu drugi raz się moment przepali, bo na kraterach ma ostre krawędzie i tam będą się koncentrować wyładowania. Szkoda nerwów, lepiej dopracować parametry.
Ja raz się zebrałem i zważyłem odpad- ze szpulki 16kg zostało ~7,5 a też nie wyglądał na niewiadopmo jak popalony.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: senio » 09 lip 2026, 15:59

To na pewno coś odstaje jeszcze elektrycznie od normy bo nie osiąga nawet połowy tego co podałeś przy 10mm grubości. Dzwonił do serwisanta i dostał jakieś wskazówki co pomierzyć, gdzie i jak posprawdzać. Kazał mu pewne połączenia posprawdzać i cos pomierzyć. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Z drutem to też tak tylko moje misie. Pewnie masz rację, ze tracony to tracony i finał. Szkłem tyłka nie utrze. Drut to też nie jest to jakiś majątek. Maszyna nie jest produkcyjna. To tylko dodatkowe narzędzie warsztatowe ma być i nic więcej, więc tam szpulami nie będzie to schodziło. Bardziej dla hobby i poznania zagadnienia niż realnej potrzeby to kupił.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: grzes_rupinski1 » 09 lip 2026, 20:08

senio pisze:
09 lip 2026, 15:59
To na pewno coś odstaje jeszcze elektrycznie od normy bo nie osiąga nawet połowy tego co podałeś przy 10mm grubości.
Na pewno trzeba jeszcze ja pospieszyć. 😁
Pytałeś o porównanie
Właśnie ciałem hss16mm chinka na drut molibdenowy
Generator ustawiony aby drut długo wytrzymał .
( Nie kręciłem nim z miesiąc ciałem od 60mm do 16mm)
Przy grubość 16mm 1 mm/ min .
Szału też nie ma . Ale pewne ustawienie że zrobi i drutu nie zerwie.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Steryd » 09 lip 2026, 20:58

I wbrew pozorom nie koniecznie zwiększać prąd. Trzeba też dobrze wyregulować czas impulsu i czas jałowy
Tu https://drive.google.com/file/d/19Bm_Xk ... drive_link
Masz parametry od fanuca i wyjaśnione który parametr co oznacza.
Tu masz pełną instrukcję
https://drive.google.com/file/d/146w7df ... drive_link
Od strony 314 masz dokladnie opisane parametry i jak wpływają na różne aspekty obróbki
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”